Καφετεριες: Το χρονικο των πυρετωδων διαβουλευσεων που κατεληξε στην αποφαση για 24ωρο κλεισιμο

Πρωτοβουλία για μποϊκοτάζ σε όσους θα ανοίξουν από επαγγελματίες του κλάδου

Η αναστάτωση, που προκλήθηκε στους κόλπους της τοπικής αγοράς, λόγω της επιλογής του Σωματείου Καφεποτοπωλών να συμμετάσχει μερικώς στις κινητοποιήσεις της 4ης Φεβρουαρίου, αποδείχτηκε ικανή για να προκαλέσει την επανεξέταση της στάσης του κλάδου και να οδηγήσει τελικά στην απόφαση για 24ωρο κλείσιμο των καφετεριών. Μεσολάβησε ένα τριήμερο με «πυρετώδεις» διαβουλεύσεις μεταξύ των ιδιοκτητών των καφέ της πόλης, όπου η πλειοψηφία προσανατολιζόταν προς το 24ωρο κλείσιμο, αλλά προέκυπταν ισχυρές αντιστάσεις, τόσο από μια μικρή μερίδα επαγγελματιών οι οποίοι τάσσονταν αναφανδόν υπέρ της μερικής συμμετοχής στην κινητοποίηση της Πέμπτης, όσο και από συναδέλφους τους, που δήλωναν μεν διατεθειμένοι να βάλουν «λουκέτο» ολόκληρη την ημέρα, επιφυλάσσονταν όμως να διαφοροποιήσουν τη στάση τους στην περίπτωση που διαπίστωναν ότι η συλλογική απόφαση δεν τηρούταν πιστά από όλους. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι συζητήσεις κατέληγαν σε διαδοχικά αδιέξοδα, καθότι και μόνη η υποψία ότι κάποιες από τις καφετέριες θα παραμείνουν ανοιχτές έκανε διστακτικούς και όσους ήθελαν πραγματικά να υποστηρίξουν την άποψη του 24ωρου κλεισίματος.

«Λευκός καπνός» μετά από τη συνάντηση της Κυριακής

Το τοπίο ξεδιάλυνε τελικά στη συνάντηση, που έγινε τις βραδινές ώρες της Κυριακής, μεταξύ των ιδιοκτητών των πλέον πολυσύχναστων καφέ της πόλης μας. Στη συζήτηση, που έλαβε χώρα, αποτυπώθηκαν εκ νέου οι τρεις προπεριγραφείσες τάσεις, με τη διαφορά ότι μερικοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ξεκάθαρα πως προτίθενται να κλείσουν όλη την ημέρα τα καταστήματά τους, ανεξάρτητα από τη στάση που θα ακολουθήσουν άλλοι συνάδελφοί τους. Στην εξέλιξη της συζήτησης φαίνεται ότι πείσθηκαν και αρκετοί από τους διστακτικούς επαγγελματίες, με αποτέλεσμα στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε να μειοψηφήσουν μόλις δύο από τους παριστάμενους. Έτσι, το πρωί της Δευτέρας το Σωματείο Καφεποτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί τη συμμετοχή του στην 24ωρη απεργία της 4ης Φεβρουαρίου και καλεί τα μέλη του να κρατήσουν τα καταστήματά τους κλειστά για όλο το 24ωρο.

Η ανησυχία για τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις παραμένει

Βέβαια, το μεγάλο ερωτηματικό εντοπίζεται στη στάση που θα κρατήσουν όσοι δεν έδωσαν το «παρών» στη συνάντηση της Κυριακής, ορισμένοι εκ των οποίων διατηρούν κεντρικές καφετέριες στην πόλη της Κομοτηνής. Η απουσία αυτών δεν ερμηνεύεται αυτομάτως και εν συνόλω ως πρόθεση διαφοροποίησης από τη συλλογική απόφαση. Αλλά η ανησυχία για το ενδεχόμενο να προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις το πρωί της Πέμπτης ή στην εξέλιξη της ίδιας ημέρας οπωσδήποτε παραμένει έντονη στους κόλπους των ιδιοκτητών των καφέ.

Πρωτοβουλία για αποτροπή διαφοροποιήσεων και άσκηση πίεσης στην κατεύθυνση της καθολικής συμμετοχής

Για το λόγο αυτό, όπως μαθαίνουμε, ομάδα επαγγελματιών προτίθετο να αναλάβει πρωτοβουλία για την αποτροπή διαφοροποιήσεων και την άσκηση πίεσης στην κατεύθυνση της καθολικής συμμετοχής στη μεθαυριανή κινητοποίηση. Πιο συγκριμένα, η ιδέα την οποία απεργάζονταν ήταν να δημιουργήσουν και να τοιχοκολλήσουν αφίσες, μέσω των οποίων θα παροτρύνεται το καταναλωτικό κοινό της πόλης μας να μποϊκοτάρει όσες καφετέριες επιλέξουν να «σπάσουν» την απεργία της 4ης Φεβρουαρίου. Στη διάρκεια της σημερινής ημέρας πιθανόν να δούμε αυτές τις αφίσες, αναρτημένες σε κεντρικά σημεία της πόλης και σε επιχειρήσεις, που υιοθετούν δίχως επιφυλάξεις τη θέση του 24ωρου κλεισίματος.

«Ανακούφιση» στην τοπική αγορά μετά από τη νέα ανακοίνωση του Σωματείου Καφεποτοπωλών

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η αναθεώρηση της αρχικής απόφασης του Σωματείου Καφεποτοπωλών έγινε δεκτή με θετικά σχόλια και από τους επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς της τοπικής αγοράς, καθώς τόσο σε συμβολικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο, το αν θα παραμείνουν ανοιχτές οι καφετέριες αξιολογείται ως κρίσιμο για τη διαμόρφωση του κλίματος και για την έκβαση εντέλει της όλης κινητοποίησης.

Ξεκαθάρισε τη στάση του και το Σωματείων Αρτοποιών

Θετικό αντίκτυπο είχε επίσης η ανακοίνωση, που εξέδωσε χθες το πρωί η διοίκηση του Σωματείου Αρτοποιών νομού Ροδόπης. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο σωματείο δεν εκπροσωπήθηκε στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας την περασμένη Τετάρτη, με αποτέλεσμα να πλανάται μία αμφιβολία αναφορικά με τη στάση, που θα κρατήσουν την προσεχή Πέμπτη οι επαγγελματίες-μέλη του. Με τη χθεσινή όμως ανακοίνωση, το Σωματείο Αρτοποιών ξεκαθαρίζει ότι θα συμμετάσχει στη μεθαυριανή κινητοποίηση και ως εκ τούτου καλεί τους καταναλωτές να προμηθευτούν ψωμί για δύο ημέρες την Τετάρτη.

Προμήθεια των απαραίτητων έως και την Τετάρτη

Να υπενθυμίσουμε με την ευκαιρία ότι το καταναλωτικό κοινό πρέπει να προβεί έγκαιρα στις απαραίτητες προμήθειές τους σε τρόφιμα έως την Τετάρτη, αφού την επόμενη ημέρα αναμένεται να παραμείνουν κλειστά όλα τα καταστήματα, από οπωροπωλεία και κρεοπωλεία, μέχρι και σούπερ μάρκετ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.