Καμπανακι κινδυνου κρουουν οι εργαζομενοι της «Εγνατιας Οδος Α.Ε.

«Επιτακτική και αναγκαία η άμεση επιθεώρηση και ενίσχυση των παλαιών γεφυρών»

Το πρόσφατο τραγικό περιστατικό της κατάρρευσης της αστικής γέφυρας του αυτοκινητόδρομου Α10 στη Γένοβα της Ιταλίας, ανέδειξε τις υψηλές ανάγκες παρακολούθησης και συντήρησης των κρίσιμων υποδομών. Παρεμπιπτόντως, ξαναέφερε στην ευρωπαϊκή επικαιρότητα τα σημαντικότατα προβλήματα που ανακύπτουν με τις εκτεταμένες -στις χώρες της νότιας Ευρώπης- ιδιωτικοποιήσεις και παραχωρήσεις των υποδομών, υπό τεχνικά και νομικά περίπλοκο και ασαφές πλαίσιο όσον αφορά στις αρμοδιότητες, στις υποχρεώσεις και στην κατανομή των κινδύνων, αφήνοντας εν τέλει απροστάτευτους τους χρήστες αλλά και έκθετο το κράτος.
 
Όπως συνήθως συμβαίνει στη χώρα μας, με αφορμή την τραγωδία στη Γένοβα άνοιξε η συζήτηση για την κατάσταση των δικών μας παλαιών γεφυρών και την επιθεώρηση και συντήρησή τους.
 
Με αφορμή λοιπόν αυτό το τραγικό περιστατικό το Σωματείο Εργαζομένων της «Εγνατία Οδό Α.Ε» γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του το 2014 η «Εγνατία Οδός Α.Ε.», στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο όλης της χώρας και βάσει προδιαγραφών και οδηγιών που έχει αναπτύξει και εφαρμόσει η ίδια από την πολύχρονη σχετική εμπειρία της, είχε δημοπρατήσει 4 διαγωνισμούς με αντικείμενο την Επιθεώρηση, Αξιολόγηση και Μελέτη Επεμβάσεων Λειτουργικής και Δομικής Αναβάθμισης των Γεφυρών και Τεχνικών στο σύνολο σχεδόν της χώρας. Το αντικείμενο των διαγωνισμών αφορούσε στην οπτική επιθεώρηση, στους ελέγχους υλικών, στην αξιολόγηση και στην πρόταση επεμβάσεων δομικής και λειτουργικής αναβάθμισης μεγάλου τμήματος των παλαιών γεφυρών που είχαν κατασκευαστεί στις δεκαετίες ’60 και ’70, με ηλικία σήμερα 40-50 ετών.
 
Το 2015, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ολοκληρώθηκε η διεξαγωγή των υπόψη Διαγωνισμών και ο τελικός συνολικός προϋπολογισμός διαμορφώθηκε περίπου στα 1.000.000 ευρώ. «Δυστυχώς όμως, παρά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών», όπως επισημαίνει το Σωματείο, «η ανάθεση και υλοποίηση των έργων ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν για διαδικαστικούς λόγους».
 
«Θεωρούμε ότι στην παρούσα φάση είναι ακόμα πιο επιτακτική και αναγκαία η άμεση συνέχιση και υλοποίηση των παραπάνω δράσεων αναφορικά με τις παλιές γέφυρες του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της χώρας. Η χρηματοδότησή τους μπορεί πλέον να εξασφαλιστεί από τους ίδιους πόρους της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», κατόπιν σχετικής συνεννόησης με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Καλούμε τη Διοίκηση της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» να ενεργοποιηθεί άμεσα προς αυτήν την κατεύθυνση» καταλήγει η ανακοίνωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.