Καμπανακι κινδυνου για τις ΕΑΣ

Οι αποζημιώσεις των καπνοπαραγωγών της περιοχής για το απολεσθέν, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, περυσινό εισόδημα, η διαχείριση των ζημιών της φετινής βαμβακοπαραγωγής από το πράσινο σκουλήκι και οι φορολογικοί έλεγχοι που έχει «εξαπολύσει» το Υπουργείο Οικονομικών στα από δεκαετίας «κιτάπια» των συνεταιριστικών οργανώσεων, ήταν τα τρία κυρίαρχα θέματα που απασχόλησαν τους 29 παρευρισκόμενους στη χθεσινή ημερίδα της ΕΑΣ Ξάνθης. Στο ολιγάριθμο ακροατήριο, ήταν Πρόεδροι και εκπρόσωποι Ενώσεων από την Καρδίτσα, τα Γιαννιτσά, τις Σέρρες, τη Νιγρίτα, τη Βισαλτία, την Πιερία, την Αρναία, τη Θεσσαλονίκη, το Λαγκαδά, την Καβάλα, τη Δράμα, τη Ροδόπη καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ο βουλευτής Ξάνθης της Ν.Δ. και εκπρόσωπος του κυβερνητικού βουλευτή Σωτήρη Στολίδη. Το παρών έδωσαν από το βήμα της ημερίδας ο Πρόεδρος του ΚΕΣΠΥ Γρηγόρης Αλεξιάδης και ο Πρόεδρος της Καπνικής Θεόδωρος Ιορδανίδης.

Ως υψίστης σημασίας για το μέλλον των ΕΑΣ, συζητήθηκε το ζήτημα των φορολογικών ελέγχων που διενεργεί το Υπουργείο Οικονομικών στις Οργανώσεις για οικονομικές χρήσεις της τελευταίας δεκαετίας. Τα υπέρογκα ποσά προστίμων (500 εκ.δρχ. στα Γιαννιτσά και 1,5 δις δρχ. στη Θεσσαλονίκη που ρυθμίστηκε στα 300) τα οποία αναφέρθηκαν στην ημερίδα ότι έχουν ήδη επιβληθεί σε κάποιες Ενώσεις όπου ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι, προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό στους εκπροσώπους του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος καθώς θεωρούν ότι στοχεύουν αλλού και όχι στην «εξυγίανση» των Οργανώσεων. Εις επίρρωσιν αυτής της ερμηνείας της πολιτικής απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, καταγγέλθηκε στην ημερίδα με ιδιαίτερα δριμύ ύφος από τον Αντιπρόεδρο της ΓΕΣΑΣΕ, ότι ο Υφυπουργός Γεωργίας Ευάγγελος Αργύρης προωθεί εμμέσως πλην σαφώς την οριστική καταδίκη της υφιστάμενης θεσμικής εκπροσώπησης των αγροτών και των συνεταιριστών δια της ενθουσιώδους υποστήριξης που παρέχει στην διαμόρφωση νέων θεσμικού χαρακτήρα Ενώσεων των «Νέων Αγροτών».

Το θέμα σχολίασαν στον ΠτΘ ο Πρόεδρος του ΚΕΣΠΥ, κ. Αλεξιάδης Γρηγόρης και ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, κ. Δαμιανός Μαρουφίδης ο οποίος σημείωσε τα εξής για την επαπειλούμενη διάσπαση του αγροτοσυνεταιριστικού χώρου: «Θεσμικά, το αγροτικό και το συνεταιριστικό κίνημα εκπροσωπούνται συνδικαλιστικά από τη ΣΥΔΑΣΕ, τη ΓΕΣΑΣΕ και άλλη μία που προέρχεται από το ΚΚΕ οργάνωση και την ΠΑΣΕΓΕΣ αντίστοιχα. Νοσηρό και κακό είναι ότι οι αγρότες έχουν τρία όργανα παραταξιακά στη συνδικαλιστική τους έκφραση και όχι ένα κι ενιαίο όπως συμβαίνει με το συνεταιριστικό κίνημα… Το να παρουσιάζεται τώρα και μια ακόμη συνδικαλιστική έκφραση των αγροτών ως «Νέοι Αγρότες» και να γίνουμε όχι ένα που για χρόνια πολλά είναι επιδίωξη, αλλά περισσότερα κομμάτια απ’ ό,τι είμαστε σήμερα, είναι ό,τι χειρότερο για το συνδικαλιστικό κίνημα και ό,τι καλύτερο για την εκάστοτε εξουσία που την εξυπηρετεί το «διαίρει και βασίλευε». Αυτό ίσως θέλει η κεντρική εξουσία, όποια κι αν είναι αυτή.

Υπάρχει τη τάση, η πρόθεση, η διάθεση, να ενοποιηθούν οι υφιστάμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αλλά από κει και πέρα, υπάρχουν και οι καρέκλες… Οι οποίες πραγματικά είναι «βαρύγδουπες». Αν θέλουμε να έχουμε σοβαρό, συνδικαλιστικό, αγροτικό, διεκδικητικό κίνημα, θα πρέπει να ενωθούμε».

Ο Πρόεδρος του ΚΕΣΠΥ από την πλευρά του, επεσήμανε ότι ο κίνδυνος να βάλουν λουκέτο οι παραδοσιακές Ενώσεις εξαιτίας των ελέγχων που υφίστανται, δεν είναι εξωπραγματικός:

«Τέθηκε με έκφραση αγανάκτησης απ’ όλες τις Ενώσεις αυτός ο περίεργος έλεγχος των οικονομικών των Ενώσεων. Υπάρχει ένα έργο το οποίο αναγνωρίζεται απ’ όλους και υπάρχει πάντα μία αξιόλογη και προσεγμένη θέση των Ενώσεων ως προς την αξιοποίηση των οικονομικών. Εγώ νομίζω ότι γίνεται επίμονα αυτός ο έλεγχος από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών με αποτέλεσμα να προκύπτουν πρόστιμα τέτοια που ουσιαστικά δρομολογούν το κλείσιμο των Ενώσεων. Θέλω να πιστεύω ότι από άγνοια των συνεπειών για τον αγροτικό κόσμο προχωρούν σε τέτοιους ελέγχους. Γιατί αν πραγματικά γνώριζαν τι πρόκειται να συμβεί με τους ελέγχους που κάνουν, θα σταματούσαν αύριο κιόλας…Δε λέω ότι δεν πρέπει να γίνει έλεγχος. Τον θέλουμε και τον προκαλούμε να γίνει. Αλλά με τον τρόπο που γίνεται, τα αποτελέσματα θα είναι τα χειρότερα και εν τέλει, απουσία Ενώσεων, θα τα υποστεί ο αγροτικός κόσμος».

Τα προβλήματα με τον καπνό και το βαμβάκι που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, όπως τονίσθηκε στην ημερίδα, υπάρχει υπόσχεση από το Υπουργείο για επίλυσή τους δίχως όμως να έχει δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα.

Οι εργασίες της χθεσινής συνάντησης έκλεισαν με ομόφωνη απόφαση να εκδοθεί ψήφισμα το οποίο θα περιγράφει τα συγκεκριμένα προβλήματα και θα προτείνει τις λύσεις. Το ψήφισμα θα δοθεί από Επιτροπή των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων στον Υπουργό Γεωργίας προκειμένου να διεκδικηθεί η υλοποίησή του σε εύθετο χρόνο.

Δήλωσαν στον ΠτΘ

Για τον καπνό και το βαμβάκι

Ιορδανίδης Θεόδωρος, Πρόεδρος Καπνικής Ελλάδας:

«Υπάρχουν δεσμεύσεις από το Υπουργείο Γεωργίας περί κάλυψης αυτής της απώλειας του εισοδήματος αλλά προς στιγμήν είναι μόνο μία υπόσχεση. Αυτό το θέμα θα το ξαναδούμε μέσα στον επόμενο μήνα. Επίσης έχουμε δέσμευση του Υπουργού Γεωργίας ότι θα καλύψει και την περίπτωση του βαμβακιού, που οι ζημίες επαναλαμβάνονται με διάφορες ασθένειες πρωτόγνωρες. Επομένως αυτά που έχουμε στα χέρια μας είναι για την ώρα οι υποσχέσεις, την υλοποίηση των οποίων θα δούμε τον επόμενο μήνα. Όσο για το μέλλον του καπνού, έχει εξασφαλιστεί από τον α΄γύρο της ΚΑΠ η επιδότησή του μέχρι το 2013 αλλά τις προϋποθέσεις και τους όρους θα τους γνωρίζουμε στο τέλος του Σεπτεμβρίου».

Δαμιανός Μαρουφίδης, Πρόεδρος ΕΑΣ Ροδόπης:

«Όσον αφορά στις αποζημιώσεις καπνών για το απολεσθέν, θεωρητικά ή ουσιαστικά, εισόδημα, το θέμα το «πολεμούμε». Ο Υπουργός είναι θετικός σε μια αποζημίωση, αλλά χρονικά, πότε θα γίνει δεν μπορώ να το προσδιορίσω. Όσον αφορά στο πράσινο σκουλήκι που πλήττει φέτος το βαμβάκι, επισημαίνω για άλλη μια φορά ότι είναι δώρον άδωρον να αποζημιωθούμε τώρα και να πάρουμε για μικρή ποσότητα ενίσχυση, άρα μικρή ηρτημένη και αργότερα που η παραγωγή μας, λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, βγει μεγάλη αλλά να μην επιδοτείται εξαιτίας των χαμηλών ποσοστώσεων. Γι’ αυτό, το θέμα τού βαμβακιού θα το δούμε μετά την 20η Νοεμβρίου. Είμαστε επί ποδός πολέμου, θέτουμε το πρόβλημα, αλλά ουσιαστικά θα μπει τότε όταν δούμε πλέον απολογιστικά τι ζημία έχουμε».

Για τους φορολογικούς ελέγχους

Χ΄εευθεριάδης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος ΕΑΣ Ξάνθης:

«Νομίζω ότι η σημερινή μας πρωτοβουλία θα έχει αποτελέσματα και ελπίζω ότι τα αρμόδια Υπουργεία θα κατανοήσουν ότι υπάρχει πρόβλημα και είναι σοβαρό. Και ιδιαίτερα με τους φορολογικούς ελέγχους. Με τους οποίους δεν είμαστε αντίθετοι! Αλλά δεν μπορεί για απλές παραβάσεις ή για παρατυπίες να τιμωρούνται με τέτοια πρόστιμα οι Οργανώσεις. Παράκλησή μας είναι να γίνουν οι έλεγχοι και να τιμωρηθούν πράγματι αυστηρά όπου βρεθούν περιστατικά τα οποία αφορούν «κλέψιμο» αν θέλετε από την εφορία. Εμείς εδώ προσπαθούμε να επιβιώσουμε! Παρατυπίες μπορεί να γίνονται και είναι γνωστό ότι οι Οργανώσεις δεν είχαν το προσωπικό που μπορούσε να τηρεί σωστά βιβλία και όλα τα τυπικά. Δεν είναι κάτι κρυφό αυτό και το αναγνωρίζουμε από την πλευρά μας. Αλλά δε σημαίνει ότι υπάρχει δόλος για κλέψιμο! Δεν γίνεται να μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό! Διότι με τέτοια υπέρογκα πρόστιμα το μόνο που θα πετύχουν θα είναι να μπει λουκέτο στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις. Ακόμη και αν τελικώς καταλογίζουν αυτά τα ποσά, θα πρέπει να μας δοθεί η χρονική δυνατότητα να τα πληρώσουμε».

Μαρία Β.Μπόντη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.