«Καμπανακι» για οσους ασχολουνται με ξυλεια και με προιοντα της

Εγγραφή στα μητρώα ως τις 28 Ιουνίου, αλλιώς πρόστιμα

Προθεσμία έως τις 28 Ιουνίου, για να εγγραφούν στα περιφερειακά μητρώα εμπόρων και φορέων εκμετάλλευσης ξυλείας και προϊόντων ξυλείας έχουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που εμπλέκονται σε δραστηριότητες του συγκεκριμένου τομέα. Τα δύο μητρώα συστάθηκαν κατ’ εφαρμογή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, η οποία ενεργοποιεί και εντάσσει στο εθνικό νομικό πλαίσιο για την ξυλεία τον κανονισμό 995/2010 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κανονισμός εκδόθηκε το 2010, σε επίπεδο Ε.Ε. τέθηκε σε εφαρμογή στις 3/3/2013, αλλά στη χώρα μας ουδέποτε ενεργοποιήθηκε με αποτέλεσμα να ανακύπτει ο κίνδυνος επιβολής «τσουχτερών» προστίμων. Η κεντρική στόχευση του επίμαχου κανονισμού, σε συνδυασμό με έναν παλαιότερο, τον κανονισμό FLEGT, συνίσταται στην καταγραφή και αποτύπωση του δικτύου διακίνησης της ξυλείας στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον περιορισμό της παράνομης υλοτομίας και την καταπολέμηση της παράνομης εισαγωγής ξυλείας από τρίτες χώρες.
 
Ενόψει της εκπνοής της προθεσμίας για εγγραφή στα μητρώα, η Διεύθυνση Δασών νομού Ροδόπης προχώρησε σε στοχευμένες ενημερώσεις προς τα επιμελητήρια, τους δήμους, καθώς επίσης προς τους εμπόρους ξυλείας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και προς κατοίκους οικισμών του νομού μας. Σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν χθες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα στελέχη της διεύθυνσης απευθύνθηκαν στο ευρύ κοινό και σε όσους πιθανόν εμπλέκονται με δραστηριότητες γύρω από την ξυλεία.

Οι φορείς εκμετάλλευσης και εμπορίας ξυλείας

Αρχικά ο δασολόγος και τμηματάρχης της Διεύθυνσης, Δημήτρης Κεραμιτζής, έκανε τον διαχωρισμό ανάμεσα στους φορείς εκμετάλλευσης και στους εμπόρους ξυλείας. «Φορέας εκμετάλλευσης θεωρείται το νομικό ή το φυσικό πρόσωπο, που εισάγει για πρώτη φορά την ξυλεία στην αγορά της Ε.Ε», εξήγησε. «Δεν εννοούμε μόνο τις εισαγωγές ξυλείας από τρίτες χώρες», επισήμανε, «αλλά στην κατηγορία των φορέων εκμετάλλευσης ανήκει και ο απλός δασικός συνεταιρισμός, ο οποίος με άδεια της υπηρεσίας μας υλοτομεί μια συγκεκριμένη συστάδα. Το ξύλο εκείνο που παράγεται από αυτήν την δραστηριότητα, εφόσον ο συνεταιρισμός το πουλήσει σε έμπορο, θεωρείται ότι είναι φορέας εκμετάλλευσης και πρέπει να καταγραφεί. Ομοίως και εμείς ως υπηρεσία, επειδή διαχειριζόμαστε ξυλεία, έχουμε επίσης καταγραφεί  στο μητρώο ως φορείς εκμετάλλευσης».
 
«Φορείς εκμετάλλευσης μπορεί να είναι οι εισαγωγείς ή έμποροι, που υλοτομούν ταυτόχρονα», διευκρίνισε ο κ. Κεραμιτζής, αντιτείνοντας ότι στο έτερο μητρώο, στο μητρώο εμπόρων πρέπει να καταγραφούν όλα τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, τα οποία δραστηριοποιούνται στην εμπορία της ξυλείας. Να σημειωθεί ότι στην κατηγορία των προϊόντων ξυλείας, που υπόκεινται επίσης σε καταγραφή, εντάσσονται προϊόντα όπως το νοβοπάν, οι μοριόπλακες κλπ., τα πέλετ και τα λοιπά είδη που χρησιμοποιούνται για θέρμανση, καθώς επίσης το χαρτί, το οποίο εξαιρείται όταν είναι τυπωμένο(π.χ.βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες).

Στα 700 ευρώ το πρόστιμο για τη μη εγγραφή στα μητρώα

Εφόσον παρέλθει η προθεσμία που έχει προβλεφτεί από την Κοινή Υπουργική Απόφαση, όσοι ανήκουν στις δύο παραπάνω κατηγορίες και δεν έχουν εγγραφεί στα αντίστοιχα μητρώα απειλούνται με την επιβολή προστίμων, ύψους 700 ευρώ καταρχήν. «Οι εμπλεκόμενοι να κινηθούν έγκαιρα για να εγγραφούν», παρότρυνε ο κ. Κεραμιτζής, διευκρινίζοντας πως η εγγραφή δεν απαιτεί την καταβολή παραβόλου, επομένως δε συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση των υπόχρεων. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Δασών Ροδόπης.

Υποχρέωση τήρησης βιβλίων και «δέουσας επιμέλειας»

Μετά από την καταγραφή στα μητρώα, οι υπόχρεοι αυτού θα κληθούν να τηρούν βιβλία απογραφής, στα οποία θα καταγράφονται σε ημερήσια βάση όλα τα στοιχεία που σχετίζουν με τα διακινούμενα προϊόντα ξυλείας, ώστε να διευκολύνεται όσο το δυνατόν περισσότερο ιχνηλασιμότητα του ξύλου που διαχειρίζονται. Επίσης ο κανονισμός προβλέπει ότι οφείλουν να επιδεικνύουν τη «δέουσα επιμέλεια» κατά τη διάθεση της ξυλείας στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουν να αναλάβουν τη διαχείριση του κινδύνου, ώστε να ελαχιστοποιείται το ενδεχόμενο διάθεσης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας ή προϊόντων της στην αγορά της Ε.Ε. Τα τρία βασικά στοιχεία του «συστήματος δέουσας επιμέλειας» είναι οι πληροφορίες, η εκτίμηση κινδύνου και ο μετριασμός του κινδύνου. Οργανισμοί παρακολούθησης, εγκεκριμένοι από την Ε.Ε., έχουν αναπτύξει σχετικά συστήματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι υπόχρεοι.
 
Σε ό,τι αφορά στον κανονισμό FLEGT, έναν δεύτερο κανονισμό της Ε.Ε. για την ξυλεία που επί χρόνια είχε αγνοηθεί από την ελληνική πολιτεία, αυτός απαγορεύει την εισαγωγή προϊόντων ξυλείας, προερχόμενων από εταίρους χώρες, αν η αποστολή δε συνοδεύεται από άδεια FLEGT. Μέχρι σήμερα στις εταίρους χώρες συγκαταλέγονται το Καμερούν, η Γκάνα, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Λιβερία και η Ινδονησία.
 

Η διακίνηση ξυλείας από Βούλγαρους στην περιοχή δεν είναι απαραίτητα παράνομη
 
Αίτημα για επαφές- σε επίσημο επίπεδο- μεταξύ των υπηρεσιών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας

Κληθείς να σχολιάσει ο κ. Κεραμιτζής τα παράπονα, που κατά καιρούς διατυπώνονται για παράνομη διακίνηση στην περιοχή μας προϊόντων ξυλείας από τη Βουλγαρία, καταρχήν αναγνώρισε ότι τέτοια παράπονα δέχεται και η Διεύθυνση Δασών, για να διευκρινίσει ωστόσο ότι η δραστηριότητα αυτή δεν είναι κατ’ ανάγκη παράνομη. «Η Βουλγαρία όπως ξέρουμε όλοι είναι ένα μέλος κι αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εξήγησε, «οπότε είναι σα να λέμε ότι έρχονται από τη Γερμανία. Αν ο άνθρωπος αυτός, ο έμπορος, έχει τα έγγραφα τα οποία προβλέπει το καθεστώς της Βουλγαρίας, δηλαδή τις νόμιμες άδειες από το δασαρχείο ή την οποιαδήποτε αρχή, έχει εκδώσει το τιμολόγιο και ό,τι προβλέπεται για τη διακίνηση εμπορευμάτων, από εκεί κι ύστερα η δουλειά μας περιορίζεται. Εμείς δηλαδή κάνουμε ελέγχους, αλλά οι έλεγχοί μας είναι πάνω σε αυτά». Όπως επισήμανε ο κ. Κεραμιτζής, για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων οι αρμόδιοι υπάλληλοι διαθέτουν κάποια πρότυπα σχέδια εγγράφων που εκδίδονται στη Βουλγαρία, ωστόσο είναι πάγιο αίτημα προς την αρμόδια κεντρική υπηρεσία, προκειμένου να δρομολογηθεί μια επαφή – σε επίσημο επίπεδο- με τις αντίστοιχες βουλγαρικές υπηρεσίες ώστε να αποσαφηνιστεί πλήρως το πλαίσιο, που διέπει τη διακίνηση της ξυλείας στη γείτονα.

 

«Αχίλλειος πτέρνα» η υποστελέχωση για τη Διεύθυνση Δασών Ροδόπης
 
Η χωρική αρμοδιότητά της εκτείνεται σε 2.500.000 στρέμματα στο νομό Ροδόπης

Όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις δημόσιες υπηρεσίες, έτσι και στη Διεύθυνση Δασών «αχίλλειος πτέρνα» της είναι η υποστελέχωση και οι περιορισμένες πιστώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τελευταίος διορισμός υπαλλήλου έγινε το 2006. Επιπλέον, η Διεύθυνση έχει ένα ευρύ πεδίο αρμοδιοτήτων, καθότι στο νομό μας εντοπίζεται η ιδιαιτερότητα να μην υπάρχει δασαρχείο. «Λειτουργούμε και σαν διεύθυνση δασών και σαν δασαρχείο», εξήγησε ο κ. Κεραμιτζής, επισημαίνοντας ότι στους γειτονικούς νομούς υπάρχουν ξεχωριστές υπηρεσίες. Έτσι η χωρική αρμοδιότητα της Διεύθυνσης εκτείνεται σε 2.500.000 στρέμματα στο νομό Ροδόπης.  «Η δυσκολία είναι ότι τα άτομα διαρκώς λιγοστεύουν,  όπως επίσης οι πιστώσεις», σημείωσε ο κ. Κεραμιτζής για να επισημάνει ότι από το υπάρχον προσωπικό «γίνεται μια αξιολόγηση των θεμάτων για να προτάξουμε τα πιο ουσιώδη και επιτακτικά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.