Κ. Μητσοτακης: Δωρεαν το εμβολιο κατα του κορωνοιου σε ολους τους Ελληνες πολιτες

Δωρεάν μάσκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Τόσο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για όλους τους Έλληνες πολίτες, όσο και οι μάσκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς θα παρέχονται δωρεάν από την πολιτεία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τακτική σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης για τον κορωνοϊο.

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα είναι ένα ή αν θα είναι περισσότερα. Δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Ελπίζουμε συντομότερα και όχι αργότερα. Αλλά όποτε και αν έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας, αυτό θα διατεθεί δωρεάν, για όλους τους Έλληνες πολίτες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του.

Αναφερόμενος στο θέμα των μασκών για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στην ελάχιστη υποχρέωσή της να μπορεί να παρέχει στα παιδιά τη μάσκα την οποία ζητά την υποχρεωτική χρήση της στα σχολεία».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα των σχολείων είπε ότι όλες οι χώρες του κόσμου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία τους και αυτή είναι και η ομόφωνη εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής με την οποία συντάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση.

«Τα σχολεία, προφανώς, θα ανοίξουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόνοιες που μας εισηγούνται οι ειδικοί έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού. Μία από αυτές τις προβλέψεις είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τάξεις για όλα τα παιδιά, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και καταλήγοντας στην τελευταία τάξη του λυκείου» είπε πρωθυπουργός.

Παράλληλα κάλεσε σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο να λάβει επίσημα και υπεύθυνα θέση όσον αφορά τις κεντρικές επιλογές που έχει κάνει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους εμπειρογνώμονες, για την έγκαιρη επαναλειτουργία των σχολείων, την υποχρεωτική χρήση μάσκας και άλλα μέτρα που αποσκοπούν στην προφύλαξη του κοινού.

«Αυτό το οποίο δεν χρειαζόμαστε σήμερα είναι μία κυνική, αφοριστική, καταστροφολογική κριτική, που αδικεί την προσπάθεια την οποία κάνει όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά συνολικά η χώρα, να ελέγξει αυτό το δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορονοϊού. Μια μηδενιστική κριτική η οποία πολλές φορές τροφοδοτεί και θεωρίες και σενάρια συνωμοσίας τα οποία πρέπει να αποκρούσουμε όλοι με ευθύνη και με τον πιο απόλυτο τρόπο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Τέλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ενημερώνει «πάντα με απόλυτη ευθύνη και με απόλυτη διαφάνεια» τους πολίτες και αναλαμβάνει την ευθύνη των πολιτικών της, ούσα ανά πάσα στιγμή έτοιμη να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε στη διάρκεια της σύσκεψης να γίνει ενημέρωση και συζήτηση την Τρίτη σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την παρουσία των Υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Παιδείας Νίκης Κεραμέως, προκειμένου να παρατεθούν τα δεδομένα, να αναλυθούν οι αποφάσεις και να κληθούν τα κόμματα να πάρουν υπεύθυνη θέση.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου 'Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.