Κ. Αρβανιτης: Προσφυγικο, απο τη σιωπη στην αμηχανια

«Η Ευρώπη υπαγορεύει και εμείς ακούμε, πειθήνια», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

«Ως τώρα είχαμε καταλάβει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ξέρει τι θέλει για το προσφυγικό. Σήμερα, από τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) μάθαμε και κάτι καινούργιο. Ότι δεν ξέρει και τι ΔΕΝ θέλει», σχολιάζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν εκεί. Η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εκπρόσωποι του Συμβουλίου, του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και της FRONTEX. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία. Όλα τα ζητήματα τέθηκαν στο τραπέζι. Η εξάπλωση της πανδημίας στα νησιά και τις Δομές, η ιδέα να μισθωθούν προσωρινά ξενοδοχεία για την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ, οι πρώτες, δειλές αποδοχές ασυνόδευτων ανηλίκων από κράτη – μέλη της Ευρώπης (με αρχή το Λουξεμβούργο), η αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση της Ελλάδας να νομοθετεί για το προσφυγικό με τρόπο που δεν καταπατά τις διεθνείς συνθήκες».

Και η «δική μας», θέση, η επίσημη, εθνική διεκδίκηση, ύστερα και από τη δημόσια κριτική που εισπράξαμε από την επίτροπο Γιοχάνσον; Εμμονή στο αφήγημα: «δεν είναι πρόσφυγες – είναι μετανάστες». Στο συμβολισμό του βιγλάτορα: «φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης». Στη σύγχυση: «επιστρέφουμε σήμερα στην υποβολή αιτήσεων για χορήγηση ασύλου». Στην εσκεμμένη ασάφεια: «τα νέα κέντρα θα είναι “πολλαπλού σκοπού” για όσους επιβάλλεται να κρατούνται αλλά και για όσους δεν επιβάλλεται» επισημαίνει ο Κ.Αρβανίτης.

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «καμία αναφορά στο χρονοδιάγραμμα μίσθωσης των ξενοδοχείων, για να αποφύγουμε την επαλήθευση του «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Καμία αναφορά στην ευθυγράμμιση της νομοθεσίας με τις διεθνείς επιταγές. Θα περιμένουμε να μας “τραβήξουν το αυτί” πρώτα, και βλέπουμε. Καμία αναφορά στις μετεγκαταστάσεις των προσφύγων προς τα κράτη μέλη. Βουβή αποδοχή των εξαγγελιών Γιοχάνσον, χωρίς αιτήματα ή ανάγκη για συγκεκριμένο, πανευρωπαϊκό πλάνο».

Επιπλέον, ο κ. Αρβανίτης επεσήμανε ότι «από τον κ. Μηταράκη περιμέναμε να ακούσουμε τι θα συμβεί με τους 2000 και πλέον πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα στην περίοδο αναστολής αιτήσεων ασύλου και είναι επί ξύλου κρεμάμενοι. Της αναστολής που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει, μετά από την κριτική που ασκήσαμε μαζί με την υπόλοιπη Δημοκρατική Ευρώπη, τη στιγμή που κάποιοι μέσα στην Ένωση μοριοδοτούσαν με τη σιωπή τους την τακτική Ερντογάν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.