Κ. Αρβανιτης: Με Μυστικα Κονδυλια η Κυβερνηση Επενδυει στον Φοβο

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επιχείρηση «Ειρήνη» και τα μυστικά κονδύλια για το μεταναστευτικό

Για την επιχείρηση «Ειρήνη» -κύριο καθήκον της οποίας σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη του προηγούμενου Μάρτη, είναι η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ με τη χρήση εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων μέσων- μίλησε το πρωί της Τετάρτης, φιλοξενούμενος στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) κ. Κώστας Αρβανίτης.

Μία επιχείρησης που σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις,  αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ενισχύσει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά της Λιβύης, συμβάλλοντας έτσι στην ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα με την έναρξη νέας στρατιωτικής επιχείρησης ΚΠΑΑ (Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας) στη Μεσόγειο.

Μία επιχείρηση όμως για την οποία όπως υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «ελάχιστα έχουν ακουστεί» στην Ελλάδα, γεγονός που «εξυπηρετεί τη ΝΔ, η οποία με την ακραία πολιτική της και εξυπηρετεί φυσικά και τη λογική του “Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής”, ο οποίος απ’ ό,τι φάνηκε, σημαίνει για την ευρωπαϊκή ηγεσία ευκαιρία φωτογράφισης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με παράλληλες δηλώσεις φιλίας για την Τουρκία, που εκμεταλλεύτηκε τον ανθρώπινο πόνο με τον χειρότερο τρόπο».

«Ο στόχος είναι οι φυσικοί πόροι της ευρύτερης περιοχής, στην οποία ανήκει κι η Ελλάδα» δήλωσε ο ίδιος κάνοντας λόγο για τεράστιες μεταναστευτικές ροές οι οποίες θα δημιουργηθούν αλλά και την μετατροπή της Ευρώπης σε «φρούριο» και της Ελλάδας σε «φυλακή».

«Η Επιχείρηση “Ειρήνη” θεωρητικά είναι σχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου όπλων, που όμως προβλέπει camp με πρόσφυγες από τη Λιβύη στην Κρήτη και αγνοεί παντελώς τα χερσαία σύνορα, έχει την υπογραφή της Ελληνικής κυβέρνησης» ανέφερε καλώντας την ελληνική κυβέρνηση «να ενημερώσει τον λαό για το τι έχει υπογράψει εξ ονόματός του» καταγγέλλοντας επίσης την απουσία σχετικών αναφορών και από τα ΜΜΕ.

Ο Ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής LIBE για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, έκανε ιδιαίτερη μνεία και στα «σκοτεινά σημεία» του μεταναστευτικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα μυστικά κονδύλια, καθώς και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει αυτό στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

«Αντί για ενότητα και διεκδίκηση των εθνικών συμφερόντων, θα επενδύσουν στον φόβο»

«Το άλλο μεγάλο θέμα είναι τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Εμείς καταθέτουμε ερώτηση στην Κομισιόν, την οποία συνυπογράφουν ευρωβουλευτές πολλών πολιτικών ομάδων, ανάμεσα τους και ο πρόεδρος της Επιτροπής LIBE» ανακοίνωσε διερωτώμενος στην συνέχεια για την αναγκαιότητα ύπαρξης μυστικών κονδυλίων σε σχέση με το μεταναστευτικό. «είναι δυνατόν να υπάρχουν μυστικά κονδύλια σε αυτό το υπουργείο; Να τα κάνουν τι στο μεταναστευτικό; Η Επίτροπος Γιοχάνσον διατύπωσε αντιρρήσεις και επιφυλάξεις σε αρκετά, και ο κ. Μηταράκης, προσπαθώντας να το μαζέψει, είπε ότι η κυβέρνηση θα ενημερώνει την βουλή σχετικά, όποτε το κρίνει απαραίτητο» υπογράμμισε.

«Η δεξιά έχει μια αγάπη για αυτού του τύπου τα κονδύλια» συνέχισε κάνοντας λόγο για μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Πολιτισμού επί κυβέρνησης Σαμαρά, αναφέροντας χαρακτηριστικά «μην εκπλαγείτε αν σε λίγο καιρό μιλάμε ξανά για απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους για την κατασκευή δομών».

«Το βέβαιο είναι ότι, σε λίγο καιρό, η κυβέρνηση θα σηκώσει πάλι αφήγημα φόβου, ίσως με αφορμή την ένταση με την Τουρκία» ανέφερα τονίζοντας πως «αντί για την ενότητα και τη διεκδίκηση των εθνικών συμφερόντων, θα επενδύσουν στον φόβο».

Η επιχείρηση «Ειρήνη»

Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η επιχείρηση IRINI, η οποία μάλιστα προέρχεται από την ελληνική λέξη «ειρήνη»,έχει ως κύριο καθήκον της την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ με τη χρήση εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων μέσων. Ειδικότερα, η αποστολή θα μπορεί να διεξάγει, σύμφωνα με την απόφαση 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιθεωρήσεις σκαφών στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι μεταφέρουν όπλα ή συναφές υλικό προς και από τη Λιβύη.

Δευτερεύοντα καθήκοντα της επιχείρησης EUNAVFOR MED IRINI θα είναι επίσης:

  • να παρακολουθεί και να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τις παράνομες εξαγωγές ορυκτού πετρελαίου, αργού πετρελαίου και διυλισμένου πετρελαίου από τη Λιβύη
  • να συμβάλει στην ανάπτυξη ικανοτήτων και στην εκπαίδευση της ακτοφυλακής και του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης σχετικά με τα καθήκοντα επιβολής του νόμου στη θάλασσα
  • να συμβάλει στην εξάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου των δικτύων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων μέσω της συλλογής πληροφοριών και της αεροπορικών περιπολιών

Της επιχείρησης IRINI θα ηγείται ο υποναύαρχος Fabio Agostini ως διοικητής επιχειρήσεων της ΕΕ, και η έδρα της θα βρίσκεται στη Ρώμη, της Ιταλίας.

Η εντολή της επιχείρησης IRINI θα διαρκέσει αρχικά έως τις 31 Μαρτίου 2021 και θα τελεί υπό τον αυστηρό έλεγχο των κρατών μελών της ΕΕ, τα οποία θα ασκούν τον πολιτικό έλεγχο και τη στρατηγική διεύθυνση μέσω της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ), υπό την ευθύνη του Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Παράλληλα με την έναρξη της επιχείρησης IRINI, η επιχείρηση SOPHIA της EUNAVFOR MED στη Μεσόγειο θα παύσει οριστικά τις δραστηριότητές της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.