Ηταν στραβο το κλιμα, το εφαγε… και το πολυνομοσχεδιο για τους αρτοποιους της Ροδοπης

Περαιτέρω κατακερματισμό του κλάδου, και κίνδυνο κλείσιμο καταστημάτων, διαβλέπει ο Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Γ. Δαλθανάσης

Τον περαιτέρω κατακερματισμό του κλάδου των αρτοποιών, ο οποίος πλήττεται πανταχόθεν, βλέπει στις αλλαγές που ψηφίστηκαν πρόσφατα με το πολυνομοσχέδιο ο Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ροδόπης κ. Γιώργος Δαλθανάσης.
 
Και αυτό γιατί η μείωση των τετραγωνικών μέτρων θα επιτρέψουν να ανοίξουν πολύ περισσότερα αρτοποιεία, που θα πάρουν μερίδιο από την ήδη ασθενική αγορά, ενώ ουσιαστικά αναιρεί όλες τις προσπάθειες αρτοποιών που προσπαθούσαν να έρθουν εντός της νομιμότητας όλα τα προηγούμενα χρόνια.
 
Σημειώνει δε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στην κρίση που έχει πιέσει το εισόδημα όλων των πολιτών, και κατ’ επέκταση τα περιθώρια κερδών των αρτοποιών, την υψηλή φορολογία, που περιορίζει πάρα πολύ τις δυνατότητες όχι μόνο επέκτασης, αλλά και επιβίωσης τους ως επαγγελματιών, αλλά και τον ανταγωνισμό που έχουν πλέον από τις μεγάλες αλυσίδες. 

Συνεχείς αλλαγές στο νόμο για τα αρτοποιεία 

Όπως ανέφερε ο κ. Δαλθανάσης, η νομοθεσία για τα αρτοποιεία άλλαξε τρείς φορές από το 2007, και το 2016 με πράξη που είχε ενταχθεί και τότε σε πολυνομοσχέδιο, απαγορευόταν τα αρτοποιεία να λειτουργούν σε χώρους κάτω από τα 135 τετραγωνικά δίνοντας προθεσμία στα αρτοποιεία να προσαρμοστούν ή να κλείσουν εντός δύο ετών.
 
Μετά από πιέσεις, όχι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, αλλά των μεγάλων βιομηχανιών, σημείωσε, η νομοθεσία πήγε στα 70 τ.μ. με το νέο νόμο.
 
 Ο ίδιος θεωρεί πως απώτερος σκοπός είναι να ανοίξει ο καθένας ένα κατάστημα 70 τ.μ. ώστε τα αρτοποιεία να γίνουν πολλά, κάτι που όμως θα μειώσει την παραγωγή των υφισταμένων καταστημάτων, τα οποία, τουλάχιστον στη Ροδόπη, συμμορφώθηκαν με αυτά που ζητούσε ο προηγούμενος νόμος, έκαναν επενδύσεις και μια σειρά άλλες προσπάθειες, για να συμμορφωθούν με τις μέχρι τώρα ισχύουσες διατάξεις, αλλά και με τον ΕΦΕΤ και άλλες απαιτήσεις.
 
«Ανοίγοντας πολλά αρτοποιεία, χάνονται δουλειές» σημείωσε, τονίζοντας πως πλέον υπάρχουν αρτοποιεία τα οποία δεν μπορούν να μείνουν ανοιχτά, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις χρηματοοικονομικές απαιτήσεις.
 
Με αυτή την αύξηση, που θεωρεί ότι θα φέρει ο νέος νόμος, η τάση αυτή, θα ενισχυθεί με περισσότερους συναδέρφους του, που προσπαθούν ακόμη να επιβιώσουν, να οδηγούνται στο κλείσιμο.
 
Άλλωστε πιστεύει πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που έχουν τα χρήματα να ξεκινήσουν ένα νέο, μικρότερο σ’ εμβαδό, αρτοποιείο, όμως ουσιαστικά αυτοί θα σκοτώσουν τον κλάδο, ο οποίος βρίσκεται συνολικά σε δύσκολη θέση, με μεγάλες οφειλές, που ανταπεξέρχονται οριακά στις υποχρεώσεις τους, σε μια εποχή που τόσο οι πιστώσεις για τις πρώτες ύλες, όσο και ο τραπεζικός δανεισμός είναι εξαιρετικά σπάνια, αν όχι ανύπαρκτα.
 
Πάντως έχει την άποψη πως ό,τι και αν γίνει, αν δεν «ανοίξει» η αγορά, και δεν αναταχθεί η οικονομία γενικότερα, κανένα επάγγελμα δεν πρόκειται να μακροημερεύσει, ένα πρόβλημα που επηρεάζει οριζόντια όλους τους επαγγελματίες, και αυτή την πεποίθησή του μοιράζονται συνάδερφοί του από πολλές περιοχές της Ελλάδας, με τους οποίους βρίσκεται σε επαφή.
 
«Πολλοί από εμάς βλέπουν ότι δουλεύουμε, όμως τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ απογοητευτικά» επεσήμανε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ανάμεσα στο φόρο (και την προκαταβολή του), τις ασφαλιστικές εισφορές, και άλλες κρατήσεις, είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί μια επιχείρηση, πόσο μάλλον να ανοίξει.
 
«Αυτό που χρειάζεται είναι να πέσει χρήμα στην αγορά, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να μπορεί ο Έλληνα πολίτης να βγάζει λεφτά για να μπορεί να κινηθεί ελεύθερα» σημείωσε, «διαφορετικά όλα τα μέτρα και όλα τα επιδόματα, δεν πρόκειται να βοηθήσουν την κατάσταση». 

Απαραίτητη η ενίσχυση των ελέγχων 

Πέραν του οικονομικού, ο κ. Δαλθανάσης σημείωσε πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή είναι η έλλειψη των ελέγχων, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών.
 
«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι δεν γίνεται σε μια υπηρεσία να μην υπάρχει το προσωπικό για να γίνονται οι έλεγχοι» τόνισε, «από τον έλεγχο για την χρήση πετρελαίου κίνησης, παρά μόνο σε όσους καταθέτουν τιμολόγια, καθώς και άλλους ελέγχους, που προβλέπεται από τη νομοθεσία, προς όλες τις κατευθύνσεις».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.