«Ηταν που ηταν η κατασταση δυσκολη για τους επαγγελματιες στις Σαπες, τωρα πλεον ειναι τρισχειροτερα, διχως καμια υπερβολη»

«Ο “απλός κόσμος” δύσκολα ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του, οπότε είναι φυσικό και επόμενο να είναι πεσμένη η δουλειά και στα μαγαζιά»

Το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους τους πολίτες της χώρας ανεξαρτήτως ιδιότητας. Για τις μικρές επιχειρήσεις σίγουρα τα πράγματα ήταν ακόμη δυσκολότερα. Οικονομικά ο «απλός κόσμος» δύσκολα ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του, οπότε είναι φυσικό και επόμενο να είναι πεσμένη η δουλειά και στα μαγαζιά, αφού κάθε οικογένεια κοιτάει πρώτα να «ταχτοποιήσει» τα παιδιά και ό,τι μείνει για τους ίδιους.
 
Το 2015 ήταν επίσης μια χρονιά γεμάτη από εκλογικές αναμετρήσεις που με την σειρά τους επέφεραν μεγαλύτερη οικονομική αβεβαιότητα και φυσικά το κερασάκι στην τούρτα, τα capital controls, που έκαναν την ήδη δύσκολη κατάσταση ακόμη δυσκολότερη.
 
Στη μεγάλη πόλη του νομού μας, την Κομοτηνή, λόγω και της ύπαρξης των φοιτητών κάποιοι κλάδοι πήγαν αρκετά καλά, όμως γενικότερα η αγορά δεν κινήθηκε, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο. Υπήρξαν στιγμές μιας κάποιας «αφύπνισης» όμως ήταν σύντομες. Το 2015 θα έλεγα πως όλοι κληθήκαμε και αλλάξαμε πολλά στη ζωή που ξέραμε, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.
 
Στα προσωπικά τα δικά μου τώρα, μετά από περίπου 20 χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας στην πόλη της Κομοτηνής (νιός ήμουν και γέρασα που λένε), «επέστρεψα» για επαγγελματικούς λόγους στην γενέτειρά μου, (όπου και διέμενα ούτως ή άλλως μόνιμα), για πρώτη φορά. 

«Οι Σάπες έχουν «πληγεί» πολύ περισσότερο από κάθε άλλη πρώην κωμόπολη του νομού μας»

Στις Σάπες λοιπόν, που έχει «πληγεί» πολύ περισσότερο από κάθε άλλη πρώην κωμόπολη του νομού μας, μιας και πλέον δεν υπάρχει ΔΟΥ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΙΚΑ, (που παραδοσιακά έφερναν κόσμο στις Σάπες), έχοντας μείνει μόνο ο ΟΑΕΔ και οι τράπεζες (2 στον αριθμό), με την επισκεψιμότητα των πολιτών από τα γύρω χωριά να έχει περιοριστεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό.
 
Ήταν που ήταν η κατάσταση δύσκολη για τους επαγγελματίες, τώρα πλέον είναι τρισχειρότερα, δίχως καμία υπερβολή. Διότι άλλο να στο λένε και άλλο να το ζεις και να το βλέπεις καθημερινά. Πολλοί από τους επαγγελματίες δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους αφού πλέον η περίπτωση να μην κάνουν ούτε «σεφτέ» είναι μεγάλη. Ακόμα και το παραδοσιακό παζάρι της Παρασκευής δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που ξέραμε. Υπάρχουν μέρες εντός της εβδομάδας που έχει περισσότερο κόσμο στους δρόμους από ό,τι την ημέρα του παζαριού.
 
Η κατάσταση λοιπόν στις Σάπες δεν είναι καθόλου καλή! Αν την αφήσουμε και άλλο δυστυχώς μπορεί η κατάσταση να γίνει μη αναστρέψιμη!
 
Έτσι κάπως θα θυμάμαι εγώ το έτος που θα μας αφήσει σε λίγες μέρες. 

“Nα γίνουμε επιτέλους ρεαλιστές εάν θέλουμε να επιβιώσουμε οικονομικά και επαγγελματικά”

Αυτό που θα ήθελα εγώ να περιμένω από το 2016 θα ήταν λίγη ελπίδα, πως τα πράγματα θα είναι κάπως καλύτερα, όπως και η οικονομία, αλλά δυστυχώς ο καιρός δεν είναι για να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας!
 
Πρέπει και είναι μια μεγάλη ανάγκη να γίνουμε επιτέλους ρεαλιστές εάν θέλουμε να επιβιώσουμε οικονομικά και επαγγελματικά. Δεν πρέπει να ζούμε στην ψευδαίσθηση ότι ξαφνικά όλα θα στρώσουν και θα γίνουν όπως ήταν. Όμως, όπως ξέρουμε όλοι μας πολύ καλά, ο άνθρωπος από τη φύση του θέλει να ελπίζει. Θέλει και πρέπει να κάνει όνειρα για το μέλλον του.
 
Έτσι αυτό που περιμένω από το 2016 είναι υγεία πρώτα και πάνω απ’ όλα, για να μπορέσουμε να αντέξουμε ακόμα ένα δύσκολο χρόνο, να δώσει μυαλό στους κυβερνώντες της χώρας να δουλέψουν για το καλό της χώρας και των πολιτών της, να έχουμε ειρήνη και αγάπη με όλο τον κόσμο και εάν θέλει ας μας φέρει και ένα μικρό έστω χαμογελάκι στα χείλη μας με κάποια καλά νέα από την οικονομία μας…
 
Καλή Χρονιά να έχουμε!

*Ο Ντελή Αχμέτ είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή των Σαπών, διατηρώντας το βιβλιοχαρτοπωλείο «Xαρτί και μολύβι»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.