«Ηταν ονειρο ζωης να γινω εκπαιδευτικος»

Η Παναγιώτα Βενετοπούλου, Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Ροδόπης «Οι τρεις Ιεράρχες» μιλά στον «Κόσμο» – με αφορμή τον σημερινό Παγκόσμιο Εορτασμό της ημέρας του Δασκάλου – για τη δουλειά και τους μαθητές, για τα προβλήματα και τα μοντέλα προς μίμηση. «Διανύουμε ένα πολύ μεγάλο διάστημα λιτότητας. Οι δάσκαλοι δεν επαναπαύονται σίγουρα. Προσπαθούν να αγωνιστούν, κάνουν τα αδύνατα δυνατά να αγωνιστούν, βλέπουμε όμως ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο» δηλώνει για την απεργιακή τους κινητοποίηση που βρίσκεται για τρίτη εβδομάδα σε εξέλιξη και σημειώνει: «Θα της έλεγα της κ. Γιαννάκου να μπει σε μια τάξη, να κάνει μάθημα, όπως κάνω κι εγώ και να παίρνει το μισθό που παίρνω εγώ για να ζήσει την οικογένεια της».

Τι είναι για σας το επάγγελμα του δασκάλου;

Δεν είναι δουλειά, είναι λειτούργημα. Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι δάσκαλοι δεν δουλεύουν τόσο, όσο δουλεύουν όλοι οι υπάλληλοι, δημόσιοι υπάλληλοι ή οι υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα.

Μην ξεχνάτε ότι ο δάσκαλος έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές, με ψυχούλες, με μικρά παιδάκια. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν να κάνουν με ενήλικες με τους οποίους μπορούν να έχουν άλλη αντιμετώπιση.

Εσείς τι απαντάτε, έχετε όντως μειωμένο ωράριο…

Ο κάθε υπάλληλος φεύγοντας 3:00 από το γραφείο του τοποθετεί τα έγγραφά του σ’ ένα συρτάρι και θα τα ξαναδεί την επόμενη μέρα στις επτά το πρωί. Ο δάσκαλος είναι ο μόνος, ο οποίος θα γυρίσει στο σπίτι και το απόγευμα, θα ασχοληθεί για την προετοιμασία του για την επόμενη μέρα στο σχολείο.

Ποιο εκπαιδευτικό μοντέλο θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τη χώρα μας;

Οι περισσότεροι μιλούν για το Φιλανδικό και Σουηδικό σύστημα. Δεν μπορώ να ξέρω πώς ακριβώς λειτουργούν οι άνθρωποι αυτοί.

Το ελληνικό σύστημα, πάντως, θα μπορούσε να προσφέρει κάτι καλύτερο και όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε σ΄ αυτό. Εκπαιδευτικοί, γονείς, δάσκαλοι και όποιοι άλλοι εμπλέκονται.

Οι δάσκαλοι αγωνίζονται όπως πρέπει ή επαναπαύονται στα λίγα που λέτε ότι τους δίνει η πολιτεία;

Διανύουμε ένα πολύ μεγάλο διάστημα λιτότητας. Δεν επαναπαύονται σίγουρα. Προσπαθούν να αγωνιστούν, κάνουν τα αδύνατα δυνατά να αγωνιστούν, βλέπουμε, όμως, ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Έχετε υπ’ όψιν σας περιπτώσεις δασκάλων οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερες δουλειές για να καλύψουν τις ανάγκες τους;

Προσωπικά δεν γνωρίζω τέτοιες περιπτώσεις. Σαφώς όμως και υπάρχουν, έχω ακούσει για δασκάλους που κάνουν κι άλλες δουλειές για να ανταποκριθούν στα έξοδά τους, οικογένειες μ’ ένα μισθό δεν μπορούν να ζήσουν.

Ο νεοδιόριστος συνάδελφός σας πόσα χρήματα παίρνει;

Πρωτο-διορίστηκα το 2003 στην Κρήτη και έπαιρνα 920 ευρώ μισθό με επίδομα προβληματικής περιοχής. Επίδομα που το παίρνουν πολύ λίγες περιοχές στην Ελλάδα, όπως επίσης πολύ λίγες παίρνουν το επίδομα της παραμεθορίου, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν το παίρνουν και μιλάμε για μια μείωση γύρω στα 120 ευρώ. Δεν έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα σε σχέση με το 2003.

Αν είχατε απέναντί σας την κ. Γιαννάκου που εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική τι θα της λέγατε;

Θα της έλεγα της κ. Γιαννάκου να μπει σε μια τάξη να κάνει μάθημα όπως κάνω κι εγώ και να παίρνει το μισθό που παίρνω εγώ για να ζήσει την οικογένειά της.

Στους μαθητές σας τι θα πείτε;

Τα παιδιά δεν τα έχω δει. Όταν βρεθώ και πάλι μαζί τους, θα τους εξηγήσω τον τρόπο με τον οποίο λειτουργώ εγώ σαν εκπαιδευτικός και συνδικαλίστρια. Θα καταλάβουν το γιατί κάνω απεργία.

Πλήττεται το δημόσιο σχολείο όλες αυτές τις μέρες…

Πλήττεται το δημόσιο σχολείο. Θα πρέπει να έρθουμε σε μια συνεννόηση, να κάνουμε ένα διάλογο για να δοθεί μια λύση. Μια λύση που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές. Θα έχει καλύτερο αντίκτυπο στην εκπαίδευση η ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Δωρεάν Παιδεία, Καθηκοντολόγιο κι ένα σωρό άλλα που θα έπρεπε να ισχύουν εδώ και χρόνια.

Θα αλλάζατε το επάγγελμά σας για να κάνετε ένα άλλο;

Όχι δεν θα το άλλαζα. Ήταν όνειρο ζωής να γίνω εκπαιδευτικός και μάλιστα στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σας είπα και στην αρχή, δεν είναι επάγγελμα, είναι λειτούργημα γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους κι όχι με άψυχο υλικό.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.