«Ηρθε η ωρα να μιλησουμε για την οικονομια των κοινωνικων αναγκων»

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, στο πολιτιστικό κύτταρο μίλησε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, παρουσία στελεχών του κόμματος από όλη τη Θράκη, αλλά κι εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και κομμάτων, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Ροδόπη. Στο μεταξύ, χθες το πρωί επισκέφθηκε το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής, θέλησε να συνομιλήσει με απεργούς κρατούμενους επιχειρώντας επί τρία τέταρτα να πάρει άδεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά δεν τα κατάφερε. Να σημειωθεί ότι οι κρατούμενοι ανά την χώρα βρίσκονται στην ενδέκατη μέρα απεργίας πείνας και πολλοί από αυτούς έχουν αρχίσει να μεταφέρονται σε νοσοκομεία λόγω προβλημάτων υγείας.

Τ. Χαρίτος «Είμαστε αισιόδοξοι ότι είμαστε σε σωστή πορεία»

Παίρνοντας το λόγο, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ Τάκης Χαρίτος ανέλαβε να καλωσορίσει τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τους πολιτικούς και τους πολίτες που ήταν παρόντες στο Πολιτιστικό Κύτταρο. Αρχικά, αναφέρθηκε στις επισκέψεις του προέδρου του ΣΥΝ και τις επαφές που είχε στην Κομοτηνή, με στόχο να ενημερωθεί για προβλήματα που σχετίζονται με την απασχόληση, την παιδεία, το φυσικό περιβάλλον, εννοώντας τις ανοιχτές πληγές της περιοχής που είναι τα χρυσωρυχεία και ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Χαρίτος είπε ότι τα θέματα αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής είναι αυτά που δέχονται μεγάλη πίεση λόγω της οικονομικής κρίσης. «Η κλωστοϋφαντουργία δέχεται αμέτρητες πιέσεις και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των εργαζομένων επί τόσους μήνες».

Περνώντας σε κριτική των πολιτικών πραγμάτων της χώρας, ο γραμματέας του ΣΥΝ είπε ότι ο δικομματισμός αγκομαχά, «ενώ αντίθετα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας στρέφουν το βλέμμα τους στο χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Είναι αλήθεια ότι δεν μας χαρίστηκε κανείς και πολλά από αυτά που σήμερα αναγνωρίζουν σ’ εμάς, τα κατακτήσαμε με την πολιτική μας δράση, κύρια όμως με την πολιτική κατεύθυνση της δράσης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι είμαστε σε σωστή πορεία».


Λέγοντας «είναι πολλά τα κατεστημένα συμφέροντα που θέλουν να μας εκτρέψουν από αυτήν την πορεία», ο κ. Χαρίτος είπε ότι ένα κίνημα που αναπτύσσεται μέσα στην κοινωνία και τη νέα γενιά δεν θα γίνει μέρος της κρίσης του δικομματισμού. Έκανε λόγο για δηλητηριώδη βέλη που στρέφονται εναντίον και του Αλ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να τον θίξουν» και πρόσθεσε ότι «η νέα γενιά ανοίγει δρόμους νέους για την Αριστερά και την κοινωνία».

Ημέρα δράσης κατά των τραπεζών

Ημέρα δράσης χαρακτήρισε την Πέμπτη για όλο τον ΣΥΝ, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην κίνησή τους να βρεθούν έξω από τραπεζικά καταστήματα όλης της χώρας «για να διαδηλώσουν την οργή και την αντίθεσή τους στον τρόπο που οι τράπεζες και οι τραπεζίτες δείχνουν το θράσος τους στην ελληνική κοινωνία». Στο μεταξύ, την ίδια κίνηση έκανε προχθές και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΝ, έξω από το κατάστημα της Τραπέζης Ελλάδος, στην πλατεία Ειρήνης Κομοτηνής.

Έκανε λόγο για προκλητικό θράσος των τραπεζιτών για ν’ αναφερθεί στην προσφυγή 16 τραπεζών την ίδια μέρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του νόμου για την προστασία του καταθέτη. «Προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας ν’ αρθούν οι απαγορεύσεις για τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα».

Είναι μια πράξη απύθμενου θράσους. Την ίδια μέρα, η Εθνική Τράπεζα έδωσε εντολή σε μια εισπρακτική εταιρία (εταιρία φουσκωτών) να ενοχλήσει τους δανειολήπτες που χρωστούν δάνεια για στέγη που έχουν πάρει από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (κάτι που ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΕΚ δήλωσε ότι αγνοεί!)

Αυτή η συμπεριφορά έχει ξεφύγει από τα όρια, αλλά δεν είναι ανεξήγητη. Εξηγείται από τη στάση της κυβέρνησης που τους δίνει θάρρος. Όλος ο κόσμος ασχολείται με την επερχόμενη οικονομική κρίση και βλέπουμε στην τηλεόραση να μιλούν για τη χρεοκοπία των golden boys, για τους δυστυχείς χρηματιστές που βλέπουν τα bonus εκατομμυρίων να χάνονται…»

Ο κ. Τσίπρας αντιπαρέβαλε τη χρεοκοπία των golden boys με την πραγματική ζωή όπως τη διαπίστωσε και ο ίδιος από την Κομοτηνή που βρέθηκε, λέγοντας ότι την τελευταία δεκαετία της ανάπτυξης «οι μισοί εργαζόμενοι της ΒΙΠΕ έχασαν τη δουλειά τους και οι εργαζόμενοι του Λαναρά είναι στον 4ο μήνα των κινητοποιήσεων, διεκδικώντας τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους. Στην Κομοτηνή, εδώ που η αγροτική παραγωγή συνθλίβεται ανάμεσα στις εναρμονισμένες πρακτικές και την ασυδοσία των τραπεζών. Στην Κομοτηνή όπου η ανεργία, η υποαπασχόληση, η έλλειψη κοινωνικών υποδομών, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, διαμορφώνουν τις χειρότερες προϋποθέσεις για το μέλλον των νέων ανθρώπων και τους αναγκάζει να εγκαταλείπουν τον τόπο τους.

Η πιο δραματική κραυγή αγωνίας έρχεται από τους αγρότες, των οποίων τα παιδιά δεν έχουν μέλλον και θέλουν να φύγουν από αυτόν τον τόπο, να ψάξουν να βρουν μια καλύτερη τύχη στα μεγάλα αστικά κέντρα με δουλειές των 400 και 500 ευρώ χωρίς ασφάλιση».


Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε «ποιο ήταν το μερίδιο της Ροδόπης στην ανάπτυξη» και είπε «σας είπαν ότι για να πάει μπροστά ο τόπος πρέπει να χαμηλώσετε τις απαιτήσεις σας, να συνηθίζετε την ιδέα να δουλεύετε με μισθούς Βαλκανίων και να είστε αναγκασμένοι να ζήσετε με καταναλωτικές απαιτήσεις και τιμές επιπέδου Βρυξελλών, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να γίνει ανταγωνιστή η οικονομία μας.

Σας είπαν ότι αν θέλετε ανάπτυξη θα πρέπει να συμβιβαστείτε με τα ορυχεία χρυσού και τα κατάλοιπά τους ή με πυρηνικά εργοστάσια. Είπαν ότι η μόνη προοπτική της Ροδόπης είναι η μετατροπή της σε ενεργειακό και βιομηχανικό κέντρο στην περιοχή των Βαλκανίων».


Αντιπρότεινε στην σημερινή εικόνα της Ροδόπης τα προγράμματα σταθερής και μόνιμης απασχόλησης και τη στήριξη των αγροτών, συνοπτικά πρότεινε «τον δρόμο που τοποθετεί τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη».

Ανάμεσα στο κοινό ήταν ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, ο δήμαρχος ΚομοτηνήςΔημήτρης Κοτσάκης, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΝ Μουσταφά Μουσταφά, ο εκπρόσωπος του γ.γ. της περιφέρειας ΑΜ-Θ Τάσος Παράσχου, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αναγέννηση Κομοτηνής» Σταμάτης Μαρούδας, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κομοτηνή, Νέα Εποχή» Δάμων Δαμιανός, ο αντινομάρχης Κώστας Κατσιμίγας, ο νομαρχιακός σύμβουλος Κώστας Λιούρτας, ο δήμαρχος Ιάσμου Κυριάκος Αμούτζας, ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής Γιώργος Μποτρότσος, ο υποψήφιος δήμαρχος Μαρώνειας Αναστάσιος Κάζης, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ στη Ροδόπη Γιώργος Ιωαννίδης

Επίσκεψη στις φυλακές

«Απαράδεκτη τη στάση του υπουργείου Δικαιοσύνης»

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε χθες το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής στις οποίες 230 κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας.

Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με το διευθυντή των φυλακών και ζήτησε να συναντηθεί με τη συντονιστική επιτροπή αγώνα των κρατουμένων, αναμένοντας την έγκριση του υπουργείου. Ο διευθυντής των φυλακών μετά από επικοινωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν το επέτρεψε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αμέσως μετά δήλωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με το διευθυντή των φυλακών Κομοτηνής, o οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι έχουμε ένα κατάστημα που θα έπρεπε να έχει περίπου 90 άτομα και στο οποίο όμως είναι στοιβαγμένα πάνω από 330. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα. 230 από τους φυλακισμένους είναι σε απεργία πείνας και αρκετοί ακόμα σε αποχή συσσιτίου.

Έχουμε μια συγκροτημένη εξέγερση για τη διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων. Από την πλευρά της κυβέρνησης όμως έχουμε μια στάση σκλήρυνσης κι όχι μια στάση που θα έπρεπε να είναι στην κατεύθυνση του διαλόγου και της επίλυσης ενός πολύ σοβαρού προβλήματος.

Ζητήσαμε να συναντηθούμε με την συντονιστική επιτροπή αγώνα των κρατουμένων. Ο διευθυντής των φυλακών επικοινώνησε με το υπουργείο Δικαιοσύνης και η απάντηση ήταν αρνητική. Τι έχει να κρύψει το υπουργείο Δικαιοσύνης; Γιατί δεν επιτρέπει σε έναν πρόεδρο κόμματος, να συναντηθεί με κρατούμενους; Αυτή η στάση από μόνη της σηματοδοτεί και λέει πολλά» σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας. «Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή, χθες είχαμε την απώλεια μια ανθρώπινης ζωής. Και για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πούμε ότι μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να στερούνται φωνής, αλλά δεν μπορούν να στερούνται αξιοπρέπειας. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να είναι συστατικό χαρακτηριστικό του πολιτισμού μας και μία αξία που πρέπει να μας διέπει όλους. Το δικονομικό μας σύστημα είναι ανάλγητο. Πολύ εύκολα μπαίνεις στη φυλακή, πολύ δύσκολα βγαίνεις. Τα σωφρονιστικά καταστήματα είναι αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Σε όλα αυτά εισπράττουμε την αδιαφορία από πλευράς της κυβέρνησης.

Εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλίες. Θα επιδιώξω να έρθω σε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος παρενέβη το προηγούμενο διάστημα κάνοντας μια συλλογική αυτοκριτική από την πλευρά της κοινωνίας για την ανάλγητη κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό μας σύστημα. Θα πάρουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να πιέσουμε την κυβέρνηση να κατευθυνθεί σε πορεία λύσης των προβλημάτων και όχι σε μία προσπάθεια να τα σπρώξει κάτω από το χαλί.

Θεωρώ απαράδεκτη τη στάση του υπουργείου Δικαιοσύνης που δεν επέτρεψε στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει σε επαφή με κρατούμενους οι οποίοι θα μας μετέφεραν τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσής τους και να διαπιστώναμε ιδίοις όμμασι τους λόγους για του οποίους οδηγήθηκαν σε συντονισμένο αγώνα απεργίας πείνας και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν μετά από μία εβδομάδα αγώνα. Αυτή η στάση για μας λέει πολλά. Την καταγγέλλουμε στην κοινή γνώμη»
είπε από την Κομοτηνή για να συνεχίσει το ταξίδι του με επόμενη στάση τη Θεσσαλονίκη.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.