«Ηρθε η ωρα να διεκδικησω την υποψηφιοτητα για τη θεση του Δημαρχου»

Μία συνέντευξη που ξεκίνησε για μια συζήτηση για την πολιτική τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο που όμως κατέληξε σε μια δήλωση που θα συζητηθεί δεόντως στην πόλη μας. Μια συζήτηση με το δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Πετρίδη που ξεκίνησε από τη γενικότερη πολιτική κατάσταση, συνεχίστηκε με θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και κατέληξε με μία δήλωση. «Ήρθε πλέον η ώρα να διεκδικήσω την υποψηφιότητα για τη θέση του Δημάρχου». Βέβαια ο ίδιος θέτει προϋποθέσεις…

Γιώργος Πετρίδης όμως …

ΠτΘ: Ποια είναι η άποψή σας για την γενικότερη πολιτική κατάσταση της χώρας σήμερα;

Γ.Π:
Είναι προφανές ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση, αφορά και τη χώρα μας. Είναι όμως αλήθεια, ότι τα τελευταία χρόνια και πριν ακόμα εκδηλωθεί αυτή η κρίση, είχαμε μια συνεχή υποχώρηση σε μια σειρά από βασικούς τομείς που είχαν να κάνουν με την οικονομική, την αναπτυξιακή αλλά και την κοινωνική προοπτική της πατρίδας μας. Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 και μετά, ακολούθησαν με συνέπεια μια νεοφιλελεύθερη πολιτική, που οδήγησε στο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες, στη συμπίεση προς τα κάτω της λεγόμενης μεσαίας τάξης, στη διεύρυνση της πραγματικής ανεργίας και της φτώχειας. Η ανταγωνιστικότητα και η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων (προεκλογικές σημαίες της Ν.Δ), κατρακύλησαν στους αντίστοιχους πίνακες της παγκόσμιας κατάταξης. Η Δημόσια διοίκηση, ο «Μεγάλος Ασθενής» της πατρίδας μας, οδηγήθηκε στην εντατική, και οι συνεχώς εξαγγελλόμενες μεταρρυθμίσεις κατάντησαν ανέκδοτο. Έτσι, η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση, βρήκε την Ελληνική Κοινωνία ευάλωτη και το Κράτος ανοχύρωτο.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι θα οδηγηθούμε γρήγορα σε κάλπες;

Γ.Π:
Ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του έχουν πλέον χάσει την εμπιστοσύνη του Λαού. Όσα ανέφερα προηγούμενα, σε συνδυασμό με τα τεράστια σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων (υποκλοπές, ομόλογα, υπουργοί, «κουμπάροι», Βατοπέδι), οδηγούν στη σκέψη ότι η μόνη λύση για τον κ. Καραμανλή είναι η γρήγορη προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να περιορίσει τη φθορά του, η οποία μήνα με το μήνα θα διευρύνεται. Πιστεύω ότι οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των ευρωεκλογών.

ΠτΘ: Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόταση; Αυτή την πρόταση μπορεί να την περάσει στο λαό;

Γ.Π:
Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόταση, όπως είχε πρόταση και στις περσινές εκλογές. Τότε βέβαια η πρότασή του δεν «πέρασε» στο Λαό και αυτό ήταν ένα ζήτημα που απασχόλησε το Κίνημα από το τελευταίο Συνέδριο και μετά. Εύκολα διαπιστώνει πλέον κάποιος που ασχολείται, ότι η επικοινωνία του ΠΑΣΟΚ με τον Λαό, έχει βελτιωθεί θεαματικά. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό, έχει παίξει και η απογοήτευση μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας από τη Ν.Δ. Αυτή η απογοήτευση, έχει κάνει τους πολίτες να αναζητούν για άλλη μια φορά τη λύση από το ΠΑΣΟΚ. Αν και υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα, είναι πλέον φανερό ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι πολίτες πείθονται στην πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, ότι απέναντι στην άποψη ότι πολιτική είναι η διαχείριση της οικονομίας και των αγορών, στις Δημοκρατίες πολιτική σημαίνει το δικαίωμα και η δυνατότητα των κοινωνιών να ορίζουν τις τύχες τους.

Τοπική αυτοδιοίκηση

ΠτΘ: Ποια είναι η άποψή σας για τη διοικητική μεταρρύθμιση;

Γ.Π:
Επιλέγετε πολύ σωστά να αναφερθείτε σε διοικητική μεταρρύθμιση και όχι απλά σε αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση. Κι αυτό γιατί μπορεί μεν η μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης να αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας, ωστόσο δεν αρκεί να αποτελέσει απλά μια χωροταξική αναδιάταξη, χωρίς τον ριζικό μετασχηματισμό του Κράτους. Πρέπει να αλλάξει η σχέση Κράτους – Αυτοδιοίκησης – Πολίτη. Ισχυροί Δήμοι, με οικονομική αυτοτέλεια, με ενισχυμένες αρμοδιότητες, αλλά και με εξασφάλιση του θεσμικού πλαισίου και των δομών εφαρμογής τους. Ενίσχυση της κοινωνικής παρέμβασης των Δήμων και όχι συρρίκνωσή τους, όπως δυστυχώς συμβαίνει τελευταία. Όλα αυτά, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στη σημερινή συγκυρία, όπου τα ισχυρά κοινωνικά δίκτυα γίνονται μέρα με τη μέρα πιο απαραίτητα από ποτέ!

ΠτΘ: Πώς κρίνετε το έργο της παρούσας δημοτικής αρχής;

Γ.Π:
Δεν δικαιούμαι να αμφισβητήσω τις καλές προθέσεις του κ. Κοτσάκη και της παράταξής του. Ωστόσο στην πολιτική, πολύ περισσότερο στη Αυτοδιοίκηση, οι προθέσεις δεν αρκούν. Οφείλεις όταν ξεκινάς κάτι, να γνωρίζεις. Να γνωρίζεις πού θες να πας, πώς θα πας και με ποιους! Σήμερα, στα μισά της διοίκησης της «Σύγχρονης Πόλης», δεν έχουμε δει τίποτα πέρα από διαχείριση και προθέσεις. Ο πρόσφατος ριζικός ανασχηματισμός στο σύνολο της «Σύγχρονης Πόλης», αποτελεί ομολογία αποτυχίας. Η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος 2009, θα μπορούσε να αποτελέσει τη σύνοψη της δίχρονης παρουσίας του κ. Κοτσάκη και των συνεργατών του στο τιμόνι του Δήμου. Ένας Δήμαρχος που απαξιώνοντας τους πάντες και τα πάντα, αφού απαντάει κατά βούληση, αποχωρεί στα μισά της συνεδρίασης. Μια παράταξη που δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να υποστηρίξει το ίδιο της το πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα «ανάπτυξης του Δήμου», που αποδείξαμε ότι είναι μετέωρο και στο σχεδιασμό του και στις χρηματοδοτήσεις του. Εκτιμώ ότι είναι ήδη αργά για την παρούσα δημοτική αρχή να αλλάξει νοοτροπία και πολιτική. Ακόμα και αν αντιληφθούν ότι η πολιτική που γίνεται με όρους επικοινωνίας και μόνο, είναι αδιέξοδη, ο χρόνος πλέον είναι απέναντί τους. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, τόσο για τους ίδιους, αλλά δυστυχώς και για τον Δήμο μας.

ΠτΘ: Ο κ. Βαβατσικλής κατέθεσε μια πρόταση να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των υποψηφίων της μειοψηφίας στο δήμο. Ποια είναι η άποψή σας;

Γ.Π:
Δεν έχω συζητήσει το θέμα με τον κ. Βαβατσικλή και δεν δικαιούμαι να ερμηνεύσω τη σκέψη του. Προφανώς, θα έχει κάνει κάποιες επαφές στην κατεύθυνση αυτή και θα εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν και εφικτό και χρήσιμο. Δεν έχω δει όμως μέχρι σήμερα κάποια θετική προσέγγιση από τους αποδέκτες της πρότασης.

ΠτΘ: Λέγεται ότι θα είσθε υποψήφιος Δήμαρχος; Αληθεύει;

Γ.Π:
Σε ό,τι με αφορά, εκτιμώ ότι ήρθε πλέον η ώρα να διεκδικήσω την υποψηφιότητα για τη θέση του Δημάρχου της πόλης. Με απόλυτη γνώση του μεγέθους του εγχειρήματος και της ευθύνης που συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση. Ωστόσο, υπάρχουν δυο αυτονόητες προϋποθέσεις: Πρώτον, στο επόμενο διάστημα να αποδεχτούν να πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια οι άνθρωποι που θα προσεγγίσω – ήδη τα πρώτα δείγματα είναι απολύτως θετικά – , και δεύτερον η υποψηφιότητά μου να γίνει αποδεκτή, από την πολιτική μου παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται.

ΠτΘ: Δεν φοβάσθε μήπως συγκρουσθείτε με τους συντρόφους σας;

Γ.Π:
Η εκδήλωση της υποψηφιότητάς μου δεν ακυρώνει κανέναν, ούτε ισχυρίζομαι ότι είμαι ο μοναδικός κατάλληλος. Μπροστά μας είναι οι διαδικασίες τόσο της Κοινωνίας όσο και της πολιτικής μας παράταξης και μέσα απ’ αυτές θα δοθεί η λύση. Ωστόσο ο χρόνος τρέχει και κάποια σημαντικά θέματα πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν το δρόμο τους.

ΠτΘ: κ. Πετρίδη σας ευχαριστώ πολύ.

Γ.Π.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.