ΙΡΑΝ – ΙΡΑΚ :Μιλουν οι παραπλευρες απωλειες…

Δυο νέοι, ο Αλά και ο Μπα Σάντ, ο πρώτος από το Ιράν και ο δεύτερος από το Ιράκ συναντήθηκαν ξένοι, αλλά και τόσο γνώριμοι, σ’ έναν καινούργιο τόπο που θα τους φιλοξενήσει για λίγο μέχρι να βρουν μια νέα πατρίδα. Μια χώρα που θα τους αγκαλιάζει και δεν θα τους πληγώνει. Ο Αλά στις ιστορίες του Μπα Σάντ για το Ιράκ μπορεί να δει το «δεύτερο επεισόδιο» που ετοιμάζει η Αμερική για την χώρα του. Και ο Μπα Σάντ να θυμηθεί ξανά, μαθαίνοντας για την ομάδα του Αχμαντινεζάντ, τι είχε συμβεί στη δική του χώρα πριν «παρέμβει» η Αμερική και οι λοιποί σύμμαχοι. Λίγο πριν επιβληθεί εμπάργκο ή λίγο πριν ξεκινήσουν οι «χειρουργικές επεμβάσεις» στο Ιράν (κανείς δεν ξέρει)… Λίγο μετά τον «επιτυχή» βομβαρδισμό – παρέμβαση στο Ιράκ… Η καταπίεση, ο φόβος και η απόγνωση στις λέξεις και στα βλέμματα δυο νεαρών παιδιών μαρτυρούν ότι η φρίκη τελειωμό δεν έχει…

Ο 17χρονος Ιρανός Αλά προσπαθεί να ξεφύγει από τον εφιάλτη που ακούει στο όνομα: «Αχμαντινεζάντ», να αφήσει πίσω του την βία, τον φόβο και την αστυνομοκρατία που έζησε όλα αυτά τα χρόνια. «Θα λάτρευα την Αμερική αν έδιωχνε τον τύραννο πρόεδρο από την χώρα μου, αλλά εκείνη (εν. την Αμερική) στην πραγματικότητα θα κάνει τα πάντα για να τον ενισχύσει» δηλώνει. Μιλά σήμερα στο «Εμείς η Πόλις» και αποκαλύπτει: «Το Ιράν όλο είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Η φτώχεια, η ανασφάλεια, η καταπίεση, ο έλεγχος, τα βασανιστήρια και οι φυλακίσεις. Όλοι οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον πρόεδρο και με την ομάδα του. Κάθε δικτάτορας έχει τους δικούς του ανθρώπους με τους οποίους ελέγχει τον λαό και τον καταπιέζει».

Αλά, Ιρανός μετανάστης:«Αν ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί ή αν επιβληθεί εμπάργκο τότε θα ενισχυθεί ο Αχμαντινεζάντ και η παρέα του περισσότερο»

Εγκαταλείψατε τη χώρα σας για να γλιτώσετε από τον Αχμαντινεζάντ;

Ναι, ο Ιρανός πρόεδρος είναι δικτάτορας. Δεν αφήνει κανέναν να μιλήσει, να σπουδάσει, να ζήσει σαν άνθρωπος. Η ομάδα του κι εκείνος κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν. Κανείς δεν μπορεί να τους εμποδίσει.

Και η οικογένειά σας δεν κινδυνεύει τώρα μ’ αυτά που μου λέτε;

Έχασα τους γονείς μου σε τροχαίο. Είμαι μόνος και πήρα τους δρόμους. Θέλω να πάω στον Καναδά, να δουλέψω και να σπουδάσω. Θέλω να αφήσω τα πάντα πίσω μου, είναι ένας εφιάλτης που θέλω να ξεχάσω.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Ιράν;

Το Ιράν όλο είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Η φτώχεια, η ανασφάλεια, η καταπίεση, ο έλεγχος, τα βασανιστήρια και οι φυλακίσεις. Όλοι οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον πρόεδρο και με την ομάδα του. Κάθε δικτάτορας έχει τους δικούς του ανθρώπους με τους οποίους ελέγχει τον λαό και τον καταπιέζει.

Κι ο Αλί Χαμενεϊ;

Ο Χαμενεϊ είναι πολύ κακός, πολύ τρελός. Το Ισλάμ δεν είναι πρόβλημα. Οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι το υπηρετούν είναι.

Μπορείτε να μιλήσετε στη χώρα σας, όπως μου μιλάτε τώρα;

Θα αστειεύεστε βέβαια. Αν μιλήσεις για πολιτικό θέμα η Αστυνομία σε παίρνει σηκωτό. Αν πεις κάτι αρνητικό για τον πρόεδρο και την ομάδα του σε σκοτώνει, στην καλύτερη περίπτωση θα σε φυλακίσει για τρία – τέσσερα χρόνια. Ξέρετε τι σημαίνει φυλακή στο Ιράν; Βασανιστήρια και ατέλειωτος πόνος. Μια φρίκη για ζωντανούς νεκρούς.

Σπουδάζατε στο Ιράν;

Τελείωσα το Σχολείο στην Τεχεράνη, όπου γεννήθηκα και έζησα. Είναι μεγάλη πόλη, εκεί θα πήγαινα αυτόν τον χρόνο Πανεπιστήμιο. Έπρεπε όμως να φύγω, στο Ιράν δεν είχα ζωή. Ακόμη και το Πανεπιστήμιο ελέγχεται, τα πάντα ελέγχονται.

Ήσασταν καλός μαθητής;

Καλός. Ένας κανονικός μαθητής, που έπρεπε να δουλεύω για να ζήσω. Ό,τι χρειαζόμουν για φαγητό και ρούχα έπρεπε να το βγάλω μόνος μου.

Τα κορίτσια πηγαίνουν σχολείο; Είχατε δικό σας κορίτσι;

Τα κορίτσια πηγαίνουν σε άλλο σχολείο και τα αγόρια σε άλλο. Δεν είχα χρόνο για να έχω δικό μου κορίτσι, δουλειά και διάβασμα ήταν η ζωή μου. Δουλειά και μετά σχολείο, μετά ξανά πάλι δουλειά. Όλα τα χρόνια έτσι κύλησαν. Δεν σήκωσα ποτέ κεφάλι.

Πρέπει τα νεαρά κορίτσια στο Ιράν να ακολουθούν κάποιους κανόνες;

Ναι, πολύ αυστηρούς. Για παράδειγμα να κυκλοφορούν πάντα με μαντίλα. Αν συνοδεύονται από άνδρα είναι πολύ συνηθισμένο να τους σταματά η αστυνομία για να τους υποβάλει σε έλεγχο. Τις περισσότερες φορές, σχεδόν πάντα, χωρίς να έχει συμβεί κάτι, τους σταματούν οι αστυνομικοί και κάνουν έλεγχο, ρωτώντας διάφορα. Πραγματοποιούνται και συλλήψεις επειδή προχωρά ένα αγόρι και ένα κορίτσι μαζί.

Για την Αμερική, όλα αυτά τα χρόνια ως Ιρανός τι σκεφτόσασταν;

Δεν σκεφτόμουν την Αμερική. Πρόβλημα ήταν και είναι ο πρόεδρος και η ομάδα του. Απ’ αυτούς ξεκινούν όλα τα άσχημα. Ό,τι στραβό γίνεται στην χώρα μου αυτοί φέρουν ευθύνη.

Και η επιθετική αμερικανική στάση δεν σας ενοχλεί;

Θα τη λάτρευα την Αμερική, αν κατάφερνε να διώξει τον Δικτάτορα. Είναι καταπιεστής. Δεν θέλω να βομβαρδίσει τη χώρα μου, απλά να διώξει τον τύραννο και την ομάδα του. Όμως αν ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί ή αν επιβληθεί εμπάργκο τότε θα ενισχυθεί ο Αχμαντινεζάντ και η παρέα του περισσότερο. Πρόκειται για κακούς, παρανοϊκούς ανθρώπους που δεν τους νοιάζει η χώρα τους.

Τότε, αν είναι έτσι όπως λέτε, γιατί ο ιρανικός λαός δεν επαναστατεί;

Δεν μπορεί να γίνει επανάσταση σε ένα τόπο όπου δεν μπορούν ούτε καν να μιλήσουν. Η αστυνομία είναι παρούσα, τα πάντα ελέγχονται. Τα πάντα παρακολουθούνται. Δεν έχουν λεφτά στην τσέπη τους ούτε για τα βασικά, καταλαβαίνετε για τι φτώχεια μιλάμε;

Πείτε ένα παράδειγμα που δείχνει τον παραλογισμό του καθεστώτος…

Αν πιεις ουίσκι συλλαμβάνεσαι, μπορεί να χάσεις και το κεφάλι σου. Να σε σκοτώσουν επειδή τόλμησες και ήπιες αλκοόλ, αυτό δεν είναι παράλογο; Έχει γίνει, για παραδειγματισμό όπως λένε, να σκοτώσουν αναίτια έναν νέο.

Κι εσείς όλα αυτά τα χρόνια πώς ζούσατε;

Ήμουν μωρό και τα προβλήματα ήταν ίδια. Τώρα είμαι μεγάλος και τα προβλήματα εξακολουθούν να είναι μεγάλα. Ζούσα με τα προβλήματα γι αυτό θέλω να πάω στον Καναδά και ν’ αρχίσω τη ζωή μου. Δεν έχω ζήσει μέχρι τώρα, είμαι 17 ετών κι όμως δεν έχω ζήσει.

Τι σας έλεγαν οι μεγαλύτεροι;

«Σιώπα και μην μιλάς», «Κάνε ότι δεν βλέπεις, ότι δεν ακούς». «Μην σε νοιάζει, σώσε τον εαυτό σου», «σταμάτα αν θέλεις να ζήσεις», «μην βγάλεις άχνα, θα σου πάρουν το κεφάλι» αυτές είναι οι συμβουλές που άκουγα.

Τώρα τι σχεδιάζετε;

Να πάω στον Καναδά, όπως σας είπα. Να βρω μια δουλειά και να γραφτώ σε ένα Πανεπιστήμιο. Ύστερα θα δημιουργήσω μια δική μου οικογένεια.

Λένε ότι υπάρχουν κοντά στην Τεχεράνη εγκαταστάσεις, υπόγειες και ενεργές. Έχετε ακούσει κάτι;

Δεν ξέρω, λένε ότι έχουν χτιστεί πολύ κοντά στην πόλη για να “προστατεύονται” από τον άμαχο πληθυσμό σε περίπτωση που κάποιοι θελήσουν να τις βομβαρδίσουν. Ποιος ξέρει; Ο λαός πάντως αγνοεί τα πάντα. Αν αρνηθεί το ΙΡΑΝ τον έλεγχο της Αμερικής, τότε θα μας βομβαρδίσουν αυτό λένε. Θα πουν όλοι είναι κακιά χώρα και επικίνδυνη το Ιράν. Ο λαός όμως δεν θέλει όπλα, είναι ήσυχος. Αμερική και Αχμαντινεζάντ είναι το ίδιο.

Δηλαδή στον τόπο σας κανείς δεν συμπαθεί τους αμερικανούς;

Κανείς δεν συμπαθεί την Αμερική γιατί νοιάζεται μόνο για τον πλούτο, το πετρέλαιο. Θέλει να ελέγχει την περιοχή κι όχι να βοηθήσει ουσιαστικά τους ανθρώπους.

Κι ο λαός του Ιράν τι είναι αυτό που επιθυμεί; Το ρωτώ γιατί τώρα βλέπω να υποστηρίζει ένα «τύραννο» όπως λέτε…

Θέλει φαγητό και λιγότερα προβλήματα ο λαός μου. Δεν νοιάζεται για την πυρηνική ενέργεια. Γι’ αυτό θέλω να πάω στον Καναδά και να ζήσω. Είχα πολύ άσχημη ζωή στο Ιράν, ένα χρόνο, ένα μήνα, μια μέρα καλή και μετά να πεθάνω. Αλλά να έχω ζήσει τουλάχιστον μια μέρα καλά.

Δε θέλετε τον πόλεμο λέτε, ούτε ακόμη και με το Ισραήλ;

Είναι πολύ καλός και ήσυχος ο λαός μου. Με κανέναν δεν θέλει πολέμους, με κανέναν, είναι φιλειρηνικός λαός. Αν εξαρτιόνταν από εκείνον, δεν θα πολεμούσε με κανέναν. Ούτε με το Ισραήλ.

Θα ξαναγυρίσετε στο Ιράν;

Ποτέ. Θα προτιμούσα να πεθάνω. Δεν ξαναγυρίζω ποτέ πίσω. Θέλω να ζήσω μια μέρα σαν άνθρωπος. Μια όμορφη μέρα.

Ο Μπα Σάντ είναι 16 ετών. Άφησε τη χώρα του, το Ιράκ πίσω αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Στην πατρίδα του, όπως λέει, έζησε μόνο το θάνατο και την φρίκη. «Κάθε μέρα γίνονται εκρήξεις, κάθε μέρα ο πόλεμος συνεχίζεται» δηλώνει και ζητά η Αμερική και οι άλλες δυνάμεις της Δύσης να «αφήσουν επιτέλους τη χώρα του ήσυχη».

Μπα Σάντ, Ιρακινός μετανάστης: «Δεν τις μισούμε τις χώρες της Δύσης, αλλά κάνουν πόλεμο στη χώρα μου, θέλουμε να φύγουν. Να μας αφήσουν επιτέλους να ζήσουμε κι εμείς»

Εσείς γνωρίσατε τι σημαίνει, «επιθετική αμερικανική στάση». Και βομβαρδισμός και εμπάργκο στη χώρα σας…

Στην αρχή φοβηθήκαμε, τώρα όχι. Έχουμε ακόμη στρατιώτες στην περιοχή μας.

Ο Μπους πάντως έχει λήξει τον πόλεμο πριν τρία χρόνια…

Μα ο πόλεμος συνεχίζεται. Οι αμερικανοί είναι εκεί, στον τόπο μου. Οι εκρήξεις καθημερινές. Κάθε μέρα σκοτώνεται και κάποιος. Ο θάνατος επισκιάζει τα πάντα.

Η επέμβαση των αμερικανών και των συμμάχων έγινε για να γλιτώσετε, έτσι ειπώθηκε…

Εντάξει, συμφωνώ ο Σαντάμ ήταν πολύ κακός. Στην αρχή ήθελε να μας σκοτώσει όλους, να μας εξαφανίσει γιατί βοηθήσαμε το Ιράν, πήραμε το μέρος του όταν ήταν η διαμάχη σε εξέλιξη. Δεν είχαμε ζωή. Περιμέναμε να γίνει κάτι για να απαλλαγούμε από αυτόν ή να πεθάνουμε όλοι.

Ποιος ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα πριν την επέμβαση;

Τα πάντα ήταν πρόβλημα. Μια ατέλειωτη μάχη μεταξύ Σιϊτών και Σουνιτών. Κάθε ώρα και μια έκρηξη, μια σφαίρα, ένας θάνατος.

Και μετά την επέμβαση των δυτικών;

Τα πάντα ίδια. Φτώχεια, πόλεμος, θάνατος και απόγνωση. Ο Μπους θέλει μόνο τη δύναμη, τον πλούτο. Είναι κακός άνθρωπος, νοιάζεται μόνο για τα συμφέροντα λίγων αμερικανών. Οι εκρήξεις συνεχίζονται. Οι μάχες είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όλη την ώρα παντού εκρήξεις. Τι άλλαξε;

Τις χώρες που βοήθησαν την Αμερική, αλλά και την ίδια την Αμερική τις μισείτε;

Δεν τις μισούμε τις χώρες της Δύσης, αλλά κάνουν πόλεμο στη χώρα μας, θέλουμε να φύγουν. Να μας αφήσουν επιτέλους να ζήσουμε κι εμείς.

Στην Ευρώπη φοβούνται πολλοί το Ισλάμ, άδικα κατά τη γνώμη σας;

Είναι καλή θρησκεία. Καμία σχέση με την τρομοκρατία. Όλοι οι χριστιανοί λένε ότι το Ισλάμ είναι τρομοκρατία. Οι θρησκευτικοί ηγέτες είναι τρομοκράτες όχι οι μουσουλμάνοι. Αυτοί που είναι αληθινοί μουσουλμάνοι δεν κάνουν κακό.

Τι σχεδιάζετε τώρα;

Να συνεχίσω τις σπουδές μου. Με τον αδερφό μου θέλω να πάω στην Αγγλία, είναι εκεί ο θείος μας. Ξέρω ότι «βοήθησε» κι εκείνη την Αμερική, αλλά πρέπει να πάω, δεν έχω άλλες επιλογές.

Θα γυρίσετε ποτέ πίσω στο Ιράκ;

Ίσως, αν σταματήσει αυτό το κακό.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.