Ιπταμενοι, τζεντλεμεν και… δασοπυροσβεστες

Είναι ιπτάμενοι και τζέντλεμαν. Έχουν αναλάβει την από αέρος προστασία της Ροδόπης. Πραγματοποιούν καθημερινά πτήσεις πυρανίχνευσης με τα Αεροσκάφη της Αερολέσχης Κομοτηνής σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας. Οι Τάσος Λαζάκης, Χρήστος Χειλάς, Ιορδάνης Γιαννακίδης και Χρήστος Δεληγιώργης προσφέρουν εθελοντικά τη δική τους βοήθεια στο θέμα της δασοπροστασίας. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στον Νομό Ροδόπης. Οι χειριστές, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη – βοηθοί, συμμετέχουν εθελοντικά πάντα διαθέτοντας τον πολύτιμο χρόνο τους στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου με στόχο, όπως δηλώνει ο κ. Χρήστος Δεληγιώργης, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Αερολέσχης Κομοτηνής, «να κρατήσουμε το πράσινο του τόπου μας ζωντανό και φέτος».

Εναέριες περιπολίες

«Η Αερολέσχη Κομοτηνής και φέτος πραγματοποιεί εναέριες περιπολίες στο Νομό για αεροπαρατήρηση, για εντοπισμό τυχόν εστιών φωτιάς, κυρίως σε δύσβατα σημεία, σε σημεία που δεν μπορεί να το προσεγγίσει εύκολα ένα πεζοπόρο τμήμα», δηλώνει ο κ. Δεληγιώργης και σημειώνει ότι πρόκειται για σημεία της Ροδόπης, τα οποία δεν φαίνονται από το έδαφος καλά. «Ελπίζουμε να μην συμβεί κάτι ανησυχητικό στην περιοχή, αλλά εμείς είμαστε σε εγρήγορση» δηλώνουν για την προσπάθεια που ξεκίνησε στην αρχή με δειλά, ιπτάμενα, «βήματα» και κέρδισε τις καρδιές και τις εντυπώσεις των κατοίκων. Στην αεροπροστασία συμμετέχουν τέσσερα ιπτάμενα μέσα. Τον ελεύθερο χρόνο, προσπαθούν να βοηθήσουν και οι ίδιοι, έχοντας παράλληλα και τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. «Εργαζόμαστε παράλληλα. Εκτός κι αν τύχει κάποιο έκτακτο γεγονός, τότε σπεύδουμε αφήνοντας στην άκρη ό,τι άλλο», δηλώνει ο κ. Δεληγιώργης και εξηγεί ότι περιπολούν σε όλο το Νομό Ροδόπης, από την Ξάνθη μέχρι τις Σάπες.

Κόκκινα σημεία και επικίνδυνες περιοχές

Υπάρχουν σημεία, από όπου οι πτήσεις γίνονται συχνότερα, μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι εθελοντές από αέρος πυροσβέστες επιδεικνύουν στις περιοχές Μαρώνειας Ισμάρου και «Γιακά», σε μια έκταση δηλαδή από τον Ίασμο μέχρι τις Σάπες. Πρόκειται, συνήθως, για μικροεστίες, που εκδηλώνονται σε σκουπιδότοπους ή σε κοίτες ποταμών. «Η αλήθεια είναι ότι τώρα τελευταία δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των πυρκαγιών σε ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους. Είναι πολύ λίγες και μικρής έντασης οι πυρκαγιές. Ξεσπούν και μετά από λίγο σταματούν». Ωστόσο, δεν παύουν αυτές οι περιοχές να βρίσκονται πάντα σε κόκκινο κύκλο. Οι περιπολίες διαρκούν από δύο μέχρι τρεις ώρες. «Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί η περιοχή είναι πολύ όμορφη από ψηλά. Είναι πάρα πολύ ωραία η Ροδόπη, όταν την κοιτάς από ψηλά», δηλώνουν και εξηγούν ότι, ανάλογα με το σχέδιο πτήσης, που γνωστοποιούν στο αεροδρόμιο, βρίσκονται άλλοτε στα 2.000 και άλλοτε στα 3.000 πόδια.

Και οι τέσσερις είναι υπέροχοι

Πιλοτάρουν, ελέγχουν, καταγράφουν και ενημερώνουν άμεσα. Ο Τάσος Λαζάκης, ο Χρήστος Χειλάς, ο Ιορδάνης Γιαννακίδης και ο Χρήστος Δεληγιώργης, πέρα από την ευχαρίστηση των πτήσεων, της επαφής με την ελευθερία των οριζόντων και της φύσης, απολαμβάνουν την χαρά ότι μπορούν να προσφέρουν και στο κοινωνικό σύνολο. «Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να φανεί πολύ αυτό, να μην συμβεί κάτι, είναι κρίμα κάθε καλοκαίρι να καίγεται ό,τι καλύτερο έχει η πατρίδα μας» δηλώνει ο Χρήστος Δεληγιώργης και σημειώνει την ανάγκη να συμβάλλουν όλοι προς αυτή την κατεύθυνση.

Προετοιμάζουν τη βάση τους

Η Αερολέσχη Κομοτηνής συμβάλλει τα μέγιστα στην δασοπροστασία, αν και η ίδια έχει πολλές ανάγκες. Στο καινούργιο πεδίο, σε μια έκταση 28 στρεμμάτων, που της έχει παραχωρηθεί, δίπλα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, από την Γ.Γ. της Περιφέρειας δημιουργεί τη δική της βάση και οι ανάγκες είναι πολλές. «Χρειαζόμαστε την κάλυψη των εξόδων, τουλάχιστον για την αγορά των καυσίμων που απαιτούνται για τις περιπολίες», δηλώνουν και σπεύδουν αποφασισμένοι να υποσχεθούν: «Εμείς μόνοι ή με βοήθεια θα συνεχίσουμε την προσπάθεια». Άλλωστε, όλο το χρόνο, «ελέγχουν» τη Ροδόπη από ψηλά. Στα ημερολόγιά τους, στα γνωστά sites και blogs, καταγράφουν τη δράση τους, μιλούν για τα περιστατικά και τις εντυπώσεις τους και παρακινούν και άλλους ιπτάμενους της χώρας να γίνουν… τζέντλεμεν των αιθέρων.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.