Ιουλιος Γιορτων στην Ξανθη

Με τις θεσμοθετημένες πολιτιστικές εκδηλώσεις των «Δημοκριτείων» στα Άβδηρα και των «Δημητρείων» στο Δαφνώνα, κλείνει ο μήνας του καύσωνα στο Νομό της Ξάνθης. Οι τελευταίες μέρες του Ιουλίου είναι αφιερωμένες σε γιορτές χαράς που μοιράζονται μεταξύ βουνού και θάλασσας ικανοποιώντας τα ιδιαίτερα γούστα τόσο των ντόπιων, που αναζητούν στιγμές απόδρασης από την καθημερινότητά τους, όσο και των ξένων επισκεπτών, που απολαμβάνουν το καλοκαίρι τους στην περιοχή. Τις πολιτιστικές πινελιές στη «σπουδή» για θερινό ξεφάντωμα, αναλαμβάνουν να βάλουν από τη μια ο Δήμος Αβδήρων σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Γυναικών, το ΚΑΠΗ και τους Ναυτοπροσκόπους, και από την άλλη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφνιωτών, για να απολαύσουμε στο μεν ιστορικό χωριό των Αβδηριτών τα «Δημοκρίτεια», στη δε ονειρική παρανέστια περιοχή του ορεινού Δαφνώνα, τα «Δημήτρεια».

Στο πρόγραμμά τους οι διοργανωτές έχουν συμπεριλάβει μια ποικιλία εκδηλώσεων που ξεκινάει από εκθέσεις, παιγνίδια και ομιλίες και φθάνει σε κατασκηνώσεις, αθλητικά δρώμενα και συναυλίες.


Πιο αναλυτικά τώρα, οι γιορτές των «Δημοκριτείων» ξεκινούν από το βράδυ της Τετάρτης 23 του μηνός με την, καθιερωμένη πλέον, τέλεση Εσπερινού στα ερείπια του Επισκοπικού Ναού του Βυζαντινού Πολύστηλου και διαρκούν έως και την Κυριακή 27 Ιουλίου. Την Πέμπτη στις 8:30 το βράδυ, θα γίνει παρουσίαση του θέματος «Ψηφιακές βιβλιοθήκες & Θράκη, Άβδηρα και Δημόκριτος στο Διαδίκτυο» από τον Αν. Καθηγητή του ΔΠΘ Γεράσιμο Κέκκερη, ενώ από νωρίς το πρωί της επομένης οι Αβδηρίτισσες του τοπικού συλλόγου «Γαία» θα ξεκινήσουν το ψήσιμο παραδοσιακού ψωμιού σε πέτρινο φούρνο, που θα απολαύσουν οι επισκέπτες των βραδινών θρησκευτικών και λαϊκών εκδηλώσεων στην κεντρική πλατεία του χωριού (Πανηγυρικός Εσπερινός στην Αγιά Παρασκευή, Περιφορά εικόνας της πολιούχου των Αβδήρων και συναυλία παραδοσιακής μουσικής με το συγκρότημα «Ταξιδιώτες της Παράδοσης»).

Το Σάββατο στις 7 το βράδυ, τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν σε ομαδικά παιχνίδια και εκπαιδευτικές δράσεις για το περιβάλλον, που θα διοργανωθούν στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου ενώ οι μεγάλοι, από τις 8:30 και μετά μπορούν να απολαύσουν δύο συναυλίες στην κεντρική πλατεία (με τη χορωδία του ΚΑΠΗ και το συγκρότημα «Οι παλιοί Διαβάτες»).

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής 27 του μηνός με διοργάνωση από το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αβδήρων, παραδοσιακών παιχνιδιών και αγωνισμάτων (αυγομαχίες, τσουβαλοδρομίες, κ.λπ.) και συναυλία με το Νίκο Παπάζογλου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των «Δημοκριτείων» θα λειτουργούν στο Δημαρχείο των Αβδήρων, εκθέσεις αγγειοπλαστικής και βιβλιοδεσίας από τα εργαστήρια του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης αλλά και δημιουργιών με θέμα το περιβάλλον από τα παιδιά του δημοτικού ΚΕΔΑΠ. Έκθεση βιβλίου θα λειτουργεί στην πλατεία του χωριού από την Παρασκευή ενώ το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει και υπαίθρια έκθεση αφίσσας και φωτογραφιών για το περιβάλλον και τους υγροβιότοπους της περιοχής.

Στην άλλη άκρη του Νομού, τις ίδιες περίπου ημερομηνίες (από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου), σε μια τοποθεσία χαρισματική από τη φύση που βρίσκεται στις παρυφές του Δαφνώνα Σταυρούπολης, ακριβώς δίπλα στο Νέστο, ο Σύλλογος Δαφνιωτών έχει και φέτος προγραμματίσει εξαιρετικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο των «Δημητρίων»: το παραποτάμιο πλάτωμα που «κρύβει» από την κοινή θέα η άγρια ορεινή φύση, μεταμορφώνεται κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια, χάρη στο ζήλο και τις προσπάθειες του τοπικού πολιτιστικού Συλλόγου, σε μια όαση πραγματικής απόδρασης στην αγκαλιά της φύσης για όσους είναι αποφασισμένοι να περάσουν ένα τριήμερο σε σκηνάκια συμμετέχοντας προαιρετικά στις δράσεις που διοργανώνουν οι άνθρωποι του Συλλόγου (όπως κανό στο ποτάμι, αθλήματα του βουνού εξορμήσεις στο δάσος, γνωριμία με την περιοχή, κ.λπ). Πέραν των ημερησίων εκδηλώσεων για τους …μόνιμους σκηνίτες ή τους εκδρομείς της μιας ημέρας (για την εξυπηρέτηση των οποίων οι διοργανωτές θα λειτουργήσουν φέτος, ολοήμερο αναψυκτήριο) τα βράδια υπόσχονται διασκέδαση με συναυλίες γνωστών κι αγαπημένων τραγουδιστών: την Παρασκευή στις 9:30 ανεβαίνει επί σκηνής ο Μανόλης Σαββιδάκης – έρχεται με την κιθάρα του και «τα φώτα αναμμένα» στην περιοχή που λατρεύει, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, και στις γιορτές των οποίων υπήρξε εμπνευστής, το Σάββατο 26 του μηνός το δίδυμο Τσαλιγοπούλου – Λιδάκης θα πλημμυρίσει μελωδίες γλυκές τα Στενά, ενώ την Κυριακή οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στην πλατεία του Δαφνώνα όπου διοργανώνεται ποντιακό λαϊκό γλέντι με τον Μιχάλη Ορφανίδη.

Κλείνοντας την αναφορά στις θερινές πολιτιστικές γιορτές στην Ξάνθη, να σημειώσουμε ότι τη σκυτάλη μέσα στον Αύγουστο (21 έως 24) θα πάρουν οι «Γιορτές Νέστου» τις οποίες διοργανώνει κάθε χρόνο η Νομαρχία στην περιοχή Τοξοτών – Γαλάνης και που φέτος, όπως μας προϊδεάζει η κινητικότητα της υπευθύνου κ. Στάντσιου, θα είναι πλούσιες περιεχομένου…

Μαρία Β.Μπόντη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.