«Ιων» του Ευριπιδη απο το Εθνικο Θεατρο

Τον «Ίωνα» του Ευριπίδη παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στο πλαίσιο του φετινού 46ου Φεστιβάλ. Με τον «Ίωνα» του Ευριπίδη, που είναι η δεύτερη φετινή, καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, το Φεστιβάλ φτάνει αισίως στο τέλος του, μια και η εν λόγω παράσταση είναι η προτελευταία στο φετινό πρόγραμμα. Η παράσταση είναι από τις καλύτερες προτάσεις του καλοκαιριού, μια και έχει αποσπάσει πολύ θερμές κριτικές, και σίγουρα επιτυχημένη επιλογή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας. Η παράσταση θα δοθεί σήμερα Τετάρτη, στις 9μ.μ. στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.

Το έργο πραγματεύεται το μύθο του Ίωνα, γενάρχη των Ιώνων. Η δεξιοτεχνικά στημένη πλοκή, οι γοητευτικοί χαρακτήρες, οι συναρπαστικές καταστάσεις και τα θέματά του, που προσφέρουν τροφή για σκέψη, το καθιστούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έργα του Ευριπίδη, αλλά και του αρχαίου δράματος γενικότερα. Ο «Ίων» είναι δείγμα προφητικού άλματος μιας θεατρικής φόρμας που θα δημιουργηθεί και θα ανθίσει πολλούς αιώνες αργότερα. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο το 1964, σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη. Το ρόλο της Κρέουσας ερμήνευε τότε η Ελένη Χατζηαργύρη. Αν και δεν είναι εξακριβωμένο, το έργο χρονολογείται το 413 ή 414 π.Χ. Ο «Ίων» αναδεικνύεται σε ένα πολυφωνικό έργο, εκφράζοντας διαφορετικές και συγκλίνουσες αλήθειες.
Ο μύθος του έργου, ελάχιστα γνωστός στους Αθηναίους της εποχής του, δίνει στον Ευριπίδη μια πρόσφορη αφετηρία για να δημιουργήσει ένα γεμάτο ευρήματα έργο, ένα συναρπαστικό θεατρικό παιχνίδι που συγκεντρώνει όλη την ειρωνική διάθεση του συγγραφέα του. Το έργο, εξιστορώντας το μύθο του Ίωνα, εξετάζει θέματα όπως η αυτοχθονία, η έκλυτη συμπεριφορά του Απόλλωνα, η εγκατάλειψη του παιδιού και αποκτά μια δραματική πλοκή, διαφορετική από τα προγενέστερα έργα.

Το έργο του Ευριπίδη παρουσιάζεται σε μετάφραση Νικολέτας Φριντζήλα, σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, σκηνικά – κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου, μουσική Τάκη Φαραζή, χορογραφίες Αποστολίας Παπαδαμάκη. Η σκηνοθέτης της παράστασης ερμηνεύει και τον ρόλο της Κρέουσας.

Η υπόθεση

Ο Απόλλωνας χάρηκε με τη βία τον έρωτα της Κρέουσας, κόρης του βασιλιά της Αθήνας Ευρυσθέα. Εννέα μήνες αργότερα, η Κρέουσα εγκαταλείπει το μωρό που γεννά, ελπίζοντας ότι ο Απόλλωνας θα φροντίσει για την τύχη του. Αργότερα παντρεύεται τον Ξούθο, ενώ ο Απόλλωνας μεταφέρει το παιδί στους Δελφούς για να το αναθρέψει η Πυθία, ονομάζοντάς το Ίωνα.

Καθώς ο γάμος της Κρέουσας και του Ξούθου παραμένει άκαρπος, αποφασίζουν να πάνε στο μαντείο για να μάθουν αν θα αποκτήσουν παιδιά. Η κρυφή επιθυμία της Κρέουσας, όμως, είναι να μάθει τι απέγινε το παιδί που έφερε μυστικά στον κόσμο. Ο θεός Απόλλωνας χρησμοδοτεί ότι γιος του Ξούθου είναι αυτός που θα συναντήσει πρώτο βγαίνοντας από το ναό. Πράγματι, καθώς βγαίνει από το ναό συναντά τον Ίωνα και τον αποκαλεί γιο του. Ο Ίων πείθεται ότι ίσως είναι καρπός μια ερωτικής περιπέτειας του Ξούθου και δέχεται να ακολουθήσει τον πατέρα του στην Αθήνα. Οταν η Κρέουσα μαθαίνει το γεγονός, αποφασίζει να εκδικηθεί σκοτώνοντας με δηλητήριο το νόθο γιο του Ξούθου. Όμως τα σχέδιά της αποκαλύπτονται. Καθώς ο Ίων την απειλεί με λιθοβολισμό, βρίσκει καταφύγιο στο βωμό. Τη λύση δίνει η Πυθία, η οποία παραδίδει στον Ίωνα το πανέρι, μέσα στο οποίο τον είχε εγκαταλείψει η μητέρα του. Η Κρέουσα το αναγνωρίζει και ακολουθεί η συγκινητική αναγνώριση μητέρας και γιου, που επιτείνεται όταν ο Ίων μαθαίνει ότι ο πραγματικός πατέρας του είναι ο Απόλλωνας.

Το έργο τελειώνει με την εμφάνιση της από μηχανής θεάς Αθηνάς, που συμβουλεύει να αφήσουν τον Ξούθο στην αυταπάτη του και προβλέπει το λαμπρό μέλλον του Ίωνα. Στο τέλος, ο Χορός υμνεί τον Απόλλωνα καθώς βλέπει να καταξιώνεται η εμπιστοσύνη στους θεούς και οι καλοί να ανταμείβονται.

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Νικολέτα Φριντζήλα

Σκηνοθεσία: Λυδία Κονιόρδου

Σκηνικά-κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος

Μουσική: Τάκης Φαραζής

Χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Φωνητική: Σπύρος Σακκάς

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Καντιφέ

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Οικονόμου, Χρήστος Λούλης, Λυδία Κονιόρδου, Νίκος Καραθάνος, Κοσμάς Φοντούκης, Σαπουντζής Χρήστος, Στέφανος Κοσμίδης, Γιώργος Γάλλος, Χρήστος Τακτικός, Αποστόλης Πελεκάνος, Γιώργος Φριντζίλας, Μαρία Καντιφέ και Αννέζα Παπαδοπούλου.

Το Χορό των Γυναικών απαρτίζουν οι: Ναταλία Στεφάνου, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Ουρανία Μπασλή, Τάνια Παπαδοπούλου, Μαρία Λιαπίκου, Μαρία Ναυπλιώτου, Ευγενία Αποστόλου, Νικολέτα Βλαβιανού, Μάρα Μπαρόλα, Ελένη Κούστα, Γεωργία Τσαγκαράκη, Στέλλα Γκίκα, Ινώ Μενεγάκη, Τζίνα Θλιβέρη, Βίβιαν Κοντομάρη, Εβίτα Ζημάλη, Δέσποινα Τσιρακάκη, Στέλλα Σκορδαρά, Βίκη Χατζοπούλου και Τίνα Αλεξοπούλου.

Συμμετέχουν επίσης οι μουσικοί: Βασίλης Μαντζούκης, Δήμος Τσιγκάκος και Θανάσης Βλαβιανός.

Επιμέλεια: Μπάμπης Καλπάνης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.