Ιωαννης Μπαρδης, γλυπτης : «Ζουμε σε εναν αιωνα αυθαιρεσιας»

Ο Ιωάννης Μπάρδης περιγράφει με τα έργα γλυπτικής πενήντα χρόνια συνάντησης με τους ανθρώπους. Μέσα από τις μορφές, τα πρόσωπα, τις μάσκες, τα προσωπεία γυρίζει το χρόνο πίσω στέλνοντας μηνύματα επίκαιρα. Κυνικοί εραστές, τυχοδιώκτες, έμποροι και προαγωγοί, όλοι τους πρίγκιπες, φέροντες τις χρυσές τους μάσκες. Ο χρυσός είναι το υλικό που πιάνει στα χέρια του ο καλλιτέχνης και του δίνει ζωή…

Πολιορκημένη αρχόντισσα η γλυπτική, όπως και η Πηνελόπη από τους μνηστήρες της;

Η δουλειά της γλυπτικής αναφέρεται στη μυθολογία της Ελλάδας. Φροντίζω μ΄ αυτό τον τρόπο, με τις μάσκες μου, να ξαναφέρω στη θύμηση των Ελλήνων κάποια γεγονότα από το παρελθόν. Μέσα από τη δημιουργία και την γλυπτική, μέσα από την μάσκα να θυμίσω ακόμη και ότι η Ιθάκη έδωσε το ωραίο ταξίδι.

Η ζωή ερμηνεύει την τέχνη σας;

Δουλέψαμε για την ιστορία τώρα, με υλικά που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι, το χρυσό. Το έργο μου έχει κριθεί θετικά. Είναι μοναδικά κομμάτια. Ακόμη και η εικαστική δημιουργία στα θέματα του χρώματος έχει κάποιο ενδιαφέρον, αυτό βέβαια είναι στην ευχέρεια του θεατή να το διαπιστώσει, να το κρίνει. Μια δουλειά από το 1963, όσο περνάει ο χρόνος, δικαιώνομαι. Στην αρχή υπήρχαν κάποιες διαφωνίες με συναδέλφους μου γιατί για παράδειγμα το κεφάλι δεν κολλάει στο σώμα. Τώρα γίνονται σήματα γνωστών εταιρειών.

Με τη βοήθεια του Ηφαίστου, λιώνοντας τα μέταλλά σας έχετε δημιουργήσει ανδριάντες και προτομές, μνημεία που συγκινούν και ξυπνούν μνήμες.

Ανδριάντες και προτομές, ευτυχώς με έχει αξιώσει ο χώρος και έχω φτιάξει τις προτομές τριών πολιτικών ηγετών που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη πολιτική ιστορία. Έχω φτιάξει τέσσερις για τον Βενιζέλο, δυο για τον Ανδρέα Παπανδρέου και μια του Κ. Καραμανλή. Είμαι ο πρώτος που έφτιαξα το μεγάλο έλληνα μαθηματικό Κ. Καραθεοδωρή. Μου έχουν ζητήσει να φτιάξω προτομές ή ανδριάντες κι έχω αρνηθεί γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν με εκφράζανε ιδεολογικά, ούτε ο τρόπος ζωής τους. Πάνω από όλα θα πρέπει να κοιτάνε τη χώρα μας κι όχι την τσέπη μας.

Η τέχνη τι είναι για σας, η γοητεία του βίου;

Μετά από τριάντα τρεις ατομικές εκθέσεις, διακόσιες ομαδικές και τρεις Μπιενάλε, μπορώ να πω ότι ζωή μου είναι άρρηκτα δεμένη με την τέχνη, με την πάλη αυτή.

Επιστρέφετε πάντα στο παρελθόν, γιατί;

Γιατί ο άνθρωπος που απεμπολεί το παρελθόν του δεν έχει μέλλον. Βλέπετε τι εθνικοί κίνδυνοι μας έχουν ζώσει από παντού. Καπηλεύονται τη Μακεδονία, λένε ότι ο Όμηρος λεγόταν Ομάρ. Ότι ο Μέγα Αλέξανδρος μιλούσε «σκοπιανά», γελοιότητες δηλαδή. Κάποια στιγμή αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να πάρουν την απάντηση από τον εικαστικό κόσμο. Εμείς, οι λίγοι περιπατητές και αναζητητές του τίποτα, τραβάμε τα πράγματα μπροστά.

Δημιουργείτε ίχνη που αφηγούνται στη μυστική τους γλώσσα, πολλές φορές όμως δεν γίνονται καν αντιληπτά;

Υπάρχουν συνάδελφοι που περνούν από μια πόλη, εκθέτουν έργα τους και αποχωρούν απαρατήρητοι.

Η εποχή μας δεν αγαπά τους καλλιτέχνες;

Η επιβίωση είναι σκληρή, η καθημερινότητα δύσκολη και ο κόσμος ενδιαφέρεται για την καθημερινότητα. Ωραία η τέχνη, αλλά για λίγο κοινό.

Είστε πολιτικοποιημένος, δηλώνετε και ακτιβιστής;

Κάθε σοβαρός άνθρωπος πρέπει να είναι πολιτικοποιημένος. Ανήκω στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο. Δεν μηδενίζω όμως τίποτα και κανέναν που δεν συμφωνεί μαζί μου. Επικροτώ όλες τις προσπάθειες αρκεί η πορεία της Ελλάδος να είναι θετική και ποιοτική.

Με μια κίνηση του χεριού σας δίνετε σχήμα, ζωή, νόημα ποιος είναι ο οδηγός σας;

Ζούμε σε έναν αιώνα αυθαιρεσίας. Τα πάντα πρέπει να έχουν μια αρχή και πάνω στην βασική αρχή να τολμάς. Η αισθητική είναι πάντα ζητούμενο και το ίδιο η ποιότητα της ζωής. Πρέπει όλοι μαζί και κυρίως οι αιρετοί, οι ηγέτες, να φροντίζουν τις μεγάλες μάζες κι όχι τις ειδικές μάζες. Αφηγούμαι τη μοίρα των ανθρώπων και των πραγμάτων με το δικό μου τρόπο.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.