Iωαννα Καμενιδου, «Πρωτευει να σου αρεσει κατι, γιατι μονον τοτε πιστευω οτι θα το κανεις καλα»

Με πολύ κόπο και πολύ στήριξη από δασκάλους και γονείς η νεοεισαχθείσα στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννα μας μιλά για τη σχολική και κοινωνική της πραγματικότητα

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από τις αρχές Οκτωβρίου η Ιωάννα Καμενίδου, η οποία σπουδάζει στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ, έχοντας περάσει με υψηλή επίδοση άνω των 18.600 μορίων στη Σχολή της και ολοκληρώνοντας ένα όνειρο το οποίο είχε από μικρή.
 
Η Ιωάννα είναι παιδί παλιννοστησάντων από τη Γεωργία, οι οποίοι ήρθαν στην χώρα και την πόλη μας, εγκαταστάθηκαν και έγιναν μέρος της, προσπαθώντας να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και να τους δώσουν τις κατάλληλες ευκαιρίες για το μέλλον τους.
 
Ο «ΠτΘ» μίλησε μαζί της για τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει, αλλά και γιατί αποφάσισε να ακολουθήσει τον τομέα της Ψυχολογίας, ο οποίος είναι αρκετά παρεξηγημένος στη χώρα μας, αλλά η ίδια πιστεύει πως έχει περιθώρια ανάπτυξης.
 
Η Ιωάννα μεγάλωσε σε ένα σπίτι στο οποίο οι γονείς της την στήριζαν, παρόλο που όπως τονίζει, «να σας πω την αλήθεια, οργάνωνα πάντα από μόνη μου το πρόγραμμα διαβάσματος, ποτέ δεν είχα τους γονείς μου να με ελέγχουν ή να με βοηθούν στα μαθήματα».
 
Για το γεγονός ότι οι γονείς της ήρθαν στη χώρα μας ως ενήλικες από τη Γεωργία, η Ιωάννα σχολιάζει ότι αυτό «επηρεάζει σε ένα βαθμό, γιατί δεν μιλάμε μόνο Ελληνικά μέσα στο σπίτι, πολλές φορές μιλάμε και Ρωσικά, ή πολλές φορές επικοινωνούμε σε μια μικτή γλώσσα, με ελληνικά και ρωσικά».
 
Συγχρόνως επισημαίνει ότι θεωρεί την επιτυχία της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και, συγχρόνως, αποτέλεσμα της στήριξης που έτυχε από τους καθηγητές της. «Δούλευα πάντα στο σχολείο, και ακόμα περισσότερο από τη Β΄ Λυκείου που πήγα στο 2ο ΓΕΛ, από το Μουσικό που ήμουν πριν. Είχα όμως και καθηγητές οι οποίοι πραγματικά ήθελαν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους, να βοηθήσουν τα παιδιά στις πανελλήνιες, δεν επαναπαύονταν στο γεγονός ότι τη δουλειά θα την κάνει το φροντιστήριο, και με βοήθησαν πολύ» σημειώνει.
 
«Ξεκινήσαμε, όπως όλα τα παιδιά την προετοιμασία μου από πέρυσι, από τη Β΄ Λυκείου, με σκληρή προετοιμασία, τόσο στο σπίτι όσο και στο Πολυδύναμο Φροντιστήριο. Ήμουν στις ανθρωπιστικές σπουδές, στη θεωρητική κατεύθυνση, έγραψα 18600, με την Ψυχολογία να είναι η πρώτη μου επιλογή».
 
Βέβαια η επιλογή αυτή ήταν αρκετά δύσκολη, μιας και πέρα όλων των άλλων, η Ψυχολογία είναι ένας παρεξηγημένος τομέας στην Ελλάδα, γιατί όπως σημείωσε και η Ιωάννα, «υπάρχει μια νοοτροπία πως αν κάποιος πάει στον ψυχολόγο, τότε θα τον θεωρήσουν τρελό».
 
«Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύτηκα να καταλήξω, γιατί ήμουν μεταξύ Νομικής και Ψυχολογίας. Ο πατέρας μου είχε πάντα το όνειρο να σπουδάσει νομική, και μου έλεγε “ό,τι δεν κατάφερα να το κάνω εγώ, κάντο εσύ”. Παρά πολλοί μου έλεγαν επίσης “ότι η ψυχολογία δεν έχει προοπτικές στην Ελλάδα, όποτε διάλεξε κάτι που θα σου είναι σίγουρο”, και από την άλλη μου έλεγαν πως έχουμε πολλούς δικηγόρους, που δυσκολεύονται να βρουν δουλειά».
 
Το αποτέλεσμα ήταν η όμορφη και εργατική ως μαθήτρια Ιωάννα, θεωρώντας πως η ψυχολογία ανοίγεται στην Ελλάδα, είναι επάγγελμα του μέλλοντος, έχοντας προοπτικές και στο εξωτερικό, την επέλεξε πρώτη. «Διάλεξα κάτι το οποίο θεωρώ ότι θα μου αρέσει, και όχι αυτό που είχε σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση, γιατί άμα σου αρέσει κάτι, πιστεύω ότι θα το κάνεις καλά» κατέληξε.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.