Ημερολογια συλλογων

Μια πολύ ωραία προσπάθεια γίνεται κάθε χρόνο από διαφόρους τοπικούς συλλόγους με την έκδοση ημερολογίων για την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής και γενικότερα της παράδοσης.

Μια ωραία προσπάθεια χρηστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα με φωτογραφίες που αποπνέουν ιστορία.

Μια προσπάθεια όπου η διαρρύθμιση των μηνών και ημερών περνάει σε δεύτερη μοίρα καθώς άμεση προτεραιότητα είναι η ιστορία.

Δύο από αυτές τις προσπάθειες σας παρουσιάζουμε σήμερα…

Από το Σύλλογο Ποντίων

Νομού Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»

«Εικόνες του Πόντου»

«Εικόνες του Πόντου» τιτλοφορείται το ημερολόγιο του Συλλόγου Ποντίων Νομού Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» που εστιάζει σε αρχιτεκτονικά μνημεία και τοπία της πατρίδας, όπως και στην ντοπιολαλιά των ανθρώπων της. Η επιλογή των εικόνων έγινε όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Νικολαϊδης «με βάση τους τόπους από τους οποίους ήρθαν οι πρόσφυγες από τον Πόντο και εγκαταστάθηκαν στην Κομοτηνή. Έτσι στο ημερολόγιο φιλοξενούνται φωτογραφίες από την Ματσούκα, από το Γαρς αλλά και άλλες περιοχές».

Συγκεκριμένα από την περιοχή του Γαρς ήρθαν και εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες στην περιοχή του Θρυλορίου και στον οικισμό Υφαντές, στον Αετόλογο, στην Νέα Σάντα, στο Μικρό Κρανοβούνιο, στους Ασώματους και στα Παγούρια. Από την περιοχή της Τραπεζούντας εγκαταστάθηκαν στο Κίζαρι και στο Ροδίτη. Από την Κερασούντα στο Θρυλόριο, από την περιοχή της Τρίπολης εγκαταστάθηκαν στην Ροδόπη παλιννοστούντες, από την περιοχή Γαρέσαρι εγκαταστάθηκαν στα Κασσιτερά, από Σούρμενα στα Παγούρια, από Αργυρούπολη στα Παγούρια όπως και παλιννοστούντες, από Σαμψούντα στο Θρυλόριο όπως και παλιννοστούντες, από την περιοχή της Ορντού στο Θρυλόριο, στο Υφανταί, στο Κίζαρι, όπως και παλιννοστούντες.

«Οι φωτογραφίες είναι σύγχρονες του Πόντου γιατί θέλουμε να δείξουμε και την πραγματική εικόνα του σημερινού Πόντου. Οι παλιές φωτογραφίες έχουν κυκλοφορήσει αρκετά. Πρέπει να μάθουμε ποια είναι η σημερινή κατάσταση των μνημείων γιατί οι περισσότερες φωτογραφίες απεικονίζουν μνημεία όπως η Παναγία Σουμελά στην Ματσούκα, η Εκκλησία της Υπαπαντής στα Κοτύωρα, του Αγίου Νικολάου στην Κερασούντα, το Κάστρο του Αι Γιάννη στην Τρίπολη».

Υποσημαινόμενα μιας πατρίδας που ακόμη και σήμερα ζει στις καρδιές των ανθρώπων που θεωρούν τα σύνορα νοητές γραμμές και αφήνουν τα σύνορα της καρδιάς ανοιχτά στο μέλλον…

Από το Σύλλογο Ποντίων Σαπών

«Τα Κασσιτερά»

12 Εξέχουσες

προσωπικότητες

του Πόντου

Δώδεκα εξέχουσες προσωπικότητες του Πόντου απεικονίζονται στο Ημερολόγιο του Συλλόγου Ποντίων Σαπών με στόχο να φέρουν στο φως όλο τον πνευματικό πλούτο της περιοχής του Πόντου που είναι άγνωστος στους περισσότερους.

Μέγας Βασίλειος, Άγιος Γρηγόριος ο Νύσσης, Διογένης ο Κυνικός ή Σινωπέας, Μιθριδάτης ΣΤʼ ο Ευπάτωρ, Στράβων, Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος, ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, Αλέξιος Γ΄ Κομνηνός, Γεώργιος ο Τραπεζούντιος, ο Άγιος Θεόδωρος ο Γαβράς, Νίκων ο Μετανοείτε, ο Βησσαρίων είναι τα ονόματα αυτών που φιλοξενούνται στο εξαιρετικό ημερολόγιο του Συλλόγου.

Μια προσπάθεια σεβασμού στο παρελθόν και στην ιστορία του. Για να μαθαίνουμε όλοι μας…

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.