Ημεριδα Βραβευσης Εθελοντων Αιμοδοτων της ΑΜΘ

Εκδήλωση για τη βράβευση των Εθελοντών Αιμοδοτών της περιφέρειας αλλά και συνάμα ενημερωτικού περί αιμοδοσίας χαρακτήρα έλαβε χώρα την Κυριακή στο ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη» με την υπό την αιγίδα του Σωματείου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης και του προέδρου του Γιώργου Κεπελή. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ομιλίες παρέθεσαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α) Χρήστος Πρωτόπαπας, ο ειδικός σύμβουλος για την πιστοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) Λάμπρος Μπουκλής ενώ το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Σταμάτης, γενικός γραμματέας της ΠΑΜ-Θ και ο διευθυντής του Κέντρου Αιμοδοσίας του Π.Γ.Ν Αλεξανδρούπολης Γεώργιος Μαρτίνης.

Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Πρωτόπαπας λέγοντας τα εξής: «Βρισκόμαστε σήμερα στη Κομοτηνή για μια σημαντική εκδήλωση. Η περιφέρεια ΑΜΘ διαπιστώνοντας το σημαντικό έργο που κάνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών της Περιφέρειας αποφάσισε να τους τιμήσει και συνδιοργανώνουμε αυτήν την ημερίδα εκτός από τις τιμητικές διακρίσεις και να μιλήσουμε μ’ αυτήν την ευκαιρία για κάποια πιστοποιημένα συστήματα της Ομοσπονδία μας, να ενημερώσουμε τα μέλη για να θέσουμε κάποιους κανόνες λειτουργίας από εδώ και στο εξής:

Ότι κάνουμε πρέπει να σας ενημερώσουμε πρώτα απ όλα επειδή αντιπροσωπεύετε τον θρακικό λαό» ενώ έπειτα εξέθεσε το ιστορικό της Ομοσπονδίας: «Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α), ιδρύθηκε το 1987 και έγινε τροποποίηση του Καταστατικού της που εγκρίθηκε με την υπ΄αριθμόν 1696/2007 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και δημοσιεύθηκε στις 20/03/2007. Είναι μία μη Κυβερνητική και μη Κερδοσκοπική Εθελοντική Οργάνωση. Μέλη της είναι σήμερα ενενήντα τέσσερις {94} Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών (Σ.Ε.Α) ανά την Επικράτεια.

Την 28η Ιουλίου 2008, ύστερα από επιθεώρηση που εκπονήθηκε στην έδρα της Ομοσπονδίας μας στις Αχαρνές, λάβαμε την Πιστοποίηση ISO 9001:2000 βάσει του Διεθνούς Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας, πληρώντας όλες τις προδιαγραφές που την διέπουν και έως τα τέλη του Οκτώβρη θα έχει ολοκληρωθεί και η επιθεώρηση για την Πιστοποίηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης SA:8000. Αυτό μας δίνει σημαντική ώθηση στην μελλοντική υλοποίηση των στόχων μας, καθώς αποτελούμε την πρώτη μη Κυβερνητική και μη Κερδοσκοπική Εθελοντική Οργάνωση που επιτυγχάνει ένα τέτοιο βήμα.

Η συνεισφορά των Συλλόγων-Μελών μας εδώ και 21 χρόνια στην συγκέντρωση αίματος, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας, και στο Κίνημα του Εθελοντισμού, είναι προφανής, αλλά και ουσιαστική. Αυτό όμως δεν μας ικανοποιεί. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά ακόμα και να πραγματοποιήσουμε το Όραμά μας.

Όραμα μας είναι, να αποκτήσει η χώρα μας Αυτάρκεια σε Αίμα, από Εθελοντική όμως και ΜΟΝΟ Εθελοντική προσφορά.

Στην προσπάθειά μας αυτή, είμαστε πεπεισμένοι πλέον, ότι πρέπει:

•να προσανατολιστούμε σε πιο σύγχρονους τρόπους οργάνωσης και

•να αναζητήσουμε νέες μεθόδους ανάδειξης της σημασίας της Αυτάρκειας Αίματος και της προώθησης του Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην Χώρα μας.

•να ενημερώσουμε για τις ενέργειες των Μελών Συλλόγων μας και της Ομοσπονδίας μας, να παρακινήσουμε οργανώσεις ,φορείς και αρμόδιους,

•να «φωτίσουμε» καθημερινά χρονίζοντα προβλήματα και

•να αναδείξουμε τις προσπάθειες εκείνες, που θα γίνουν παραδείγματα για εμάς τους υπόλοιπους.

Από το 1986, οι Εθελοντές Αιμοδότες, έχουν αναβιώσει τον Θεσμό της Αμφικτιονίας, μια πρώτη προσπάθεια να έλθουν οι Σύλλογοι Αιμοδοτών κοντά, να ανταλλάξουν απόψεις, ώστε να αυξηθεί το Εθελοντικά προσφερόμενο Αίμα. Ένας πετυχημένος θεσμός που θα γιορτάσει φέτος την 22η επέτειό του στην Πάτρα, από την 10η μέχρι την 12η Οκτωβρίου 2008.

Από το 2002, για να κάνουμε γνωστή την προσπάθειά μας και να ευαισθητοποιήσουμε κοινό και φορείς, πραγματοποιήσαμε και θεσπίσαμε την Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών, που καταλήγει πάντα στην πόλη, η οποία φιλοξενεί την Αμφικτιονία, την ημέρα έναρξής της. Επίσης, ιδρύσαμε την Π.Ε.Ν.Ε.Α. (Πανελλήνια Επιτροπή Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών) θεωρώντας, ότι οι νέοι άνθρωποι είναι η ελπίδα και το μέλλον της Εθελοντικής μη Αμειβόμενης Αιμοδοσίας και επιπλέον είναι πιο δεκτικοί στο να εμφυσήσουν τον εθελοντισμό και σε άλλους ανθρώπους που πιθανότατα δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι.

Μέσα από αυτές και πολλές άλλες δραστηριότητές μας, οι Σύλλογοί μας συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες Μονάδες Αίματος, που ναι μεν ανακουφίζουν χιλιάδες συνανθρώπους μας, αλλά δεν είναι ακόμα αρκετές».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Κεπελής: «Για 5η χρονιά φέτος η καρδιά της Αιμοδοτών χτυπάει στην Κομοτηνή.

Είναι 5 χρονιές που κάνουμε τέτοιες ενημερώσεις σε στελέχη ΔΣ και θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια. Φέτος λοιπόν έχει και διπλό χαρακτήρα ήταν μια πρόταση του κ. Περιφερειάρχη να τιμήσει γι’ αυτήν την προσφορά όλων τον συλλογών και ομάδων των εθελοντών που προσφέρουν και αν θέλετε προσελκύουν κόσμο, αγκαλιάζουν κόσμο και βάζουν στη δική μας την οικογένεια των εθελοντών αιμοδοτών.

Ο αγώνας συνεχίζεται, δεν εφησυχάζουμε, ο στόχος μας είναι να έχουμε κάλυψη εκατό τοις εκατό σε όλη τη Ελλάδα από τακτικούς εθελοντές αιμοδότες αλλά και σε κάθε οικογένεια να έχουμε κι έναν εθελοντή αιμοδότη. Το μήνυμά μας είναι «Δώστε αίματα για να βοηθήσουμε των άνθρωπο»».

Τέλος ο κ. Μπουκλής παρέθεσε τους στόχους της Ομοσπονδίας: «Ο στόχος μας είναι οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις να δουλεύουν με έναν τεχνοκρατικό τρόπο, φύγαμε από την εποχή της δεκαετίας του’90, που βασιζόμασταν απλώς στον εθελοντισμό. Στόχος και της ΕΕ και των σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και του ελληνικού κράτους είναι οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις να μπορούν να εμφανίζουν ότι έχουν τη λεγόμενη διαχειριστική επαρχεία. Στο πλαίσιο αυτό του προγράμματος έχουμε αναλάβει για 5 χρόνια να αναπτύξουμε στους 99 και ίσως και περισσότερους συλλόγους τα επόμενα χρόνια συστήματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και ποιότητας.

Στόχος μας εκτός από τη διαφάνεια, την ευελιξία και τη συνεχή βελτίωση είναι να διοχετεύσουμε μία τεχνογνωσία πανελλαδικά».

Ουζγκιούρ Μεμέτ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.