Ημεριδα με θεμα: «Με τα ματια των Ελληνων Εθελοντων»

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα για τον εθελοντισμό με τίτλο «Με τα μάτια των Ελλήνων Εθελοντών», πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα από τη Δημοτική Επιχείρηση Εθελοντισμού, Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Επένδυσης και το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «Ελευθέρια 2009».

Ομιλίες παρέθεσαν επιστήμονες και ειδικοί επί του θέματος, ενώ η ανταπόκριση του κοινού ήταν ελπιδοφόρα.

Συγκεκριμένα, για την αιμοδοσία και τον εθελοντισμό γενικότερα μίλησαν οι: κ. Περικλής Πολυζωίδης, λέκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης, κ. Ιωάννης Μουρτίδης, πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Επένδυσης Δήμου Κομοτηνής, κ. Γιώργος Κεπελής, πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Αιμοδοτών Κομοτηνής, κ. Αναστάσιος Κοντακίδης , πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης, κ. Δημήτρης Βασιλούδης, εθελοντής αιμοδότης και η κ. Μαριάννα Ανδρεάδου, βιοπαθολόγος, προϊσταμένη του τμήματος αιμοδοσίας Κομοτηνής.

Ο κ. Κεπελής αρχικά αναφέρθηκε στη θεματολογία της εκδήλωσης: «Το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στο πλαίσιο των πρακτικών ασκήσεων, εξέφρασε την επιθυμία να κάνει κάποια εκδήλωση για τον εθελοντισμό. Βεβαίως απευθυνθήκαν σε μένα και εγώ τους πρότεινα να ενταχθεί μέσα στο πλαίσιο των «Ελευθεριών», να συμμετέχει και η Δημοτική Επιχείρηση Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς μια που γίνεται αυτή η εκδήλωση για τους νέους ανθρώπους, για να μιλήσουμε για τον εθελοντισμό. Γενικά, αυτή είναι η ενότητα για την οποία θα μιλήσω και βεβαίως θα προσαρμόσω και στην εθελοντική αιμοδοσία που όπως ξέρετε έχει καταξιωθεί ως το κύριο αντικείμενο μας.

Έπειτα, ο κ. Κεπελής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός «ότι πρώτη φορά γίνεται αυτό το «πάντρεμα» του πανεπιστημίου, της αυτοδιοίκησης αλλά και των εθελοντικών οργανώσεων και πιστεύω ότι θα φύγουν τα παιδιά από αυτήν την ομιλία σοφότερα» είπε, ενώ τέλος αναφέρθηκε στους σκοπούς και στις προοπτικές της εκδήλωσης: «Ο κύριος στόχος, η πηγή όπως ξέρετε τον εθελοντών αιμοδοτών είναι τα πανεπιστήμια, οι εν δυνάμει εθελοντές αιμοδότες, οπότε εμείς χρειαζόμαστε νέους και υγιείς ανθρώπους να ενισχύσουν τα εθελοντικά κινήματα γενικά και βεβαίως την εθελοντική αιμοδοσία που είναι και ο σκοπός μας»

Η κ. Ανδρεάδου
με τη σειρά της, έπειτα από σχετική ερώτηση, τόνισε τη σημασία προσέλευσης του κοινού σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και συμβολής του στην εθελοντική αιμοδοσία γενικότερα: «Νομίζω ότι πραγματικά οι Κομοτηναίοι προσέρχονται και μάλιστα με αφορμή κάποια γεγονότα που έγιναν τελευταία στη πόλη πραγματικά δείχνουν oτι έχουν όλη τη θέληση και τον αλτρουισμό να προσφέρουν και μάλιστα κάποια στιγμές να μετακινηθούν και σε άλλες πόλεις για να δώσουνε αίμα ή παράγωγα αίματος, όπως τα αιμοπετάλια, ένα θέμα το οποίο μετά ευκαιρίας θίγω και είναι παρά πολύ σημαντικό και στη θεραπευτική αλλά και σε ομάδες οι οποίες τα έχουν πραγματικά ανάγκη πέρα από το αίμα».

Ουζγκιούρ Μεμέτ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.