Ημεριδα για την ψυχικη υγεια

Υψηλό είναι το επίπεδο της ψυχιατρικής υγείας στη Θράκη ενώ για την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας το σημαντικότερο είναι να υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση ενός πληθυσμού αλλά με γνώμονα την πρόληψη.

Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από την ημερίδα που διοργάνωσε στην Αλεξανδρούπολη η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας παιδιών και ενηλίκων, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας της Ψυχικής Υγείας.

Στους τρόπους αντιμετώπισης της ψυχικής αρρώστιας αλλά και στην περίθαλψη των αναφέρθηκε στην ομιλία του ο καθηγητής ψυχιατρικής Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο οποίος επεσήμανε: “Το θέμα της ψυχικής υγείας είναι ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος τομέας. Σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε τον πληθυσμό ότι υπάρχουν νέοι τρόποι αντιμετώπισης της ψυχικής περίθαλψης. Η Θράκη και κυρίως ο Έβρος έχουν το πλεονέκτημα να διαθέτουν αν όχι μια πλήρη, αλλά μια ικανοποιητική λειτουργία ψυχιατρικών υπηρεσιών τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά”.

Για τους βασικούς τρόπους αντιμετώπισης της ψυχιατρικής περίθαλψης ανέφερε από τη μια την παραδοσιακή ψυχιατρική (τα άσυλα και τις κλινικές) και από την άλλη αυτή που γίνεται μέσα σε κοινότητες, σε πληθυσμό.

“Ο ρόλος της πρωτογενούς πρόληψης στην τοπική κοινωνία” ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο ψυχίατρος και υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών Έβρου, Γιώργος Καφαλής.

“Η πρωτογενής πρόληψη είναι ο τομέας στον οποίο δίνεται μεγάλο βάρος από το κέντρο πρόληψης καθώς θεωρείται ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία στο ζήτημα της ψυχικής υγείας” σημείωσε ο κ. Καφαλής και πρόσθεσε: Η ουσιοεξάρτηση δεν είναι αρρώστια. Είναι ένας τρόπος ζωής, αντίδρασης, μιας συμπεριφοράς που επιλέγει κάποιος για πολλούς λόγους. Η κλινική στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης έχει ανοιχτές τις θύρες της χωρίς να είναι απαραίτητος ο εγκλεισμός των ασθενών. Υπάρχουν κλιμάκια κινητής μονάδας με παρουσία μέσα στην κοινωνική ομάδα και στο χωριό και συχνά ακόμη με περίθαλψη στο σπίτι”.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.