Ημεριδα για τα Ατομα µε Αναπηρια και τα Mεσα Mαζικης Ενημερωσης

Ένα βήμα σταθερό από τα άτομα με αναπηρία, αλλά και από τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, πραγματοποιήθηκε με την ημερίδα με θέμα «Mέσα Mαζικής Ενημέρωσης & Άτομα µε Αναπηρία εν όψει των Παραολυµπιακών Αγώνων 2012». Με αφορμή το αθλητικό γεγονός των Παραολυμπιακών Αγώνων, δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αναλύσουν όλους τους τρόπους, με τους οποίους τα άτομα με αναπηρία θα έχουν προσβασιμότητα σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής τους ζωής. Δεν ήταν μόνο η παρουσία υψηλά ιστάμενων πολιτικών προσώπων, όπως του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου και υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γιώργου Πεταλωτή, του υφυπουργού Υγείας, κ. Χρήστου Αηδόνη, και του υφυπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μιχάλη Τιµοσίδη, που έδωσαν στην εκδήλωση το κύρος που της αρμόζει, αλλά επρόκειτο για τη μαζική προέλευση πολιτών, συλλόγων και ιδρυμάτων, που ασχολούνται με τη μέριμνα των ατόμων με αναπηρίες, και ομιλητών, που μπόρεσαν να θέσουν στη σωστή τους βάση τα ζητήματα της προσέγγισης των ατόμων με αναπηρία με τον αθλητισμό και τη συμβολή των ΜΜΕ σε αυτήν την προσπάθεια.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Arcadia το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου και τη διοργάνωσε Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Στις τρεις ενότητες της ημερίδας τέθηκαν τα ζητήματα «Ο αθλητισμός και ο ρόλος του στην κοινωνία-Παραολυμπιακό κίνημα», «Παρουσίαση της αναπηρίας από τα ΜΜΕ» και «Κοινωνία και άτομα με αναπηρία-ο ρόλος των ΜΜΕ στην Ελλάδα και τον κόσμο». Στην πρώτη ενότητα ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, κ. Γιώργος Φουντουλάκης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών, κ. Παύλος Γερακάρης, ο δημοσιογράφος, κ. Γιώργος Μπελίρης και η ολυμπιονίκης κ. Πηγή Δεβετζή. Για την παρουσίαση της αναπηρίας από τα ΜΜΕ ανέλαβαν να μιλήσουν ο παραολυμπιονίκης και υπεύθυνος επικοινωνίας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σάκης Κωστάρης, ο σκηνοθέτης κ. Αντώνης Ρέλλας, ο παραολυμπιονίκης κ. Άλεξ Ταξιλδάρης και ο ηθοποιός κ. Σίλας Σεραφείμ – Χαραλαμπίδης. Τέλος, στην τρίτη ενότητα, το ρόλο των ΜΜΕ επιχείρησαν να αναλύσουν οι δημοσιογράφοι Petar Kadrev και Ersn Kalkan, από την Βουλγαρία και την Τουρκία αντίστοιχα, ο λέκτορας στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δ.Π.Θ., κ. Περικλής Πολυζωίδης, η δημοσιογράφος και δικηγόρος, κ. Βασιλική Θεολόγη και η δημοσιογράφος κ. Μαρία Νικολάου.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση και κατάθεση απόψεων από τους παραβρισκόμενους. Τις εντυπώσεις έκλεψε η πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης τυφλών Θράκης κ. Ελένη Αλατά, με τις εύστοχες παρατηρήσεις της, όσον αφορά την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής τους ζωής, τοποθετώντας το ζήτημα, τόσο σε επίπεδο κρατικής μέριμνας, όσο και κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Στο τέλος της εκδήλωσης δε, απονεμηθήκαν τιμητικά διπλώματα σε παραολυμπιονίκες αθλητές από τη Βόρεια Ελλάδα, επιβραβεύοντάς τους για άλλη μια φορά για τους αγώνες τους στη ζωή και τον αθλητισμό.

Γιώργος Πεταλωτής, «Η αναπηρία είναι μια πολύ ευρύτερη έννοια από αυτή που έχουμε στο μυαλό μας»

Ο κ. Πεταλωτής έκανε λόγο για «μια ευκαιρία για να συζητήσουμε το μεγάλο ζήτημα, που αφορά στα άτομα με αναπηρία σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στις σχέσεις τους με τα ΜΜΕ». «Είναι ένα θέμα», υπογράμμισε, «που ως αρμόδιος υφυπουργός έχω υποχρέωση να το ανακινήσω, έτσι ώστε ζητήματα, που αν και μας φαίνονται αυτονόητα, που όμως δεν είναι, να τα εντάξουμε σε ένα πεδίο προβληματισμού, που έχει να κάνει με τα άτομα με αναπηρία. Επειδή οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι αυτά τα άτομα είναι περά και έξω από εμάς, θα μπορούσαμε με μια ματιά, που θα ρίξουμε γύρω μας, να εντοπίσουμε πολλά άτομα με αναπηρία, ακόμη και μέσα στις οικογένειές μας. Διότι η αναπηρία είναι μια πολύ ευρύτερη έννοια από αυτή που έχουμε στο μυαλό μας. Και εκεί είναι αυτά τα κοινωνικά στερεότυπα, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν. Δεν εξαντλούνται, φυσικά, με μια ημερίδα, αλλά σίγουρα δίνεται ένα έναυσμα. Αποτελεί δέσμευση της πολιτείας να ασχολείται με αυτά τα θέματα, με μια σχέση όμως αμφίδρομη, και από την πλευρά των ατόμων με αναπηρία. Και αυτό με σκοπό και τα στερεότυπα να σπάσουν και τα προβλήματα να αναδυθούν, αλλά και τα ίδια τα άτομα με αναπηρία να βγαίνουν προς τα έξω. Γιατί εκτός από δικαίωμα, έχουν και υποχρέωση να ενημερώνουν την κοινή γνώμη. Η πολιτεία ένα μέρος των υποχρεώσεών της το ακολουθεί, μένει όμως ένα πολύ μεγάλο μέρος, που πρέπει να ακολουθήσει από εδώ και στο εξής. Η σημερινή ημερίδα αποτελεί μια ευκαιρία για την ανάδειξη των καθημερινών τους προβλημάτων, αλλά και η ανάλυση της συμβολής του τύπου, προκειμένου η ανεύρεση λύσεων για να γίνει πιο εύκολη.

Προγράμματα από την πολιτεία για την ευκολότερη προσβασιμότητα των ΑμεΑ

Αναφέρθηκε επίσης στο διετές πρόγραμμα, που υλοποιεί το υπουργείο εσωτερικών και λέγεται «πρόγραμμα προσβασιμότητας στους Δήμους». Σύμφωνα με αυτό διενεργήθηκαν παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο και συγκεκριμένα σε όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι έδρες των Νομών τους και που έχει να κάνει με την επισκεψιμότητα σε κτήρια δημοσίων υπηρεσιών, σε κοινόχρηστες υποδομές, σε χώρους αστικού πρασίνου και σε παραλίες. «Στόχος μας για την επόμενη τριετία», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, «είναι η επέκταση του προγράμματος προσβασιμότητας σε όλους τους νέους Δήμους του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», καθώς και στις περιφέρειες της χώρας. Η κυβέρνηση, επίσης, έχει δεσμευθεί για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τα άτομα με αναπηρία και γι’ αυτό ακριβώς υπεγράφη από την κυρία Κατσέλη μια υπουργική απόφαση για σύσταση μιας ανάλογης επιτροπής και φυσικά η προσβασιμότητα στην αγορά εργασίας είναι σημαντικό ζήτημα. Επίσης, ο ΟΑΕΔ υλοποιεί προγράμματα που είναι πολύ σημαντικά για την πρόσληψη ανέργων ατόμων με αναπηρία, καθώς και για νέους ελεύθερους επαγγελματίες, ανέργους, οι οποίοι χαρακτηρίζονται άτομα με αναπηρία». Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στο πολυσυλλεκτικό κανάλι της κρατικής τηλεόρασης, το «prisma plus», που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια παρέχοντας ταυτοχρόνως υπηρεσίες πρόσβασης στα άτομα με αναπηρία, αλλά και στην υπηρεσία ακουστικής περιγραφής για άτομα με προβλήματα όρασης, που από τον Οκτώβριο του 2010 ξεκίνησε να εκπέμπει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και δεσμεύτηκε ότι «θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο». Τέλος, όσον αφορά στο Internet, τόνισε ότι «σε αυτόν το σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας, που έχουμε πλέον όλοι μας από μικρά παιδιά, ξεκινάει και εδώ μια σημαντική προσπάθεια προκειμένου να υπάρχει μια πλήρης προσβασιμότητα».

Όφελος η συνάντηση των φορέων, ζητούμενο η αξιοποίηση του πανεπιστήμιου

Κλείνοντας τις εργασίες τις ημερίδας, εκτός από τη συμμετοχή πέρα από κάθε προσδοκία, που παρατήρησε, και την ουσιαστική ανάδειξη των ζητημάτων από τους ομιλητές, επισήμανε ότι οι σύλλογοι, τα κέντρα αποκατάστασης και γενικότερα άνθρωποι με τα ίδια προβλήματα και τους ίδιους στόχους, συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε αυτήν την ημερίδα και είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να αναδείξουν τα προβλήματά τους. Δεν παρέλειψε δε να εστιάσει στο ζήτημα της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, τονίζοντας την ανάγκη του εθελοντισμού παράλληλα με την άσκηση των υποχρεώσεων των φορέων και των εργαζομένων. Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι αποτελεί ανάγκη η αξιοποίηση της παρουσίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου στην περιοχή μας και κάλεσε τόσο τους αυτοδιοικητικούς φορείς να αναζητήσουν τρόπους συνεργασίας τους με αυτό, όσο και το πανεπιστήμιο να ανοιχτεί στην τοπική κοινωνία. Ειδικότερα αναφέρθηκε στα τμήματα της κοινωνικής διοίκησης και ΤΕΦΑΑ, που μπορούν να συνδράμουν ουσιαστικά στην επίλυση προβλημάτων και στη βελτίωση των όρων ζωής των ατόμων με αναπηρία.

Χρήστος Αηδόνης «Να αποδείξουμε ότι υπάρχει μία ευαισθησία και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ανθρώπων»

Από τη μεριά του ο κ. Αηδόνης, υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να παρευρισκόμαστε σε τέτοιες εκδηλώσεις, γιατί εκείνο, που σήμερα έχουμε ανάγκη, είναι να αποδείξουμε ότι υπάρχει μία ευαισθησία και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ανθρώπων οι οποίοι σήμερα ανήκουν στην κατηγορία των ΑμΕΑ». «Καταλαβαίνετε», συνέχισε, «ότι η πρωτοβουλία που πήρε σήμερα ο κ. Πεταλωτής αναδεικνύει ένα τεράστιο θέμα και γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι το 10% του ελληνικού πληθυσμού ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Αντιλαμβάνεστε ότι οι πολιτικές, που αφορούν την κοινωνική ένταξη, την ενσωμάτωση των ατόμων αυτών, είναι απόλυτα χρήσιμες και οι εκδηλώσεις αυτές έρχονται να αποδείξουν ότι είναι πολύτιμη η υπόθεση της ευαισθησίας».

Μιχάλης Τιμοσίδης, «Θα είμαστε δίπλα στους αναπήρους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο με ευκαιρία τέτοιες επετειακές εκδηλώσεις»

Ο κ. Τμοσίδης εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην ημερίδα, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να μένουμε μόνο στην 3η Δεκεμβρίου, που είναι αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία, αλλά να προχωρούμε σε πρωτοβουλίες, όπως αυτή η συνάντηση, όπου καθένας μας έχει μια θετική πρόταση να καταθέσει». Όπως εκτίμησε, «το ζήτημα της αναπηρίας δυστυχώς στη χώρα μας δε βρίσκεται στο επίπεδο, που θα θέλαμε όλοι. Οι συνάνθρωποί μας, που έχουν την ατυχία να έχουν κάποια αναπηρία, και είναι περίπου το 10% του πληθυσμού, έχουν προβλήματα στην καθημερινή τους πρόσβαση, είτε έχει να κάνει με τις δημοσιές υπηρεσίες, είτε με άλλες καθημερινές τους ανάγκες». Αναφέρθηκε μάλιστα και σε συνάντησή του την Παρασκευή με αντιπροσωπεία αναπήρων μετά από το συλλαλητήριο, που πραγματοποίησαν στην Αθήνα, κατά την οποία δεσμεύτηκε για ορισμένα ζητήματα. Όπως δήλωσε, «μας ζητήθηκε να παρέμβουμε, ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό και δεσμευτήκαμε, ώστε να γίνει σύντομα και πριν τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Μας ζήτησαν επίσης να δημιουργηθεί επιτέλους στο υπουργείο εσωτερικών γενική γραμματεία αναπηρίας. Είναι κάτι, που το ζητούν χρόνια και εμείς συναινούμε θετικά προς μια τέτοια κατεύθυνση. Πιστεύω ότι θα αναληφθεί σύντομα μια τέτοια πρωτοβουλία. Από την άλλη ζήτησαν να μην περικοπούν τα επιδόματα, που αφορούν τα άτομα με αναπηρία, και δεσμευτήκαμε να μεταφέρουμε το ζήτημα και στην κυβέρνηση. Στα δε δικά μας υπουργεία δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Θα φροντίσουμε να βελτιώσουμε, όμως, τις συνθήκες των ατόμων κυρίως, που είναι στα προνοιακά ιδρύματα». «Εκεί», παρατήρησε, «υπάρχει πολύς δρόμος και πρέπει να γίνει πολύ δουλειά, γιατί με τις ελλείψεις προσωπικού και με την οικονομική δυσπραγία, υπάρχουν περιπτώσεις, που πολλά από αυτά τα ιδρύματα δε θα μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσα στο 2011. Θα πάρουμε όμως εκείνες τις πρωτοβουλίες, προκειμένου να εγγυηθούμε τη συνέχιση αυτής της λειτουργίας, και θα είμαστε δίπλα στους αναπήρους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο με ευκαιρία τέτοιες επετειακές εκδηλώσεις».

Γιώργος Φουντουλάκης, «Να σταθούμε στο ύψος μας και στο επίπεδο, που έχει φτάσει το αθλητικό αναπηρικό κίνημα τα τελευταία χρόνια»

Ο κ. Φουντουλάκης υπογράμμισε αρχικά το έντονο ενδιαφέρον, που έχει επιδείξει ο κ. Πεταλωτής για τα άτομα με αναπηρία, και τόνισε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον της κυβέρνησης. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «μέσα στο 2011, με τη συμπαράσταση της πολιτείας, περά από τις οικονομικές δυσκολίες, που έχουμε, να μπορέσουμε να σταθούμε στο ύψος μας και στο επίπεδο, που έχει φτάσει το αθλητικό αναπηρικό κίνημα τα τελευταία χρόνια, έχοντας κάνει μια αλματώδη πορεία, με κορύφωση τα 24 μετάλλια, που πήραμε στο Πεκίνο». Ευχαρίστησε τα ΜΜΕ και ζήτησε τη συνέχιση της συμβολή τους, τονίζοντας ότι χάρη σε αυτά μπορεί να προβληθεί και στην κοινωνία το έργο, που κάνουμε, ότι ο αθλητισμός των αναπήρων είναι ισάξιος και ότι έχουμε πλέον τις ίδιες δυνατότητες με τους άλλους αθλητές».

Άλεξ Ταξιλδάρης, «Έχουμε πολλά να κερδίσουμε στο κομμάτι της προσβασιμότητας και των ΜΜΕ»

«Έχουμε την μεγάλη τύχη και χαρά να φιλοξενούμε στην πόλη μας το κεντρικό συνέδριο των ΜΜΕ και Αναπηρία», δήλωσε ο κ. Ταξιλδάρης «και αυτή τη φορά έχει και πιο αθλητικό χαρακτήρα ενόψει των παραολυμπιακών αγώνων του 2012». Ευχαρίστησε τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και τον κ. Πεταλωτή γι’ αυτή την πρωτοβουλία και εξέφρασε την πίστη ότι «πρόκειται για δράσεις, οι οποίες πραγματικά μόνο κέρδος μπορούν να έχουν για το χώρο της αναπηρίας αλλά και γενικότερα, πόσο μάλλον όταν γίνονται όχι κεντρικά στην Αθήνα που μέχρι τώρα γινόταν, αλλά στην επαρχία». «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα», συνέχισε, «ο κόσμος στην επαρχία να ενημερωθεί σωστά και να έρθει το κέντρο και αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις στην επαρχία, στην Κομοτηνή». Εκδήλωσε επίσης τη χαρά του για την παρουσία και τη φιλοξενία παραολυμπιονικών της Βορείου Ελλάδος και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «δυστυχώς ή ευτυχώς έχουμε πολλά να κερδίσουμε στο κομμάτι της προσβασιμότητα και των ΜΜΕ. Ας είναι αυτή εδώ η αρχή».

Παύλος Γερακάρης, «Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους αναπήρους με σεβασμό και με τη δέουσα ευαισθησία»

«Έχουμε και άποψη και θέση», υπογράμμισε ο κ. Γερακάρης, αναφερόμενος στους αθλητικούς συντάκτες. «Στηρίζουμε και υποστηρίζουμε αυτές τις πρωτοβουλίες», τόνισε, «και ιδιαίτερα αυτή την ημερίδα, η οποία νομίζω ότι θα προσφέρει πάρα πολλά. Θα συνεισφέρει σε γνώση και εμπειρία στον κόσμο του παραολυμπιακού κινήματος και γενικότερα στην κοινωνία». Και συνέχισε, «έχουν γίνει προσπάθειες για να προσεγγίσουμε, όσο γίνεται πιο σωστά και με μεγαλύτερη ευαισθησία τα θέματα των αθλητών με αναπηρία. Ο ΠΣΑΤ εδώ και έξι χρόνια έχει καθιερώσει σε ετήσια βάση τη βράβευση των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών με αναπηρία. Στην κεντρική εκδήλωση, που θα γίνει 13 Δεκεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τιμούμε με ψηφοφορία και τους αθλητές με τις καλύτερες επιδόσεις, στο διεθνή χώρο, στο τομέα της αναπηρίας». «Μην ξεχνάμε», κατέληξε, «ότι στην αναπηρία ήδη βρίσκονται περί το ένα εκατομμύριο Έλληνες, από τροχαία και άλλες αιτίες. Είναι το 10% του πληθυσμού και πρέπει να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και με τη δέουσα ευαισθησία αυτό τον κόσμο. Και οι αθλητικοί συντάκτες τουλάχιστον πιστεύω ότι το προσπαθούν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.