Ημεριδα για τα αποτελεσματα του URBAN στην πολη μας

Το ΥΠΕΧΩΔΕ στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Προσδιορισμός επικοινωνιακής στρατηγικής και εφαρμογή του σχεδίου δράσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΚΟΜΟΤΗΝΗ : ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 2001-2006» για το υπόλοιπο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωσή του» της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας URBAN II διοργανώνει απολογιστική ημερίδα ολοκλήρωσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στις 10:30 το πρωί στο ξενοδοχείο Ξενία. Παρόντες θα είναι ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ. Δρόσος και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Μπαλτάς. Με αφορμή τη διοργάνωση της ημερίδας συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες το πρωί ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Δημήτρης Κοτσάκης και η υπεύθυνη τεχνικών υπηρεσιών του δήμου κ. Ζωή Κοσμίδου.

Ο κ. Κοτσάκης
αναφέρθηκε στο πρόγραμμα URBAN το οποίο ως γνωστόν υλοποιείται σε τρεις πόλεις της Ελλάδας και το οποίο τελειώνει στο τέλος του χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στις 13 Δεκέμβρη, όπου και θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα και φυσικά θα γίνει παρουσίαση του προγράμματος σε ότι αφορά στο δήμο Κομοτηνής.

Παρόντες στην ημερίδα θα είναι και ο κ. Δρόσος και ο κ. Μπαλτάς γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα γίνει αναλυτική παρουσίαση όλων των δράσεων του προγράμματος στην πόλη της Κομοτηνής. Όπως ανέφερε ο κ. Κοτσάκης η πόλη μας έχει πάρει τα εύσημα από τη Διαχειριστική Επιτροπή του URBAN. «Θεωρώ ότι από τις τρεις πόλεις που μετείχαν η Κομοτηνή είναι η πρώτη πόλη στην σωστή εφαρμογή του προγράμματος. Αυτό είναι σημαντικό για την πόλη, για το δήμο, για την τεχνογνωσία των τεχνικών μας υπηρεσιών, γιατί μέσα από τη σωστή εφαρμογή τόσο μεγάλων προγραμμάτων δίνεται η δυνατότητα τεχνογνωσίας σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου, αλλά και δίδεται η δυνατότητα να υπάρχει και στα αρχεία όχι μόνο του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και της ΕΕ το όνομα του δήμου Κομοτηνής ως ένας αξιόπιστος εταίρος στην εφαρμογή μεγάλων προγραμμάτων. Πιστεύω ότι αυτή η αξιοπιστία θα μας δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε στο μέλλον».

Ο κ. Κοτσάκης
ευχαρίστησε όλους τους φορείς που μετείχαν στη σύλληψη, στη διεκδίκηση, στο σχεδιασμό, στην εφαρμογή και στην ολοκλήρωση του προγράμματος ξεκινώντας από τον αείμνηστο δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Παπαδριέλλη, την προηγούμενη δημοτική αρχή, τον κ. Τάσο Βαβατσικλή, τις υπηρεσίες του δήμου και κυρίως την Τεχνική υπηρεσία που μετείχε στο μεγαλύτερο κομμάτι υλοποίησης του, την διευθύντρια κ. Κοσμίδου που ανέλαβε το πρόγραμμα από την αρχή έως το τέλος, αλλά και τις υπόλοιπες υπηρεσίες του δήμου, όπως την Υπηρεσία Ανάπτυξης που είχε ένα μεγάλο κομμάτι εφαρμογών αλλά και όλους όσους συνεργάστηκαν, ιδιώτες, καταρτιζόμενους, «όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του προγράμματος τα αποτελέσματα του οποίου θα αρχίσουν να φαίνονται σιγά – σιγά».

Από την πλευρά της η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κοσμίδου αναφέρθηκε στην ημερίδα κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των δράσεων που υλοποιήθηκαν μέσω του προγράμματος σημειώνοντας κάποια οικονομικά στοιχεία. «Στο πρόγραμμα αυτό στην Κομοτηνή και οι αριθμοί δείχνουν την επιτυχία του προγράμματος αλλά και τα έργα που ευτυχώς υπάρχουν και λειτουργούν στο σύνολό τους». Το πρόγραμμα αφορούσε πληθυσμό 20000 κατοίκων περίπου και μια περιοχή που βρίσκεται από την Ανατολική -Κεντρική -Δυτική – Βόρεια πλευρά της πόλης. Στο χώρο αυτό υλοποιήθηκε πρόγραμμα δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων τα δέκα αφορούσαν επενδύσεις της ΕΕ και του ελληνικού δημοσίου. Το σύνολο του προϋπολογισμού των έργων που δημοπραττήθηκαν ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αρχικός υπολογισμός των έργων ήταν επτά εκατομμύρια, και τα υπόλοιπα αφορούσαν δράσεις. «Ο δήμος Κομοτηνής κατόρθωσε να τα ξεπεράσει με δουλειά και την υποστήριξη της εκάστοτε δημοτικής αρχής».

Επιγραμματικά η κ. Κοσμίδου ανέφερε κάποια έργα του Προγράμματος, όπως το Πολυλειτουργικό Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών, τα λεωφορεία της γραμμής, τον Διαπολιτισμικό Παιδικό Σταθμό, το κτίριο ΑΜΕΑ, το κτίριο σίτισης, την Ιωαννίνων και μια σειρά από έργα πολύ σημαντικά που αλλάζουν τη μορφή της πόλης «αποτελούν δε το βάθρο στο οποίο η διοίκηση θα βασίσει το πρόγραμμά της».

Η κ. Κοσμίδου
ευχαρίστησε τον αείμνηστο Γιώργο Παπαδριέλλη, τον τέως δήμαρχο Τάσο Βαβατσικλή καθώς και τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Κοτσάκη, «που μας έδωσαν τη χαρά, τη δυνατότητα αλλά και την απόλυτη υποστήριξη να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα», όπως ευχαρίστησε και όλους τους συναδέλφους της και υπηρεσίες του δήμου, τις υπηρεσίες των Υπουργείων Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ για την άριστη συνεργασία που είχαν από το 2003 έως και σήμερα.

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.