Ημεριδα για τα αγροτικα θεματα
Πρόταση για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών για την εξασφάλιση των εισοδημάτων των κατοίκων των ορεινών περιοχών της Θράκης, σε μια εποχή κατά την οποία το αγροτικό εισόδημα ολοένα και φθίνει εξαιτίας της μελλοντικής κατάργησης των επιδοτήσεων, θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν τα θέματα της ημερίδας η οποία έλαβε χώρα στη Γενισέα της Ξάνθης μετά από πρωτοβουλία της κ. Μαργαρίτας Παπανδρέου. Το ουσιαστικό, όμως, είναι ότι μέσα από την πρόταση αυτή πετυχαίνεται η ενσωμάτωση των γυναικών στην απασχόληση και στην προσφορά του οικογενειακού εισοδήματος
Η Ημερίδα έλαβε χώρα στην Γενισέα του Νομού Ξάνθης την Δευτέρα 4 Νοέμβρη και την διοργάνωσαν τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις και συγκεκριμένα το Επιστημονικό Ινστιτούτο Ανθρώπινου Δυναμικού, το οποίο έχει έδρα την Ξάνθη, το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη και το Ινστιτούτο Αειφορικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων.
Πλούσια και ενδιαφέροντα τα θέματα της ημερίδας, αφορούσαν στη συμβολή του Ευρωπαϊκού Ταμείου στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, στις ευκαιρίες και προοπτικές στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, στον σκοπό των πιλοτικών προγραμμάτων παράλληλης καλλιέργειας φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, στο ρόλο των γυναικών σε προγράμματα παράλληλης καλλιέργειας. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στην αμπελουργία και στην αναβίωσή της στην περιοχή καθώς και στην παρούσα και μελλοντική κατάσταση της γεωργίας στην περιοχή μας.
«Θα έλεγα ότι επρόκειτο για μία συνάντηση εργασίας», τόνισε το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Επιστημονικό Ινστιτούτο Ανθρώπινου Δυναμικού, κ. Σουνδουλουνάκης Νίκος. «Στόχος αυτής της συνάντησης ήταν η συνέχεια προηγούμενης δράσης που είχε αναπτυχθεί στην περιοχή με τις άλλες μη κυβερνητικές Οργανώσεις στις οποίες προΐσταται η κ. Παπανδρέου και αφορούσε στις εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας που μπορούν να αναπτυχθούν τόσο στις ορεινές περιοχές της Ροδόπης και Ξάνθης, όσο και στις πεδινές περιοχές, σε αντικατάσταση κάποιων καλλιεργειών των οποίων οι επιδοτήσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σταματήσουν. Ο αγροτικός κόσμος πρέπει σιγά- σιγά να προετοιμάζεται για εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας οι οποίες θα τον βοηθήσουν να διατηρήσει το εισόδημά του».
Στα πλαίσια της ημερίδας ο Βέλγος καθηγητής Van Cotthen από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης ο οποίος έχει αναπτύξει μία τεχνογνωσία φύτευσης καλλιεργειών σε περιοχές που είναι φτωχές σε εδαφικό ιστό, και οι οποίες έχουν εφαρμοστεί τόσο στην Αφρική όσο και σε ερημικά περιβάλλοντα της Κίνας, ανέπτυξε το θέμα της καλλιέργειας αρωματικών φυτών.
Η δεύτερη φάση των εργασιών περιελάμβανε την δημιουργία πιλοτικών φυτώριων στην περιοχή της Μύκης με δενδρολίβανο και λεβάντα και στις πεδινές περιοχές.
Επεξηγώντας τον όρο φτωχές σε εδαφικό ιστό περιοχές ο κ. Σουνδουλουνάκης ανέφερε ότι πρόκειται για περιοχές όπου εξαιτίας των έντονων αγροτικών καλλιεργειών έχει καταστραφεί ο εδαφικός ιστός. Εξαιτίας δηλαδή της υπερβολικής χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων το έδαφος και τα φυσικά του χαρακτηριστικά αλλοιώνονται. «Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή συνεχώς μειώνεται με αποτέλεσμα οι αγρότες να δαπανούν περισσότερα. Τα είδη που έχουν επιλεγεί είναι τέτοια, ώστε να μπορούν να ευδοκιμήσουν σε φτωχά εδάφη».
Όσον αφορά στην αμπελοκαλλιέργεια, υπάρχει η προοπτική, όπως συζητήθηκε στην ημερίδα, για μικρές αγροτικές καλλιέργειες σε πιστοποιημένα προϊόντα.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η εισήγηση της κ. Παπανδρέου η οποία αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για τις γυναίκες της ορεινής περιοχής. Τα κυριότερα σημεία της εισήγησης της κ. Παπανδρέου έχουν ως εξής»
«Με την ενθάρρυνση και τη βοήθεια του Υπουργείου Εξωτερικών, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα για τις γυναίκες της ορεινής περιοχής της Θράκης. Λάβαμε υπόψη μας το γεγονός ότι σε δύο χρόνια πιθανότητα θα αποσυρθούν οι επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι που θα δημιουργήσει ένα κενό στο εισόδημα των οικογενειών αυτών.
Με την εθελοντική βοήθεια έξι δασκάλων, κάναμε μία έρευνα για τις γυναίκες της ορεινής περιοχής, ώστε να μάθουμε απευθείας από εκείνες ποιες ανάγκες έχουν για να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους. Τα αποτελέσματα είχαν μεγάλο ενδιαφέρον.
Η πρώτη τους ανάγκη ήταν να βελτιωθούν στη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Η δεύτερη ήταν να παρακολουθήσουν σεμινάρια σε θέματα υγείας των γυναικών και των παιδιών και η τρίτη ανάγκη να κερδίζουν εισόδημα. Οι ανάγκες αυτές ταυτίζονται απόλυτα με τους γενικότερους στόχους που εμείς θεωρούμε σημαντικούς για τη δημιουργία ενός πολιτισμού ειρήνης.
Έτσι αρχίσαμε μαθήματα ελληνικών. Κάναμε ένα σεμινάριο για τη στοματική υγεία των παιδιών και ετοιμάζουμε μια σειρά παρόμοιων σεμιναρίων για τον ερχόμενο χειμώνα.
Η τρίτη ανάγκη, που είναι η πιο πολύπλοκη αλλά και πιο σημαντική, ήταν η αφορμή για τις συναντήσεις που κάναμε την περασμένη άνοιξη με τον Καθηγητή Van Cotthem από το Βέλγιο, όπου μιλήσαμε στις γυναίκες για τις δυνατότητες. Ο Καθηγητής είχε την ευκαιρία να αναλύσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για μια δραστηριότητα παράλληλη με την καλλιέργεια καπνών, ως συμπληρωματικό εισόδημα αλλά και την προετοιμασία για την πιθανή απώλεια εισοδήματος από τα καπνά.
Επιλέξαμε πολλά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Η φύση στην περιοχή είναι ιδανική για μια τέτοια δραστηριότητα και υπάρχει μια παγκόσμια αγορά που συνεχώς επεκτείνεται. Τα φυτά αυτά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πολλών προϊόντων, κυρίως στη βιομηχανική των καλλυντικών, ενώ τα φαρμακευτικά φυτά χρησιμοποιούνται ως θεραπευτικές ενάντια σε πολλές ασθένειες.
Αυτές τις μέρες, θα φυτέψουμε δοκιμαστικά μερικά από τα φυτά αυτά σε τέσσερα χωριά για να μελετήσουμε τα αποτελέσματα σε μικρή κλίμακα με την πρόθεση να επεκτείνουμε την προσπάθεια την επόμενη χρονιά. Σκοπεύουμε επίσης να παρέχουμε εκπαίδευση σε θέματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ενός προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας. Ως αποτέλεσμα αυτής της πρωτοποριακής δουλειάς, έχουμε υποβάλλει μια πρόταση στο Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που είναι ένα κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης και περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα για γυναίκες. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να κερδίσουμε την αναγνώριση και την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτή τη δουλειά.
Η μεγαλύτερη φιλοδοξία μας είναι να βλέπουμε όλο και περισσότερο γυναίκες να παίρνουν μέρος στη δημόσια ζωή, έχοντας αποκτήσει καλύτερη εκπαίδευση και περισσότερες εμπειρίες και αυτοπεποίθηση.
Αυτό θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στη δημιουργία ενός παγκόσμιου πολιτισμού ειρήνης- κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο στο σημερινό κόσμο του πολέμου και της βίας».
Τι είναι το Επιστημονικό Ινστιτούτο Ανθρώπινου Δυναμικού
Το Επιστημονικό Ινστιτούτο Ανθρώπινου Δυναμικού είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση. Ιδρύθηκε στις 25 Ιουλίου του 2002 και οι φορείς που συμμετέχουν σε αυτό είναι η ΤΕΔΚ Ξάνθης, η Ένωση Αναπτυξιακών Εταιρειών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, οι δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ) και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων (ΙΝΦΥΠΟ), φορείς οι οποίοι εξειδικεύονται σε αναπτυξιακά προγράμματα και σε διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού όπως ο Σύνδεσμος Στελεχών Διοίκησης Προσωπικού που είναι το αντίστοιχο στην Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου.
Στόχοι του είναι η προαγωγή και η διάδοση κάθε επιστημονικής γνώσης που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό, το περιβάλλον τον πολιτισμό ,την οικονομία.
Η πρώτη εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ήταν αυτή με θέματα αγροτικού ενδιαφέροντος στο πολιτιστικό κέντρο της Γενισέας του Δήμου Βιστωνίδας. Στο άμεσο μέλλον προετοιμάζει μία σειρά εκδηλώσεων που αναφέρονται στην απασχόληση, ενώ θα υλοποιήσει πρόγραμμα, το οποίο εντός των ημερών θα ανακοινωθεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης και το οποίο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Α.Π.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
