Ημεριδα απο το Europe Direct και τους ΝΕΦ Κομοτηνης με θεμα «Η Ευρωπη του Αυριο: Προκλησεις και Προοπτικες»
Καθώς εντείνονται οι συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης και με αφορμή το «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013», το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και οι Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές Κομοτηνής πραγματοποίησαν ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Η Ευρώπη του Αύριο: Προκλήσεις και Προοπτικές». Στόχος της ημερίδας αποτέλεσε η ανάδειξη κρίσιμων θεμάτων για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Δημοκρατίας και της Συμμετοχής των Πολιτών. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Δημήτριος Κατσούδας, διευθυντής του Forum για την Ελλάδα, τ. Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Σωτήρης Σέρμπος, λέκτορας Διεθνούς Πολιτικής ΔΠΘ και ο κ. Σπύρος Νάκος, Υπεύθυνος Πληροφόρησης Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, Μέλος της Ομάδας της Ευρώπης.
Λ. Σαλτσίδου, υπεύθυνη Europe Direct Κομοτηνής: «Το επόμενο βήμα θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε τη δημοκρατική νομιμοποίηση»
Η κ. Λουίζα Σαλτσίδου, υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης-Europe Direct Κομοτηνής έδωσε ένα μήνυμα για το μέλλον της Ευρώπης: «Σίγουρα αυτή τη στιγμή η ΕΕ βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση της, όμως, όπως λέμε ότι η κρίση φέρνει απόκριση, είναι η φάση που πρέπει να αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο άλμα της. Αν, δηλαδή, θα μείνει πιστή στο όραμά της και θα μιλάμε πλέον για μια Ευρώπη πολιτικά και οικονομικά ενοποιημένη, ή θα υποκύψει σε εθνικά συμφέροντα και τις οικονομικές σκοπιμότητες που θα ακυρώσουνε αυτή την πορεία. Και βέβαια το επόμενο βήμα της θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε τη δημοκρατική νομιμοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να έχει τη συναίνεση όλων των λαών της».
Κυριάκος Χρυσίδης, πρόεδρος Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών- JEF Κομοτηνής «Ως Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές δε βλέπουμε λύση σε μια Ευρώπη που ήμαστε μαζί και χώρια»
Ο κ. Κυριάκος Χρυσίδης, πρόεδρος Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών- JEF Κομοτηνής μίλησε για την άποψη των ΝΕΦ για την «Ευρώπη του αύριο»: «Εμείς ως Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές δε βλέπουμε λύση σε μια Ευρώπη που ήμαστε μαζί και χώρια. Αλλά μια Ευρώπη ενωμένη αφήνοντας πίσω εθνικές διαμάχες, επισημαίνοντας όχι τις διαφορές αλλά όσα μας ενώνουν. Μια Ευρώπη στην οποία οι πολίτες θα υψώνουν το ανάστημα τους, θα έχουν φωνή ξεπερνώντας κάθε εθνική και οικονομική κρίση βγαίνοντας πιο δυνατοί».
Δ. Κατσούδας, διευθυντής του Forum για την Ελλάδα: «Το μήνυμά μου είναι το κινεζικό ιδεόγραμμα: Η κρίση διαβάζεται και ευκαιρία»
Σημαντική ήταν η παρουσία του πρώην ΓΓ Ευρωπαϊκών υποθέσεων του Υπ. Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κατσούδα, νυν διευθυντή του Forum για την Ελλάδα. «Επειδή ήμουν απέναντι σε πάρα πολλά παιδιά που εκπροσωπούν τη νέα γενιά αισθάνθηκα την ανάγκη λόγω και της γνώσης που είχα και του αντικειμένου που είχα στο παρελθόν να τους μιλήσω για την παρούσα κατάσταση της ΕΕ και τους τεράστιους κινδύνους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή λόγω της οικονομικής κρίσης και, ιδίως, της αύξησης της ανεργίας να καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα, αρχίζοντας από εμάς στο Νότο, δηλαδή Ιταλία και Ελλάδα και να επεκταθεί και αλλού. Εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ από το επίπεδο των παιδιών εδώ, από τον προβληματισμό τους, από τις γνώσεις τους και πραγματικά χάρηκα ιδιαίτερα που ήρθα στην Κομοτηνή», δήλωσε ο ίδιος για την εισήγησή του. Ο κ. Δ. Κατσούδας εξήγησε και πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την κρίση ενισχύοντας το ρόλο της ΕΕ σε τομείς που σήμερα είναι αδρανείς, όπως στο να υπάρχει διακριτική διάκριση των εξουσιών και να παίρνονται μέτρα που να μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Σχετικά με τον αν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα ο κ. Κατσούδας πιστεύει ακράδαντα ότι «μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα, γι’ αυτό και είπα στην ομιλία μου ότι, μόνο υπογράφοντας το καινούριο σύμφωνο που τώρα σχεδιάζεται με την Αμερική, μπορούμε να έχουμε 2% αύξηση του ΑΕΠ, άλλο 1,4% αύξηση του ΑΕΠ από τη νέα συμφωνία που θα κάνουμε ως Ευρώπη με την Ιαπωνία. Οι προοπτικές είναι τεράστιες. Υπάρχει και η Μεσογειακή Ένωση, για την οποία είχα και προσωπικώς εργαστεί, με τα 16 κράτη της απέναντι ακτής, που σήμερα μπορεί να έχει αδρανήσει, αλλά μόλις τελειώσει η κρίση σ’ αυτές τις χώρες μπορεί να ξαναενεργοποιηθεί. Και, βεβαίως, η Ελλάδα σε μια μελέτη του Bloomberg έχει 35% δυνατότητες να κάνει μια έκρηξη προς τα μπρος, μια θετική έκρηξη, όταν λύσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα. Βρισκόμαστε σε έναν τρομερό κίνδυνο κατάρρευσης αυτή τη στιγμή, όχι μόνο δικό μας αλλά και της Ευρωζώνης, αλλά και ταυτόχρονα, εάν δουλέψουμε σωστά, οι δυνατότητες για την Ελλάδα ειδικά είναι πάρα πολύ καλές. Το μήνυμα μου είναι το κινεζικό ιδεόγραμμα: Η κρίση διαβάζεται και ευκαιρία».
Σ. Σέρμπος, λέκτορας Διεθνούς πολιτικής ΔΠΘ: «Η λύση θα προκύψει μέσα από μια περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη»
Από την άλλη ο κ. Σωτήρης Σέρμπος, λέκτορας Διεθνούς Πολιτικής ΔΠΘ τοποθετήθηκε σε ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με την πολιτική οικονομία της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, τις προκλήσεις και τις προοπτικές, τις πιθανές εξελίξεις μέχρι τα τέλη του 2013, και μια ευρύτερη προσέγγιση σε σχέση με τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, πέρα από το στενό πλαίσιο της οικονομικής κρίσης. «Η θέση της Ελλάδας είναι αντίστοιχη με τη θέση άλλων «μικρών» κρατών-μελών της ΕΕ. Οι θέσεις και ο ρόλος αυτών των κρατών ισχυροποιούνται στο πλαίσιο μιας ισχυρότερης πολιτικά και οικονομικά Ευρώπης. Αυτό σημαίνει συνέχιση της διαδικασίας με πολύ πιο έντονα τα πολιτικά της χαρακτηριστικά. Προκειμένου, όμως, να φτάσουμε σε αυτό το σενάριο σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μία συναινετική διαδικασία, προκειμένου αντικρουόμενα εθνικά συμφέροντα να τα παρακάμψουμε για να βρούμε μια νέα συναίνεση που λαμβάνει υπόψη και το ρόλο των λαών, που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος, που έχουνε γίνει αποδέκτες σημαντικών και λανθασμένων αντιλήψεων που αλλοιώνουν την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και δυσκολεύουν το επόμενο βήμα σε αυτή τη διαδικασία. Το σίγουρο είναι ότι η Ευρώπη σιγά-σιγά αναπτύσσει εργαλεία, και στα υπερεθνικά της όργανα, όπως η ΕΚΤ, για να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση χρέους. Ακόμα και τα πολιτικά μηνύματα που εισπράξαμε από τις εκλογές που έγιναν στην Ιταλία θα πρέπει πραγματικά προσεκτικά να ερμηνευθούν και να μεταφραστούν στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, και ιδιαίτερα σε χώρες όπου η εθνική τους πολιτική δεν έχει συμβάλλει σε μία διαδικασία που πραγματικά μπορούμε να προχωρήσουμε στη λύση του προβλήματος και όχι σε μία δημιουργία περισσότερων προβλημάτων. Η λύση θα προκύψει μέσα από μια περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Άρα ας είμαστε πολύ προσεκτικοί στο λαϊκισμό τόσο στο επίπεδο πολιτικών κομμάτων όσο και σε επίπεδο κοινής γνώμης στα βήματα που απαιτούνται για αυτή τη διαδικασία. Ζητάμε μια μεγαλύτερη εναρμόνιση και ευθυγράμμιση των εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών της Ευρώπης».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
