Ημερα Καριερας Δ.Ο.Σ.Α.

ΠτΘ:Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία τέτοια διοργάνωση;

Π.Χ.:Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, όχι μόνο από τη δική μας παράταξη, αλλά γενικά σε επίπεδο τμήματος. Θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο έπρεπε ήδη να έχει γίνει στα 5 χρόνια που λειτουργεί το τμήμα. Εμείς απλά ξεκινάμε αυτή την ιστορία, θέλοντας να δώσουμε και περισσότερη δημοσιότητα στο τμήμα προβάλλοντάς το και ως φοιτητές να μάθουμε κάτι επί της ουσίας για το μέλλον μας.

ΠτΘ:Η ημερίδα έχει οκτώ ενότητες εκ των οποίων η κάθε μία αναφέρεται σε συγκεκριμένο θέμα. Όλα αυτά είναι αντικείμενα των σπουδών σας και όλα αυτά είναι δυνατότητες επαγγελματικές που προσφέρει το Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης;

Π.Χ.:Κατά κάποιο τρόπο ναι. Με αυτό εννοώ ότι οποιοσδήποτε τελειώσει κάποιο οικονομικό τμήμα στην Ελλάδα σίγουρα μπορεί να απασχοληθεί σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με την οικονομία. Συνοπτικά μπορεί να επιλέξει κάποιος να απασχοληθεί με ένα από αυτούς τους τομείς και σίγουρα μιλάμε για αρκετά εξειδικευμένα αντικείμενα. Ο φοιτητής οποιουδήποτε οικονομικού τμήματος στο προπτυχιακό του στάδιο παίρνει γενικές γνώσεις πάνω σ’ αυτά τα αντικείμενα, ουσιαστικές γνώσεις μεν αλλά όχι τόσο εξειδικευμένες. Από εκεί και πέρα η σκέψη μου και των υπολοίπων παιδιών όταν οργανώναμε το πρόγραμμα της ημερίδας με το συγκεκριμένο τίτλο στράφηκε στο μέλλον, στο τι θα κάνω όταν τελειώσω. Αυτό που σκεφτόμασταν λοιπόν είναι ότι το career day θα έχει επιτυχία και μόνο αν αυτός που θα παρακολουθήσει να μιλάνε οκτώ διαφορετικοί άνθρωποι για οκτώ διαφορετικά επαγγέλματα που σχετίζονται μεταξύ τους σε κάποιο βαθμό, αποφασίσει ποιος κλάδος τον ενδιαφέρει. Δηλαδή θέλουμε να ξεκαθαρίσει ο καθένας στο μυαλό του το τι τον ενδιαφέρει με βάση τις κλίσεις του, τα ενδιαφέροντά του, τα μαθήματα που τον ενδιαφέρουν περισσότερο. Αυτό είναι το όλο concept, αυτή ήταν η σκέψη.

ΠτΘ: Στο ΔΟΣΑ ένας φοιτητής που παρακολουθεί τα κρίσιμα έτη έχει τις επιστημονικές βάσεις ν’ ασκήσει όλα αυτά τα αντικείμενα;

Π.Χ.:Θεωρώ πως ναι, γιατί το τμήμα ΔΟΣΑ έχει ένα αρκετά πλουραλιστικό πρόγραμμα σπουδών. Καταρχήν μετά το τρίτο έτος διαλέγει ο καθένας κατεύθυνση αντικειμένου. Ανεξάρτητα όμως από την κατεύθυνση υπάρχουν μαθήματα τόσο που σχετίζονται με τη λογιστική ή με τα λογιστικά φοροτεχνικά άμεσα, όπως και μαθήματα μάνατζμεντ, αλλά και μαθήματα νομισματικής θεωρίας που σχετίζονται με τραπεζικά, δηλαδή παίρνεις συγκεκριμένες, εξειδικευμένες γνώσεις πάνω σ’ αυτά τα αντικείμενα.

ΠτΘ: Όντας φοιτητής και φοιτώντας στο ΔΟΣΑ είναι εύλογο να έχετε γνώσεις για το τι συμβαίνει σε άλλες οικονομικές σχολές. Τελικά είναι ανταγωνιστική η γνώση που προσφέρει το ΔΟΣΑ;

Π.Χ.: Θέλω να πιστεύω ότι το ΔΟΣΑ είναι ανταγωνιστικό τμήμα και αντάξιο των άλλων οικονομικών τμημάτων στην Ελλάδα. Βέβαια έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του να διανύσει, όπως και πολλά πράγματα να δώσει και στην τοπική κοινωνία και στους νέους που έρχονται να φοιτήσουν στην Κομοτηνή. Θέλει πολύ προσπάθεια και από τους φοιτητές, ώστε να είμαστε αντάξιοι του τμήματος, και να προσπαθούμε να το αναδείξουμε, αλλά απαιτείται προσπάθεια και από τους καθηγητές. Θεωρώ δηλαδή ότι πρέπει να προσπαθήσουν όλοι, όχι μόνο οι φοιτητές αλλά και οι καθηγητές για να προβληθεί το τμήμα περισσότερο αλλά και να γίνει πιο ανταγωνιστικό.

ΠτΘ: Σπουδάζοντας το συγκεκριμένο αντικείμενο πιστεύετε ότι η οικονομία είναι μια εκ των αναγκαίων επιστημών σήμερα;

Π.Χ.: Σίγουρα τα οικονομικά και γενικότερα η οικονομική επιστήμη θα είναι πάντα στο προσκήνιο, διότι όσο και αν αλλάζουν οι εποχές πάντοτε η οικονομία θα αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα τόσο στη διαμόρφωση των κοινωνιών όσο και στην ανάπτυξη ενός κράτους.

ΠτΘ: Το τμήμα σας έχει επιχειρήσει ανοίγματα στις ντόπιες επιχειρήσεις. Αυτού του είδους η πρακτική εμπειρία τι σας απέφερε σε σχέση με το αντικείμενο σπουδών; Υπάρχει βιομηχανική υποδομή οργανωμένη σε σχέση με τα θεωρητικά συστήματα που δουλεύετε;

Π.Χ.: Βιομηχανίες υπάρχουν, επιχειρήσεις υπάρχουν, αλλά όχι τόσο ανεπτυγμένες όσο σε άλλες χώρες. Δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει βαριά βιομηχανία ανεπτυγμένη και δεν ξέρω αν έχουμε τις κατάλληλες προδιαγραφές για να κάνουμε κάτι τέτοιο, γιατί είναι και το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού. Στην Ελλάδα η εργασία είναι ακριβοπληρωμένη. Πιστεύω όμως ότι μπορούμε να αναπτύξουμε περισσότερο το επίπεδο των πληροφοριών και υπηρεσιών.

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη μεταπτυχιακών σπουδών στο ΔΟΣΑ;

Π.Χ.:Είναι απαραίτητη και απ’ όσα γνωρίζω έχουν γίνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Σύντομα νομίζω ότι το τμήμα θα διαθέτει μεταπτυχιακό τμήμα.

Θεωρώ απαραίτητη τη δημιουργία μεταπτυχιακού τμήματος και για το τμήμα το ΔΟΣΑ αλλά και για τον κάθε φοιτητή, γιατί δε νομίζω ότι ένα πτυχίο αρκεί.

ΠτΘ: Αν είχατε την επιλογή θα προτιμούσατε να κάνετε μεταπτυχιακό στο ΔΟΣΑ του Δημοκριτείου ή θα προτιμούσατε τις προοπτικές του εξωτερικού;

Π.Χ.: Δεν απορρίπτω τίποτα, σκέφτομαι κάθε ενδεχόμενο. Αλλά αν υπήρχε ένα μεταπτυχιακό στο ΔΟΣΑ θα το ακολουθούσα ή τουλάχιστον θα το προσπαθούσα, αν γινόμουνα δεκτός.

ΠτΘ: Την ημέρα καριέρας σκέφτεστε ως ΠΑΣΠ να την καθιερώσετε ή να την επεκτείνετε;

Π.Χ.: Σίγουρα είναι η αρχή, η εισαγωγή θα έλεγα, θα ακολουθήσουν και άλλες ημέρες καριέρας, πιο εξειδικευμένες, με πλουσιότερη ίσως θεματολογία, και ίσως, θα τολμούσα να πω, πιο οργανωμένες.

ΠτΘ: Η σύνθεση του προγράμματος της ημερίδας έχει καλά ονόματα στον κάθε τομέα. Πώς προέκυψε τόσο μεστό και οργανωμένο πρόγραμμα;

Π.Χ.: Η αλήθεια είναι ότι ψάξαμε πολύ. Θέλαμε ανθρώπους που έχουν και εργασιακή εμπειρία και ένα καλό όνομα, και πέρα απ’ όλα αυτά να έχουν να μας πουν ουσιαστικά πράγματα. Θέλουμε να γίνει κουβέντα, σωστός διάλογος σ’ αυτή την ημερίδα από όπου θα βγούμε κερδισμένοι όσοι την παρακολουθήσουμε.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι θα είναι πολλοί οι ακροατές της;

Π.Χ.: Θέλω να πιστεύω ότι θα την παρακολουθήσουν όλοι. Από εκεί και πέρα θέλαμε να δουλέψουμε το αντικείμενο με ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, να μην ψάξουμε δηλαδή επαγγελματίες από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ψάξαμε και θεωρώ ότι βρήκαμε τους καλύτερους.

ΠτΘ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Π.Χ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Τ.Β.- Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.