Ημερα γιορτης, οχι γκρινιας!

Δημοφιλές θέμα συζήτησης τα τελευταία 24ωρα και αφορμή ταυτόχρονα για κριτική και για έντονη γκρίνια, κατέστη η απόφαση περί του περιορισμού της διάρκειας της αυριανής παρέλασης και η κατ’ επέκταση μείωση του αριθμού των συμμετεχόντων σε αυτήν. Για να είμαστε ειλικρινείς, να δηλώσουμε πως αρχικά πράγματι μας ξένισε η εξέλιξη της συρρίκνωσης της παρέλασης, με την επίκληση της εδώ παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Ακολούθως βέβαια αποσαφηνίσαμε ότι η επίμαχη απόφαση απορρέει από το αυστηρό πρωτόκολλο με τους κανόνες που διέπουν όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρωτόκολλο και μέτρα που ισχύουν οριζόντια για όλα τα πρόσωπα, που υπηρετούν τον θεσμό, και σε όλες τις περιστάσεις. Δεν επρόκειτο λοιπόν για ένα «καπρίτσιο» του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε απαραίτητα για επίδειξη υπερβάλλοντος ζήλου εκ μέρους των διοργανωτών τοπικά. Με απλά λόγια, οπουδήποτε κι αν παρίσταται ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε στην Κομοτηνή, είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε στην Αθήνα, στην Κρήτη κ.ο.κ., οι οικοδεσπότες οφείλουν να προσαρμόσουν στο προεδρικό πρωτόκολλο τις όποιες εκδηλώσεις τους.

Και όχι άδικα, για να πούμε την αλήθεια, διότι έχουμε να κάνουμε με τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα της χώρας. Και φυσικά, οποιεσδήποτε πιθανές ενστάσεις και επιφυλάξεις για το πρόσωπο που υπηρετεί σε συγκεκριμένο χρόνο τον θεσμό, δεν είναι δυνατόν να αναιρέσουν την αναγκαιότητα συμμόρφωσης με τις οριζόμενες στο πρωτόκολλο προβλέψεις και τα αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας. Το βασικό συμπέρασμα, που εξάγεται από τα παραπάνω, είναι ότι η απόφαση για τον περιορισμό της διάρκειας της παρέλασης και για τη μείωση του αριθμού όσων θα συμμετάσχουν σε αυτήν, επ’ ουδενί δε συγκρούεται, δεν προσβάλλει και δεν απομειώνει την αποδιδόμενη τιμή προς όσους αγωνίστηκαν για την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό και αυτόν καθαυτόν τον πανηγυρικό εορτασμό της 96ης επετείου.

Εξάλλου, και μόνη η παρουσία του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα στην κορύφωση των επετειακών εκδηλώσεων στην πόλη μας εκ των πραγμάτων προσθέτει σε τιμή και λαμπρότητα στον εορτασμό των Ελευθερίων. Και επαναλαμβάνουμε ότι δεν πρόκειται για το πρόσωπο του Προέδρου, για το οποίο μπορεί κανείς να διατηρεί επιφυλάξεις, αλλά πρωτίστως για τον θεσμό που αυτό υπηρετεί.

Χάριν λοιπόν της εδώ παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας και του απαιτητικού προγράμματος, που καλείται να ακολουθήσει, δέον είναι να αποδεχτούμε με συγκατάβαση τις αναγκαίες προσαρμογές και να γιορτάσουμε, απαλλαγμένοι από μίζερα συναισθήματα, την κορυφαία αυτή για την ιστορία του τόπου μας επέτειο. Οι μαθητές και οι σύλλογοι, που «κόπηκαν» από την παρέλαση, στη μεγάλη τους πλειοψηφία οπωσδήποτε θα έχουν αρκετές ευκαιρίες στο μέλλον, για να αποτίσουν παρελαύνοντας τις οφειλόμενες τιμές για την ενσωμάτωση της Θράκης. Και, για να θέσουμε τα πράγματα στην ορθή τους βάση, ούτε από μόνη της η συμμετοχή σε μια παρέλαση συνιστά τεκμήριο απότισης τιμής εκ μέρους του συμμετέχοντος, ούτε, αντίστροφα, η τυχόν απουσία του επισείει έκπτωση από το αναφαίρετο αυτό δικαίωμα του καθενός, να τιμήσει τους προγόνους και την ιστορία του. Αντίθετα, αυτό που μπορεί να υπονομεύσει μια κορυφαία επέτειο σαν την αυριανή, είναι το να λάβουμε μέρος στις εκδηλώσεις της με «κατεβασμένα μούτρα», γκρινιάζοντας και μεμψιμοιρώντας ή –ακόμα χειρότερα- να μην λάβουμε καν μέρος, σαν ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως χαρακτηριστικά ακούστηκε από κάποιες ακραίες φωνές.

Ας αφήσουμε κατά μέρος λοιπόν τα παραπάνω και ας γιορτάσουμε, όπως αρμόζει στην αυριανή ημέρα… 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.