Ηλεκτρονικος διαγωνισμος για το Ξενια Κομοτηνης τον Νοεμβριο

Από την ΕΤΑΔ για τη μίσθωσή του έως 49 χρόνια - Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο Δήμος Κομοτηνής για τη μετατροπή του σε σχολική μονάδα

Το Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί από την ΕΤΑΔ για 26 Ξενία, με το Ξενία Κομοτηνής να βρίσκεται στην πρώτη ομάδα προτεραιότητας για την εταιρεία.
 
Το Ξενία Κομοτηνής κατασκευάστηκε το 1961 με αρχιτέκτονα τον Διονύσιο Ζήβα και εκτείνεται σε οικόπεδο 18,2 στρεμμάτων. Έχει εμβαδόν 2.058 τ.μ. και δυναμικότητα 46 κλινών.
 
Όπως είναι γνωστό, το ξενοδοχείο σταμάτησε τη λειτουργία του το 2013, όταν παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του.
 
Το Ταμείο το ενέταξε  στο «πακέτο» των 14 ακινήτων- Ξενία και άλλων δημοσίων ακινήτων ανά την Ελλάδα- με στόχο τη δημιουργία τουριστικών μονάδων ιδιαίτερης αισθητικής, (boutique hotel), όμως το ενδιαφέρον για τις μονάδες ήταν ελάχιστο ως μηδαμινό, και τελικά ο διαγωνισμός εγκαταλείφθηκε.
 
Το ξενοδοχείο έχει μείνει λοιπόν αφημένο στην τύχη του, παρόλο που κατά καιρούς είχαν γίνει προτάσεις για την αξιοποίηση του, μεταξύ των οποίων και μία για παραχώρηση στο γειτονικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.
 
Όμως μέχρι τώρα δεν υπήρξε πρόοδος, και βρίσκεται ανάμεσε στα 13 διαθέσιμα Ξενία προς αξιοποίηση στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ, που έχει ενοποιηθεί με το ΤΑΙΠΕΔ.
 
Τα ελεύθερα ακίνητα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες προτεραιότητας: η πρώτη περιλαμβάνει τα Ξενία Έδεσσας, Κομοτηνής, Καστανιάς, Βυτίνας και Χίου. Και η δεύτερη τα Ξενία Άνδρου, Αρχαίας Ολυμπίας, Θάσου, Καλεντζίου Αχαΐας, Καρτερού Ηρακλείου, Κοζάνης, Πλαταμώνα και Τσαγκαράδας Πηλίου.
 
Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί μέσω e-auction (ηλεκτρονική διαγωνιστική διαδικασία) και θα αφορά τη μίσθωσή τους για διάστημα έως 49 χρόνια, παρόλο που αυτή τη φορά φαίνεται να προτάσσεται η επαναλειτουργία τους έναντι του οικονομικού οφέλους (το οποίο είχε βυθίσει τις προηγούμενες προσπάθειες).
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ενδιαφέρον για το Ξενία έχει επιδείξει και ο Δήμος Κομοτηνής, που επιθυμεί να το μετατρέψει σε σχολική μονάδα, μια επιθυμία που είχε εκφράσει και ο Δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης τον Απρίλιο όταν είχε επισκεφτεί την ΕΤΑΔ.
 
Παρόλα αυτά η ΕΤΑΔ θα προχωρήσει στο διαγωνισμό, και αν δεν υπάρξει ενδιαφερόμενος για το Ξενία Κομοτηνής, τότε θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την παραχώρησή του προς το Δήμο, ανάλογα φυσικά με το τίμημα που θα ζητηθεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.