Ηλεκτρονικη πλατφορμα προτασεων δημιουργει η Διακομματικη για τη Θρακη

Επισκέψεις στη Θράκη για επιτόπια επαφή με την περιοχή πρότεινε η πρόεδρος Ντ. Μπακογιάννη

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης 28 Ιουλίου η Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, εκλέγοντας το προεδρείο της αλλά και συζητώντας διαδικαστικά θέματα για την λειτουργία της.

Αρχικά η επιτροπή εξέλεξε το Προεδρείο της που αποτελείται από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη ως Πρόεδρο, τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο ως αντιπρόεδρο και τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο ως Γραμματέα.

Η επιτροπή αποφάσισε, μετά από πρόταση και της Προέδρου, να πραγματοποιηθούν επισκέψεις στη Θράκη για συναντήσεις με φορείς της περιοχής, ενώ θα δημιουργηθεί και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα προτάσεων, με τη συνδρομή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου θα μπορούν να κατατίθενται προτάσεις και απόψεις για την ανάπτυξη της Θράκης.

Ντόρα Μπακογιάννη

«Η Θράκη αυτή τη στιγμή περιμένει πολλά από εμάς και πρέπει να ανταποκριθούμε»

Η κ. Μπακογιάννη πρότεινε στους βουλευτές να προτείνουν κατάλογο τεχνοκρατών με γνώση και άποψη για τη Θράκη, ώστε να υπάρξει και πληροφόρηση, αλλά να κατατεθούν και πολλές προτάσεις.

Και αυτό γιατί όπως τόνισε πιστεύει πως το πόρισμα της επιτροπής δεν θα περιέχει ευχολόγια και απλά αιτήματα φορέων, αλλά προτάσεις που θα είναι υλοποιήσιμες.

«Η Θράκη αυτή τη στιγμή περιμένει πολλά από εμάς και πρέπει να ανταποκριθούμε, να βάλουμε τον πήχη ψηλά» σημείωσε.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκαν πολλές προτάσεις, με αρκετούς βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, ζήτησαν να γίνει απολογισμός με βάση το πόρισμα της προηγούμενης διακομματικής, ώστε να διαπιστώσουν τόσο τι έγινε και τι δεν έγινε από τις προτάσεις της, τι έχει πάει στραβά, και τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

Επίσης υπήρξαν αρκετοί βουλευτές που υπογράμμισαν την ανάγκη να περιληφθεί στους όποιους σχεδιασμούς και η Ανατολική Μακεδονία, με αρκετούς να τονίζουν πως θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του όποιου σχεδιασμού, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και η κ. Μπακογιάννη στην εισήγησή της.

Δύο ομάδες εργασίας

Η Διακομματική θα δουλέψει μέσα από ομάδες εργασίας, με την αρχική πρόταση της προέδρου να είναι να δημιουργηθούν τρεις ομάδες:

Η πρώτη θα αφορά την ανάπτυξη  και την Οικονομία, με αναφορές σε βιώσιμη ανάπτυξη, οικονομική ανάπτυξη, χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδύσεις, επιχειρηματικότητα, πολιτικές στήριξης, ενισχύσεις, επιδοτήσεις, υποδομές κ.α.

Η δεύτερη θα επικεντρωθεί σε θεσμικά θέματα, όπως ζητήματα παιδείας, κοινωνικών ομάδων, δημογραφικού και μειονότητας.

Η κ. Μπακογιάννη πρότεινε και μια ομάδα Διασυνοριακών θεμάτων που θα επικεντρωθεί στον ακριτικό χαρακτήρα της περιοχής, όπως το μεταναστευτικό, προσφυγικό, συνοριακά ζητήματα, ασφάλεια από πλημμύρες, ζωονόσοι, ενίσχυση συνοριακών δομών, όμως μετά από επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την τελευταία, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν μόνο οι πρώτες δύο, με τα θέματά της να διαμοιράζονται στις άλλες δύο.

Επιφυλάχθηκε πάντως, αν θεωρηθεί πως υπάρχει ανάγκη για την δημιουργία της τρίτης επιτροπής, αυτή να δημιουργηθεί σε δεύτερη φάση.

Συνεκτικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Θράκης

Από την πλευρά του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Χαρίτου, σημείωσε πως στην Επιτροπή υπάρχει έδαφος για ουσιαστική και σοβαρή δουλειά, με το βλέμμα στραμμένο στις προκλήσεις και τις δυνατότητες που έχει η Θράκη.

«Συμμετέχουμε όχι όμως με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν και στις λογικές ότι η Θράκη κινδυνεύει. Έχουμε επίγνωση ότι η Θράκη και η χώρα μας δέχονται αμφισβητήσεις και απειλές αλλά δεν κινδυνεύουν. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε για να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση και να υπάρξει ένα συνεκτικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Θράκης» ανέφερε.

Προειδοποίησε πάντως την επιτροπή πως οι τοπικές κοινωνίες, δεν αντέχουν άλλο από επικοινωνιακές κινήσεις, και οι κάτοικοι της περιοχής πλέον είναι περισσότερο καχύποπτοι από όσο μπορεί να νομίζουν τα μέλη της επιτροπής.

Για αυτό και θέλουν έργο και αποτέλεσμα για να εμπιστευτούν το πολιτικό σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε πιστεύει πως πρέπει να γίνει ένας απολογισμός του πορίσματος, ώστε να δουν τι βήματα έγιναν και ποιες λανθασμένες επιλογές, που οδήγησαν στην ανάγκη να συγκροτηθεί ξανά η επιτροπή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.