Ηλεκτρονικη… παρακολουθηση για τα αποβλητα

Ενημερωτική ημερίδα από τη ΔΙΑΑΜΑΘ και το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Κομοτηνή

Ενημερωτική εκδήλωση για το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ) πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης 30 Μαρτίου στην Κομοτηνή η ΔΙΑΑΜΑΘ σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συμμετοχή στελεχών από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που εμπλέκονται σε αυτό και έχουν εγγραφεί ή σύντομα θα εγγραφούν.
 
Η υιοθέτηση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων προσδίδει ισχυρά πλεονεκτήματα στον στόχο για ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων, όπως η ιχνηλασιμότητα των αποβλήτων, η συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία, η καταγραφή και έλεγχος των διαδικασιών διαχείρισης αποβλήτων μεταξύ άλλων. Το ΗΜΑ είναι μια ηλεκτρονική υπηρεσία που παρέχεται από το Υπουργείο και περιλαμβάνει την ηλεκτρονική εγγραφή των υπόχρεων φορέων (Επιχειρήσεις και Οργανισμοί) στο μητρώο και παράλληλα υποστηρίζει την καταχώριση των δραστηριοτήτων τους (Εγκαταστάσεις και δραστηριότητες Συλλογής-Μεταφοράς) σε συνδυασμό με τη δήλωση των αποβλήτων που διαχειρίζονται και των αδειών που τα τεκμηριώνουν.
 
Καλύπτει επίσης την υποχρέωση για υποβολή της Έκθεσης Αποβλήτων σύμφωνα με τους νέους πίνακες που έχει καταρτίσει ομάδα εργασίας του ΥΠΕΝ, αλλά και τη δυνατότητα στους διαχειριστές του ΗΜΑ, να παράγουν αναφορές με επεξεργασία των στοιχείων που έχουν εισαχθεί στο πληροφοριακό σύστημα από τους υπόχρεους χρήστες. 

Πλήρης εικόνα για τα απόβλητα 

Η ΔΙΑΑΜΑΘ προχώρησε σε αυτή την ενημέρωση, σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Δ.Σ. της εταιρείας και Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης, μιας και η εφαρμογή του ΗΜΑ, που καθυστέρησε πολύ να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, είναι σε θετική κατεύθυνση.
 
Μέχρι τώρα υπήρχαν χειρόγραφες αναφορές από όποιο φορέα θυμόταν να δηλώσει τα απόβλητα που παράγει αλλά και πού τα αποθέτει, και πλέον μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή» σημείωσε, μιας και με αυτό το σύστημα το υπουργείο θα έχει άμεση εικόνα πόσες ποσότητες παράγονται, από πού, πώς μεταφέρονται και πού καταλήγουν, από όποιον εμπλέκεται στη διαδικασία παραγωγής αποβλήτων.
 
Με αυτό τον τρόπο θα έχουν πραγματική εικόνα σε επίπεδο χώρας, περιφέρειας και περιφερειακής ενότητας, καθώς και ποιοι είναι οι πιστοποιημένοι φορείς που μπορούν να κάνουν τη μεταφορά παντός είδους αποβλήτου και ποιοι μπορούν να τα δεχτούν, ώστε να μπει τάξη στο άναρχο πεδίου που υπήρχε.
 
«Θεωρώ ότι με αυτό τον έλεγχο, τη διασταύρωση στοιχείων και την πληροφόρηση που θα πάρουν οι ενδιαφερόμενοι, θα μπορέσουμε να κάνουμε τις επόμενες κινήσεις μας με πιστοποιημένο τρόπο περιορίζοντας σε μέγιστο βαθμό την επιβάρυνση του περιβάλλοντος αλλά και πετυχαίνοντας εξοικονόμηση πόρων» ανέφερε, σημειώνοντας πως είναι ευκαιρία με το νέο ΕΣΠΑ που θα μπορούν να λειτουργήσουν οι ανάλογοι χώροι.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα θεωρεί το γεγονός ότι ενώ στον προηγούμενο Περιφερειακό Σχεδιασμό ο Βόρειος Έβρος δεν είχε μονάδες επεξεργασίας και θα έπρεπε να τις μεταφέρει για 120 χιλιόμετρα πλέον αυτό ξεπεράστηκε, για αυτό ο Δήμαρχος Ορεστιάδας θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρχει το συντομότερο δυνατόν η εικόνα στη διακίνηση, πέρα από την παραγωγή των αποβλήτων.

 

Απολύτως απαραίτητη η σωστή διαχείριση του Περιβάλλοντος στην ΑΜΘ 

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος σημείωσε πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα, και για αυτό πολλοί ήταν οι υπηρεσιακοί παράγοντες από όλη την Περιφέρεια που έδειξαν ενδιαφέρον για αυτή.
 
Η εφαρμογή, σημείωσε, και η ενημέρωση γενικότερα για περιβαλλοντικά θέματα είναι χρήσιμο να συνεχιστεί, μιας και θεωρεί πως η σωστή διαχείριση των αποβλήτων αλλά και τους περιβάλλοντος γενικότερα «καίει» την κοινωνία και την Περιφέρεια ΑΜΘ. «Γίνεται μια πολύ καλή ενημέρωση από όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, και ελπίζω να έχουμε συνέχεια» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.