Ηλεκτρικους φορτιστες θελουν να αποκτησουν ολοι οι Δημοι της Ροδοπης

Πέρα από το Δήμο Κομοτηνής, πρόταση για την εκπόνηση Σχεδίου υπέβαλλαν και οι Δήμοι Αρριανών, Ιάσμου και Μαρωνείας-Σαπών

Στο άρμα της ηλεκτροκίνησης φαίνεται να θέλουν να δεθούν, πέρα του Δήμου Κομοτηνής, και οι υπόλοιποι Δήμοι της Ροδόπης, οι οποίοι επίσης θα υποβάλλουν προτάσεις στο Πράσινο Ταμείο, για την Εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.), μέσα από το οποίο θα μπορέσουν να αναζητήσουν χρηματοδότηση για την εγκατάσταση ηλεκτρικών φορτιστών σε όλη την έκτασή τους.

Να θυμίσουμε πως μέσα από το Σ.Φ.Η.Ο., θα γίνει η χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκινούμενων οχημάτων εντός των διοικητικών ορίων του Φορέα Εκπόνησης, στους χώρους στάσης και στάθμευσης, καθώς και σε ελεγχόμενους από τους δήμους χώρους στάθμευσης και δημοτικούς χώρους στάθμευσης, ώστε να προβλέπεται υποχρεωτικά η χωροθέτηση ενός κατ’ ελάχιστον σημείου επαναφόρτισης ανά χιλίους κατοίκους του δήμου.

Αυτό αναλογεί σε κατ’ ελάχιστον 10-12 φορτιστές ανά Δήμο, αν και θα πρέπει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι, μιας και δεν έχουν τον εκτεταμένο αστικό ιστό της Κομοτηνής, αλλά κυρίως οικισμούς, σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά απομακρυσμένους, μάλλον θα αποτελέσει γρίφο που θα κληθεί να λύσει ο σχεδιαστής του Σ.Φ.Η.Ο.

Τα Σ.Φ.Η.Ο. άλλωστε, θα αποτελούν ουσιαστικά τον Οδικό Χάρτη χωροθέτησης των δημοσίως προσβάσιμων θέσεων στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που αποτελεί και το προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών στην Ελλάδα.

Οι προτάσεις που θα καταθέσουν και οι τρείς Δήμοι, θα έχουν προϋπολογισμό 39.680 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24% η κάθε μία, ενώ δεσμεύονται να καλύψουν τυχόν ποσό που θα χρειαστεί παραπάνω για αυτή.

Όσο για την εγκατάσταση των φορτιστών, το ποσό που εκτιμάται πως θα χρειαστεί είναι πολύ μεγαλύτερο, όμως αναμένεται να υπάρξει χρηματοδοτικό εργαλείο, είτε από το Πράσινο Ταμείο είτε από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, για να μπορέσουν να εγκατασταθούν σταθμοί, έστω και πιλοτικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.