Ιλχαν Αχμετ, βουλευτης ν.Ροδοπης με το «Ποταμι» «Η επιχειρηματολογια οτι δεν δεχομαστε προσωρινους χωρους για τους προσφυγες στη Θρακη λογω ειδικων λογων ειναι απαραδεκτη και δεν συναδει με το θρακιωτικο πολιτισμο»

«Σε σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο υπάρχει Ευρωπαϊκό κεκτημένο που δίνει ειδικά κίνητρα σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα» - «Στόχος μας στο Ποτάμι η δημιουργία ενός τρίτου πόλου που θα κινείται ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ» - «Η κυβέρνηση προσπαθεί να μεγαλώσει το κράτος και να τακτοποιήσει ημετέρους, στήνοντας ένα κομματικό κράτος» - «Είμαι βαθιά ευρωπαϊστής και για αυτό κινήθηκα με ευκολία και σε άλλους χώρους»

Στο στούντιο του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο βουλευτής Ροδόπης του «Ποταμιού» κ. Ιλχάν Αχμέτ, με αφορμή το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος αλλά και τις εξελίξεις που αυτό πυροδότησε σε ό,τι αφορά το σενάριο δημιουργίας ενός τρίτου πόλου, με κεντρώο πρόσημο, αποτελούμενου από τις δυνάμεις που στήριξαν το «Ναι» στο δημοψήφισμα του περασμένου Μαρτίου, ο οποίος θα προσφέρει μια «διαφορετική λύση» στα προβλήματα της χώρας.
 
Ο κ. Αχμέτ, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, επέμεινε στη δημιουργία ειδικών φορολογικών ζωνών στην περιοχή της Θράκης και χαρακτήρισε λαθεμένη την πολιτική μη αξιοποίησης της γειτνίασής μας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία που ακολουθήθηκε τα τελευταία 25 χρόνια, επισημαίνοντας πως επρόκειτο για μία πολιτική «πολιτικού καπηλισμού», αφού εξυπηρέτησε τη λογική του «εγώ να εκλέγομαι», διαπράττοντας τραγικά λάθη και χειραγωγώντας τον κόσμο και τη συνείδηση του λαού με διαχωριστικές “σαχλαμάρες,” χαρακτήρισε δε ως απαράδεκτη την επιχειρηματολογία κατά της φιλοξενίας προσφύγων «στη Θράκη που στηρίζεται πάνω στον πολυπολιτισμό και τον πολυεθνοτισμό», στοιχεία που, όπως επισημαίνει, αποτελούσαν πάντα τα βασικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.
 
Ο βουλευτής Ροδόπης γνωστοποίησε επίσης το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησής του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα, παρουσία και άλλων βουλευτών της περιοχής, υπογραμμίζοντας τέλος τις βασικές «ιδεολογικές» διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του ιδίου και των κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ.
 
Ιλχάν Αχμέτ όμως… 

«Οι λύσεις που θα έρθουν για τη χώρα μας – ευτυχώς για μας που πιστεύουμε στο δημοκρατικό πολίτευμα – θα έρθουν πάλι μέσα από τη Βουλή, τα κόμματα και την πολιτική»

ΠτΘ: κ.Αχμέτ βλέπουμε και βιώνουμε σήμερα δύο αντιτιθέμενες πραγματικότητες. Αυτή της επαρχίας που υποφέρει, και αυτή της Ελλάδα των Αθηνών, που διαβουλεύεται και κάνει συνδιασκέψεις. Πιστεύετε πως το δράμα μας οδεύει προς μια κάποια λύση;
Ι.Α.:
Σήμερα υποφέρει όλη η Ελλάδα. Ο Έλληνας σήμερα δεν ενδιαφέρεται για το τι γίνεται στη ΝΔ, στο Ποτάμι, τι γίνεται μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στα πολιτικά κόμματα.
 
Ο λαός είναι αρκετά θυμωμένος με τους πολιτικούς, ίσως και δικαίως, όμως δεν πρέπει αν ξεχνάμε πως οι λύσεις που θα έρθουν για τη χώρα μας – ευτυχώς για μας που πιστεύουμε στο δημοκρατικό πολίτευμα – θα έρθουν πάλι μέσα από τη Βουλή, τα κόμματα και την πολιτική.
 
Δυστυχώς η Θράκη είναι μια από τις πιο φτωχές περιοχές όλης της Ελλάδας, και μια από τις φτωχότερες στην ΕΕ, κάτι που επισήμανε και ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης. Προσωπικά συμμετέχω στην ειδική επιτροπή Περιφερειών της Βουλής και έχω κατανοήσει πως η ελληνική περιφέρεια είναι αυτή που υποφέρει στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και καλούμε όλους τους περιφερειάρχες να καταθέσουν το έργο και τις ιδέες τους, που θα τις περιελάβουμε στη μελέτη που θα συντάξουμε και θα παρουσιάσουμε στην Κυβέρνηση. 

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αναπτυξιακός νόμος όπως δεν υπάρχει και ασφαλιστικό• είναι ένα καινούριο φαινόμενο, το να γίνεται δηλαδή μια άτυπη διαβούλευση για κάτι που δεν έχουμε στα χέρια μας»

ΠτΘ: Έχετε κληθεί να καταθέσετε προτάσεις και για τον Αναπτυξιακό νόμο;
Ι.Α.:
Όχι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αναπτυξιακός νόμος, όπως δεν υπάρχει και ασφαλιστικό. Αυτό είναι ένα καινούριο φαινόμενο, το να γίνεται δηλαδή μια άτυπη διαβούλευση για κάτι που δεν υπάρχει στα χέρια μας. Και δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η κυβέρνηση επιλέγει να το κάνει αυτό. Ίσως για να δει τις αντιδράσεις του κόσμου. Αν όμως δεν υπάρχει κάτι θεσμικά υπαρκτό, ώστε να συζητήσουμε επάνω σε αυτό, δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε άποψη, γιατί γίνεται μια συζήτηση στον αέρα. Εξού και αναρωτιόμαστε τελικά στη Βουλή αν αυτή η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να κάνει τίποτα και απλά οδεύει προς τις εκλογές ή αν μήπως αυτή η νομοθετική αδράνεια στοχεύει αλλού.
 
Αν δεν σπάσεις αυγά, δεν μπορείς να κάνεις ομελέτα. Αν δεν φέρεις στη βουλή κάποια μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, με προοδευτικό πρόσημο ή όχι, δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα. Αυτή τη στιγμή λοιπόν δεν υπάρχει ομελέτα, υπάρχουν αυγά, αλλά κανένας δε τα σπάει. Ας τα σπάσει η Κυβέρνηση και ας μας πει συγκεκριμένα τι θέλει να κάνει. Προσωπικά δεν βλέπω καμία νομοθετική πρωτοβουλία, βλέπω μόνο την κυβέρνηση να προσπαθεί να μεγαλώσει το κράτος και να τακτοποιήσει ημετέρους, στήνοντας ένα κομματικό κράτος. Για παράδειγμα στο τετράμηνο της κυβέρνησης από το Σεπτέμβριο, είδαμε ότι από τα Προεδρικά διατάγματα που εκδόθηκαν, το 80% είναι τακτοποίηση. Μα έτσι μπορεί η κυβέρνηση να δώσει λύση στα προβλήματα του τόπου; 

«Η κινδυνολογία μπορεί να βοήθησε κάποιους πολιτικούς να εκλέγονται προσωπικά, αλλά δε βοήθησε τη Θράκη»

ΠτΘ: Αν έρθει ένας αναπτυξιακός νόμος στη Βουλή, η Θράκη πώς θα πρέπει να πάει; Με τις προτάσεις του ΤΕΕ, οι οποίες είναι αξιόλογες, με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, οι οποίες υπάρχουν, ή μήπως πρέπει να δώσουμε ένα διαφορετικό παλμό;
Ι.Α.:
Η δική μου άποψη είναι να ζητήσουμε φορολογικές ζώνες, ώστε όποιες πόλεις στην Ελλάδα βρίσκονται κοντά στα σύνορα οι επιχειρήσεις τους να μην φορολογούνται με το ίδιο ύψος που φορολογούνται όλοι. Είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό από την τρόικα και την ΕΕ, γιατί βλέπω πως υπάρχει Ευρωπαϊκό κεκτημένο στη νομοθεσία, που δίνει ειδικά κίνητρα σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα.
 
Μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη στην Θράκη και με μια σωστή μελέτη μπορούμε να τεκμηριώσουμε και να αποδείξουμε ότι με τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις μπορούμε να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας.
 
Αν εγώ αρχίσω να χρωστάω πολλούς φόρους δεν θα μπορέσω να τους πληρώνω, δεν θα πάρω ασφαλιστική ενημερότητα, δεν θα μπορέσω να ενταχθώ σε κανένα άλλο πρόγραμμα. Άρα το θέμα των επιχειρήσεών μας είναι η φορολογία αυτή καθεαυτή και αυτό πρέπει να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε, όπως και το να μετατρέψουμε την πολυπολιτισμικότητα σε πλεονέκτημα. Όσο μας πιάνει αυτή η μουρμούρα, και παρουσιάζουμε μια μίζερη αντίληψη προς τα έξω, πιστεύω ότι η κεντρική κυβέρνηση φοβάται. Η κινδυνολογία μπορεί να βοήθησε κάποιους πολιτικούς να εκλέγονται προσωπικά, στη συσπείρωση του λαού, αλλά δε βοήθησε τη Θράκη, γιατί φοβήθηκε η κυβέρνηση. 

«Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής είναι ένας άνθρωπος πραγματικά σοφός και πολύ διαφορετικός σε σχέση με τον προκάτοχό του»

ΠτΘ: Στη Θράκη έχουμε ένα υπόδειγμα πολυπολιτισμικής κοινωνίας, με ένα Ισλάμ που εκφράζει την Ειρήνη. Πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να περάσουμε και ως υπόδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη;
Α.Ι.:
Εγώ θεωρώ πως όλες οι θρησκείες είναι φτιαγμένες για την ειρήνη, εμείς οι άνθρωποι είμαστε αυτοί που μέσα από τις θρησκείες φανατιζόμαστε αλλοιώνοντας το λόγο του Θεού, και προσπαθούμε με διαφορετική ερμηνεία να εξυπηρετήσουμε αλλότρια συμφέροντα ή δικά μας. Κατά την επίσκεψή μου στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, που είναι ένας άνθρωπος πραγματικά σοφός και πολύ διαφορετικός σε σχέση με τον προκάτοχό του, με τεράστια συμβολή στη Θράκη, τόνισα ότι και στο θέμα του προσφυγικού η βοήθειά του ήταν ανεκτίμητη. Οι θρησκείες δεν έχουν να διαχωρίσουν τίποτα στη Θράκη, πρέπει να δείξουμε το καλό μας πρόσωπο, να βοηθάμε το συνάνθρωπό μας. 

«Αντί να αξιοποιήσουμε τα ισχυρά πλεονεκτήματα που είχαμε, από την γειτνίασή μας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, επικράτησε η λογική του πολιτικού καπηλισμού»

Υπάρχει μια επιχειρηματολογία από κάποιους στη Θράκη, ότι δεν δεχόμαστε προσωρινούς χώρους για τους πρόσφυγες γιατί υπάρχουν ειδικοί λόγοι, αναφερόμενοι σε φοβίες, οι οποίες θεωρώ ότι είναι απαράδεκτες, και δεν συνάδουν με το θρακιώτικο πολιτισμό. Το να μην δεχόμαστε πρόσφυγες επικαλούμενοι αυτά τα στοιχεία, τον πολυπολιτισμό, τον πολυεθνοτισμό, σημαίνει ότι σκάβουμε οι ίδιοι το λάκκο μας, γιατί αυτά αποτελούν για εμάς πλεονέκτημα.
 
Μπορούμε να τους υποδεχτούμε, τι είμαστε εμείς, μια περιοχή γκέτο; Δεν συμφωνώ με όσους έχουν μια διγλωσσία για αυτό το θέμα. Ακόμα και στο προσφυγικό πρέπει να είμαστε πιο νηφάλιοι, να επικρατήσει μια άλλη λογική. Δεν μπορούμε από τη μία να προσπαθούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις από το εξωτερικό, και από την άλλη να αναπτύσσεται μία τέτοια κινδυνολογία στην περιοχή. Πρέπει να επικρατήσει ο τοπικισμός με την καλή έννοια.
 
Η πολιτική που εφαρμόστηκε στη Θράκη τα τελευταία 25 χρόνια ήταν εντελώς λανθασμένη. Αντί να αξιοποιήσουμε τα ισχυρά πλεονεκτήματα που είχαμε, από την γειτνίασή μας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, επικράτησε η λογική του πολιτικού καπηλισμού, της λογικής του «εγώ να εκλέγομαι», κάνοντας τραγικά λάθη χειραγωγώντας τον κόσμο και τη συνείδηση του λαού με διαχωριστικές «σαχλαμάρες», χωρίς να χαράξουμε μια καινούρια πολιτική. Μέσα από την εμπειρία μου, θεωρώ πως πρέπει να βάλουμε αλλιώς τα πράγματα, γιατί βλέπω ότι δεν βγαίνει πουθενά αυτή η διγλωσσία. 

«Στη νέα κεντροαριστερή παράταξη να αφήσουμε τη λογική των μαγαζιών• να μην αποδέχεται νεοφιλελεύθερες πολιτικές, να έχει θετικό πρόσημο και να είναι βαθιά μεταρρυθμιστική»

ΠτΘ: Πείτε μας λίγο για το συνέδριο του Ποταμιού στο οποίο συμμετείχατε…
Α.Ι.:
Το συνέδριο ήταν σταθμός για το Ποτάμι. Είναι ένα κόμμα, το οποίο δημοσκοπικά αντιμετωπίζει πρόβλημα, διότι έφυγαν παραδοσιακοί ψηφοφόροι του, παρόλο που έχει καλύτερες θέσεις σήμερα από ό,τι παλιότερα. Το Ποτάμι είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, το οποίο ανήκει καταρχήν στον προοδευτικό χώρο, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι ψηφοφόροι μας, και με την πόλωση που έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν φύγει. Εμείς πιστεύουμε πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας τρίτος πόλος στην Ελλάδα. Ήδη ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει προτείνει να δημιουργηθεί ένας μεσαίος χώρος, ο οποίος θα βρίσκεται μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και θα διέπεται από τρεις βασικές αρχές. Θα έχει ένα προγραμματικό δεκάλογο μεταξύ κομμάτων, ο οποίος θα ανοίξει στο λαό, με μια συνένωση από τη βάση και ένα ανοιχτό τρόπο εκλογής αρχηγού από τη βάση αυτή. Σε αυτή τη νέα κεντροαριστερή παράταξη, να αφήσουμε τη λογική των μαγαζιών, να μην αποδέχεται νεοφιλελεύθερες πολιτικές, να έχει θετικό πρόσημο, προοδευτικές πολιτικές και να είναι βαθιά μεταρρυθμιστική. 

«Με την παρούσα ηγεσία της Ν.Δ. υπάρχει πεδίο λαμπρής και εποικοδομητικής συνεργασίας για την ίδρυση της νέας Ελλάδος»

ΠτΘ: Ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές ωστόσο και οι παρουσίες που καταγράφηκαν από άλλους πολιτικούς χώρους στο συνέδριο του Ποταμιού, όπως αυτές των κ.κ. Γεννηματά, Σημίτη, Παπανδρέου, την ώρα που οι αποχωρήσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα της Παράταξής σας έρχονται η μία μετά την άλλη, με πιο πρόσφατη αυτή του κ. Τερκενλή που προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, ενισχύοντας την ήδη έντονη φημολογία για προσχωρήσεις και άλλων στελεχών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Α.Ι.:
Ο χώρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που απαρτίζεται από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλο πρόβλημα. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου αυτός ο χώρος δημοσκοπικά από το 6,5% έχει χάσει δύο μονάδες, όπως και το Ποτάμι που από το 4,5% έπεσε στο 2,5%. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και είναι κρίμα γιατί ο προοδευτικός χώρος της Κεντροαριστεράς έχει αξιόλογα στελέχη, απίστευτη τεχνογνωσία και μια εμπειρία. Με την παρούσα ηγεσία της Ν.Δ. καθώς ο κ. Μητσοτάκης ανήκει στους βαθυκεντρώους στοχαστές και όχι στην ακραία πτέρυγά της, υπάρχει πεδίο λαμπρής και εποικοδομητικής συνεργασίας για την ίδρυση της νέας Ελλάδος. Το παραπάνω παραδέχτηκε ο κ.Μητσοτάκης, η κ.Γεννηματά και όλοι οι αρχηγοί.
 
Είμαστε ένα μπλοκ που ψηφίσαμε το «Ναι» στο δημοψήφισμα του Μαρτίου στο χώρο μας. Πιστεύουμε ότι έχουμε μια κυβέρνηση λαϊκίστικη που δεν δουλεύει και δεν ξέρουμε γιατί. Δεν ξέρουμε αν έχει απτούς στόχους. Ζήσαμε οκτώ μήνες τη σεναριολογία ότι η διαπραγμάτευση με το Βαρουφάκη θα έχει αποτελέσματα.
 
Προτείνουμε να δώσουμε μια διαφορετική λύση στα προβλήματα της χώρας. Θέλω να είναι ειλικρινείς οι πρόεδροι των κομμάτων σε περίπτωση που αυτή η προσπάθεια δεν πετύχει. Θέλουμε να πετύχουμε ή θέλουμε ο καθένας από μας να διατηρήσει το «μαγαζάκι» του ή τους κομματικούς του μηχανισμούς; Κανέναν δεν πρέπει να ενδιαφέρει η κοινοβουλευτική του θέση. Αν υπάρχει πραγματική βούληση, τότε θα μπορέσει να γίνει κάτι καλό. Το άθροισμα δεν θα είναι αριθμητικό αλλά θα πρέπει να έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά. Να γίνει η εκλογή από τη βάση, να καταφέρουμε να συγκινήσουμε 200.000 Έλληνες ώστε να προσέλθουν στην κάλπη και να εκλέξουν νέο πρόεδρο. 

«Δεν είναι αυτοσκοπός να είμαι υποψήφιος στην εκλογική αναμέτρηση»

ΠτΘ: Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει αυτό ο σχηματισμός, μπορούμε να θεωρήσουμε πως είστε καλυμμένος γνωρίζοντας την προσωπική σας σχέση με τον κ. Μητσοτάκη και την οικογένεια Μητσοτάκη; Ο δρόμος θα σας οδηγήσει πίσω στη Ν.Δ. ή η ένταξή σας στο Ποτάμι έχει και κάποια ιδεολογική βάση;
Α.Ι.:
Βεβαίως. Εγώ δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία πολιτικό. Δεν σταμάτησα ούτε μια μέρα να ασχολούμαι με το επάγγελμά μου τη δικηγορία. Όταν έχασα την έδρα μου, δεν κυνήγησα κάποια θέση στη Ν.Δ. Από ιδεολογικής άποψης είμαι κεντρώος και δεν ανήκω στη δεξιά με την παλιά έννοια. Δεν είμαι από τους νεοφιλελεύθερους ούτε όμως μου αρέσει η λαϊκίστικη αριστερά, η οποία πιστεύει σε έναν βαθύ κρατικισμό. Είμαι βαθιά ευρωπαϊστής και για αυτό κινήθηκα με ευκολία και σε άλλους χώρους. Όσοι με ήξεραν ασπάστηκαν τη ΔΗΜ.ΑΡ που ήταν ένα όντως μεταρρυθμιστικό κόμμα αλλά δεν αξιοποιήθηκε αυτή η ευκαιρία, έγιναν τραγικά λάθη και δημιουργήθηκε το Ποτάμι. Αν δεν γίνει ο χώρος αυτός ή αν δημιουργηθεί με διαφορετικές προϋποθέσεις, θα δω με τους συμπολίτες μου αν είμαι χρήσιμος για αυτούς και για την περιοχή μου κάτω από τις νέες συνθήκες που θα έχουν δημιουργηθεί. Δεν είναι αυτοσκοπός να είμαι υποψήφιος στην εκλογική αναμέτρηση.

Συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών Αχμέτ Τσαβούσογλου 

«Με τον υπουργό συζήτησα και για ένα πρότζεκτ μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινουπόλεως για τρένο υψηλής ταχύτητας»

ΠτΘ: Προσφάτως συμμετείχατε μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές του νομού μας, μεταξύ άλλων, σε συνάντηση που είχατε με τον τούρκο υπουργό εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου. Δεν είδαμε να δημοσιοποιείται σε ευρεία κλίμακα το περιεχόμενο των συζητήσεων που διεξήχθησαν κατά τη συνάντησή σας αυτή με αποτέλεσμα να υπάρχουν και διάφορες παρερμηνείες. Τελικά τι συζητήθηκε;
Α.Ι.:
Ο κ. Τσαβούσογλου μας ενημέρωσε για τις συναντήσεις που είχε με τον κ. Κοτζιά. Συζήτησα και για ένα πρότζεκτ μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινουπόλεως για ένα τρένο υψηλής ταχύτητας, το οποίο θα μεταφέρει ανθρώπους και εμπορεύματα όπως και άλλες εμπορικές δραστηριότητες.
 
ΠτΘ: Η Κυβέρνηση συμφώνησε;
Α.Ι.:
Δεν ξέρω, απλώς μας ενημέρωσε ο Τούρκος Υπουργός. Μας είπε επίσης πως συζήτησε με τον κ. Κοτζιά για το προσφυγικό, για την ελληνική μειονότητα στην γείτονα χώρα και ότι είναι πρόθυμος να βρεθεί κάποια λύση για την καλύτερη ζωή των μελών της εκεί μειονότητας όπως και των άλλων μειονοτήτων. Προσωπικά ανέφερα το γεγονός ότι πολλά παιδιά από τη Θράκη έρχονται στην Τουρκία για να σπουδάσουν και πρέπει να βοηθηθούν με τις βίζες τους και για την πληρωμή των υψηλών διδάκτρων των πανεπιστημίων όπου σπουδάζουν. Αναφέρθηκα επίσης στα αγροτικά προϊόντα που εξάγουμε και στην κτηνοτροφία. Βέβαια το κάθε Υπουργείο Εξωτερικών έχει κάποιες θέσεις, οι οποίες είναι πέρα από μας καθώς δεν έχουμε αρμοδιότητα και γνώσεις εις βάθος. 

«Δεν έχουμε την ίδια αντίληψη με τους κυρίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη για την επίλυση των ζητημάτων»

ΠτΘ: Στη συνάντηση ήταν παρόντες και οι άλλοι δύο βουλευτές του νομού Ροδόπης, οι κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ. Κατά τη διάρκεια αυτής «διασταυρώθηκαν τα ξίφη» σας;
Α.Ι.:
Η πολιτική αντιπαράθεση σαφέστατα υπάρχει. Υπάρχουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ μας σε πολλά θέματα. Δεν έχουμε την ίδια αντίληψη με τους κυρίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την επίλυση των ζητημάτων. Εγώ είμαι πιο πολύ υπέρ της αγοράς, δηλαδή να γίνονται παρεμβάσεις που να εξυπηρετούν περισσότερο την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής. Για παράδειγμα στο θέμα των βοσκοτοπίων και του ΕΛΓΑ που είχαν αυξηθεί οι εισφορές, ενώ για την Κρήτη είχαν αποφασισθεί μειωμένες εισφορές για την ελιά, εγώ είχα προτείνει να δώσουμε έναν αγώνα για τη μείωση των εισφορών για τα καπνά και αυτοί ισχυρίστηκαν πως δεν μπορούν να ζητήσουν διαφορετική αντιμετώπιση για τα καπνά, πράγμα που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Επίσης δεν ήρθαν στη συνάντηση των φορέων, πράγμα που με απογοήτευσε.
 
ΠτΘ: Και σε αυτό το σημείο υπήρξε αντίλογος από την πλευρά τους, ισχυριζόμενοι πως οι φορείς δεν προσήλθαν…
Α.Ι.:
Προσωπικά βλέπω πως οι συνάδελφοι είναι πολύ «στριμωγμένοι» με την κομματική πειθαρχία και φοβούνται. Μπορούν να διεκδικήσουν πράγματα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εναντιώνονται στο κόμμα τους. Μπορώ να δικαιολογήσω τις επιφυλάξεις τους στο θέμα των αγροτών αλλά όχι στο θέμα των φορέων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.