Ιλχαν Αχμετ και Αντωνης Γραβανης για το «μπλοκο» στη συνενωση ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜ-Θ

Ιλχάν Αχμέτ, Βουλευτής Ροδόπης «Το Πανεπιστήμιό μας πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί με υγιή τρόπο στην περιοχή μας» - Αντώνης Γραβάνης, πρόεδρος ΕΒΕΡ «Οποιαδήποτε προσπάθεια αποδυνάμωσης του ΔΠΘ είναι έγκλημα»

Τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπό το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, αντί του πρώτου σχεδιασμού που ήθελε τη συγχώνευση του ΤΕΙ της ΑΜ-Θ με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, γνωστοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ο «ΠτΘ» λαμβάνοντας μάλιστα και την επιβεβαίωση τόσο του πρυτανεύοντα του ΔΠΘ κ. Σταύρου Τουλουπίδη και του Πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜ-Θ κ. Δημήτρη Μπαντέκα για τη διακοπή των όποιων προπαρασκευαστικών συζητήσεων είχαν πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων.
 
Σε συνέχεια του ρεπορτάζ του «ΠτΘ», το θέμα δημοσιοποιήθηκε σχεδόν στο σύνολο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ από τα αντίστοιχα συνάδελφα ΜΜΕ, κυρίως ως προς την ανησυχία που γεννά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος, που θα λειτουργήσει αποδυναμωτικά τόσο για το ΔΠΘ, όσο και για το ΤΕΙ ΑΜ-Θ, η ένωση των οποίων θα δημιουργούσε αν μη τι άλλο, ένα δυνατό περιφερειακό πανεπιστήμιο, στην βάση της συνεργασίας αλλά και της έως τώρα δυναμικής και λειτουργίας που έχουν αναπτύξει τα δύο Ιδρύματα.
 
Σε συνέχεια του πρώτου αυτού ρεπορτάζ ο «ΠτΘ» εγκαινιάζει έναν κύκλο τοποθετήσεων, της τοπικής, υπό την περιφερειακή έννοια του όρου, κοινωνίας, σχετικά με τις βλέψεις του Υπουργείου, αλλά και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που μπορεί αυτές να έχουν τόσο για τα δύο ιδρύματα, όσο και για την κοινωνία αυτή καθ’ αυτή, για την οποία το ΔΠΘ, αποτελεί πνευματικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό πνεύμονα.
 
Ο λόγος σήμερα στον βουλευτή Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ιλχάν Αχμέτ αλλά και τον πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνη Γραβάνη, οι οποίοι αμφότεροι φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» και τοποθετήθηκαν σχετικά. 

Ιλχάν Αχμέτ «Το πολιτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης δεν είναι προς την Περιφέρεια ΑΜΘ» 

Ως εύλογη χαρακτήρισε την ανησυχία που δημιούργησαν οι βλέψεις του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜ-Θ με τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ιλχάν Αχμέτ, τονίζοντας πως «το Πανεπιστήμιό μας πρέπει να αγκαλιάσει όλες τις κοινωνικές ομάδες και να εξακολουθήσει να λειτουργεί με υγιή τρόπο και στην περιοχή». «Υπάρχει ένα κεκτημένο δικαίωμα» συνέχισε ο ίδιος για να υπογραμμίσει πως «το να χαθούν κάποια τμήματα είναι μεγάλη ζημιά για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη». «Το πολιτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης δεν είναι προς την Περιφέρεια ΑΜΘ» σημείωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας τον θυμό και τη θλίψη του επί του ζητήματος για να τονίσει τέλος πως «η περιοχή χάρισε στην κυβέρνηση πολλούς ψήφους και παρόλα αυτά όλη η Περιφέρεια ΑΜ-Θ αδικείται κατάφορα από αυτήν». 

Αντώνης Γραβάνης «Η λογική επιτάσσει τη συνένωση ΤΕΙ ΑΜ-Θ με το ΔΠΘ για την ενδυνάμωσή τους»  

 «Το ΔΠΘ είναι κάτι απόλυτα συνδεδεμένο με την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα της περιοχής μας» δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ.Αντώνης Γραβάνης, κάνοντας λόγο για «ένα ίδρυμα στολίδι της περιοχής μας, και έναν θεσμό άμεσα συνδεδεμένο με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη από το 1974, γεγονός για το οποίο είμαστε περήφανοι».
 
«Οποιαδήποτε προσπάθεια αποδυνάμωσης του Πανεπιστημίου μας είναι έγκλημα» τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να επισημάνει πως θα πρέπει σύσσωμη η τοπική κοινωνία να το στηρίξει.
 
«Το Πανεπιστήμιο δεν είναι πρόσωπα. Το Πανεπιστήμιο είναι ένας θεσμός. Τα πρόσωπα έρχονται και φεύγουν» σημείωσε ο κ. Γραβάνης, σχολιάζοντας τις αιτιάσεις που υπήρξαν για την αλλαγή σχεδίων από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας για να υπογραμμίσει πως η λογική επιτάσσει τη συνένωση ΤΕΙ ΑΜ-Θ με το ΔΠΘ, για την ενδυνάμωσή τους.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.