Ηγετης μιας νεας εποχης

Το προφίλ ενός σύγχρονου πολιτικού ηγέτη που επιδιώκει να αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με ό,τι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ως εκφορά του δημόσιου πολιτικού λόγου και ως πολιτική επικοινωνία, έθεσε υπόψη της κοινωνίας ο Γιώργος Παπανδρέου στην πρώτη μεγάλη του περιοδεία εκτός των αθηναϊκών τειχών στη Θράκη, υπό τη νέα του ιδιότητα του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ και κατ΄ επέκταση του υποψηφίου πρωθυπουργού στις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

Πέραν της υποδοχής που του οργανώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και η οποία υπήρξε αποθεωτική από 2.500 έως 3.000 φίλους του κυβερνώντος κόμματος που κατέκλυσαν την πίστα του αεροδιαδρόμου, καθώς επίσης και της κεντρικής πολιτικής του ομιλίας στους παραγωγικούς φορείς της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Παπανδρέου εγκαινίασε μια σειρά από νέου τύπου συγκεντρώσεις, πολύ διαφορετικές από τις μεταφερόμενες λαοθάλασσες του παρελθόντος, που απευθυνόταν σε τοπικά ακροατήρια σε Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Φιλλύρα, Αίγειρο, Ίασμο, Σμίνθη, Εχίνο, και στις οποίες ο πολιτικός του λόγος χρωματίζονταν από την ιδιαιτερότητα και τα προβλήματα κάθε τόπου.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των συγκεντρώσεων ήταν η ύπαρξη ενός πολύ χαμηλού βατήρα από τον οποίο μιλούσε και είχε τόσο ύψος όσο για να ξεχωρίζει το πρόσωπό του ανάμεσα στο πλήθος. Τέρμα λοιπόν τα μπαλκόνια ή οι τεράστιες εξέδρες που αποτελούσαν από μόνες τους ένα χολιγουντιανό σκηνικό και έμφαση από την άλλη πλευρά στην άμεση επικοινωνία με τον πολίτη χωρίς παρένθετα πρόσωπα και bodyguards που αποτελούσαν το φυσικό τείχος ανάμεσα στον ηγέτη και το λαό. Ο Γιώργος Παπανδρέου κυκλοφορούσε ανάμεσα στον κόσμο σχεδόν μόνος του και πολλές φορές πήγαινε εκεί όπου τον οδηγούσε το πλήθος, δοκιμάζοντας τις αντοχές ακόμα και των στενών του συνεργατών.

Ο πολιτικός του λόγος χαρακτηρίστηκε από ήπιους τόνους και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά απέναντι στη Ν.Δ.. Οι προτάσεις του χαρακτηριζόταν από θέση και όχι από άρνηση ενώ οι γυναίκες και οι νέοι είχαν βασική και σταθερή εξέχουσα θέση στις αλλεπάλληλες ομιλίες του σε πόλεις και χωριά.

Η Θράκη φάνηκε ότι είναι ένας τόπος που ταιριάζει απόλυτα στο πολιτικό και ιδεολογικό του προφίλ, καθώς δεν κουράστηκε σε κανένα σημείο της περιοδείας του να επισημαίνει τον πλούτο που αντλεί και μπορεί να αξιοποιήσει περαιτέρω η ελληνική κοινωνία από τον «πολύ-πολιτιστικό της πλούτο», όπως τον αποκάλεσε, στέλνοντας σαφές μήνυμα για το όραμα των ανοιχτών κοινωνιών σε όλα τα μειονοτικά χωριά που επισκέφθηκε. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρόβλημα του καπνού και να αφουγκραστεί το πρόβλημα που του παρουσιάστηκε ιδιαίτερα από τον δήμαρχο της Φιλλύρας κ. Χασάν Κιασήφ, υποστηρίζοντας ότι η νέα ΚΑΠ διασφαλίζει το εισόδημα των παραγωγών, ανεξάρτητα από το ύψος και το είδος της παραγωγής, έσπευσε όμως να προσθέσει ότι η Ε.Ε. μέσα στα όργανα της οποίας λαμβάνονται οι αποφάσεις αποζητά πλέον ποιοτικές και ανταγωνιστικές παραγωγές προϊόντων που θα μπορούν να στέκονται με αξιώσεις στη διεθνή αγορά.

Αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τόνισε πόσο πολύ βελτίωσε το ψυχολογικό κλίμα στη Θράκη και στον πληθυσμό της μειονότητας η βελτίωση αυτών των σχέσεων και το τέλος της ψυχροπολεμικής εποχής ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μίλησε για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, και ξεκαθάρισε ότι καθένας μπορεί να αισθάνεται ό,τι θέλει στα πλαίσια μιας ευνομούμενης πολιτείας, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στη συντεταγμένη πολιτεία και τους νόμους του κράτους όπου ζει.

Στον Εχίνο, τέλος, δεσμεύτηκε για την εισαγωγή της τουρκικής και της ρωσικής γλώσσας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως προαιρετικό μάθημα, έτσι ώστε οι διάφορες πολιτισμικές ομάδες στη Θράκη να μπορούν να καλλιεργούν τη δική τους γλώσσα, ενώ αναγνώρισε την ανάγκη για την δημιουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων στη Θράκη ώστε τα παιδιά της μειονότητας να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα.

Στη Κομοτηνή η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε στον πεζόδρομο της Μ.Μ. Βασιλείου, όπου βρίσκεται το Κέντρο Πληροφόρησης Δήμου Κομοτηνής, υπήρξε αποθεωτική. Πλήθος πολιτών, όλων των ηλικιών, υποδέχθηκαν γύρω στις 8.15 το απόγευμα τον Γιώργο Παπανδρέου και εκείνος ανταποδίδοντας τα συνθήματα με τα οποία οι νέοι τον καλούσαν να φέρει τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ στις 7 Μαρτίου, απάντησε: «Στις 7 του Μάρτη ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει τον Ήλιο. Η Δημοκρατική παράταξη και πάλι θα βρίσκεται στη κυβέρνηση της χώρας». Εκεί όμως, που πραγματικά ο κ. Παπανδρέου έδειξε να βρίσκεται μέσα σε οικείο χώρο, ήταν όταν πέρασε την πόρτα του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων του Δήμου Κομοτηνής για να συναντηθεί με νεολαίους, εκπροσώπους Φορέων και Συλλόγων απ΄ όλη τη Ροδόπη και να ακούσει τα προβλήματά τους, τα οράματά τους, τις φιλοδοξίες τους, τις αγωνίες τους και τα όνειρά τους για το μέλλον.

Υποδεχόμενοι τον υψηλό επισκέπτη της, η διευθύντρια του Κέντρου, κα Λουΐζα Σαλτσίδου Ματεοσιάν, παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Πληροφόρησης, ως ένα χώρο που μπορούν οι νέοι να αναλαμβάνουν πληροφορίες, να καταθέτουν τις απόψεις και τις ιδέες τους και κατέληξε σημειώνοντας ότι με την υποστήριξη του Δήμου της Κομοτηνής και των φορέων που στηρίζουν το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι η Περιφέρεια και τα δυο Επιμελητήρια, όλα μπορούν να γίνουν με μεγάλη επιτυχία.

Ο κ. Παπανδρέου, αποκάλεσε «σταρ της βραδιάς» τους νέους που βρέθηκαν εκεί για να τον υποδεχθούν και ανέπτυξε έναν πρωτόγνωρο διάλογο με δεκάδες από αυτούς που εκπροσωπούσαν το Σύλλογο Κρητών Φοιτητών Κομοτηνής, τους Νέους Ευρωπαίους Φεντεραλιστές Ελλάδας, τη μαθητιώσα νεολαία της Κομοτηνής, το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών, τη Νομική Σχολή, το Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, τον οποίο εκπροσώπησε με μεγάλη επιτυχία ο γιατρός κ. Αχμέτ Χασάν και του οποίου την εισήγηση θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε στο αυριανό φύλλο του «Παρατηρητή».

Κρίμα που δεν επετράπη η είσοδος στους ντόπιους δημοσιογράφους για να καλύψουν ζωντανά αυτή την σημαντική συνάντηση. Να σημειωθεί μάλιστα ότι έξω από τον χώρο της συνάντησης έμειναν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, μηδέ των βουλευτών, νομάρχη ή περιφερειάρχη εξαιρουμένων, σε μια συμβολική κίνηση για να καταδειχθεί ότι ο διάλογος αφορούσε την κοινωνία και όχι το κομματικό μηχανισμό.

Την Κυριακή το πρωί, μετά τη Φιλύρα, ο υπουργός Εξωτερικών, επισκέφθηκε διαδοχικά τις έδρες των Δήμων Αιγείρου και Ιάσμου, όπου έγινε δεκτός από πλήθος κόσμου και προσφωνήθηκε από τους Δημάρχους των δυο Δήμων κ.κ. Λίτσο και Καζάκη. Σε όλες τις στάσεις του τον κ. Παπανδρέου συνόδευε το μέλος του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη που ήταν και το μοναδικό μέλος του Ε.Γ. που βρέθηκε μαζί του στη Θράκη, ενώ τον συνόδευε επίσης το μέλος της Κ.Ε. κ. Αντώνης Καρράς Το γενικό πρόσταγμα της κινητοποίησης είχε τοπικά ο γραμματέας της Ν.Ε., Γιώργος Πετρίδης και ο πρώην δήμαρχος Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος ενώ από την Αθήνα είχαν από μέρες εγκατασταθεί στη Θράκη ο γραμματέας του τομέα Οργανωτικού κ. Λευτέρης Κατσικαρέλης και ο στενός συνεργάτης του υπουργού κ. Χρήστος Τζουτζουράκης.

Δ.Δ.

Σ.Σ. Λόγω πληθώρας ύλης αναλυτικότερο ρεπορτάζ για την παρουσία του κ. Παπανδρέου στο Κέντρο Ενημέρωσης Νέων του δήμου Κομοτηνής, καθώς επίσης και η συνέντευξη της δημάρχου Αθηναίων κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην Αλεξανδρούπολη αλλά και πλούσιο πολιτικό ρεπορτάζ από το πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο των ημερών στη Θράκη, θα διαβάσετε στο αυριανό φύλλο της Τετάρτης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.