Ιδρυεται Επαγγελματικη Σχολη

Ο προϊστάμενος της Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης Κώστας Πανδρεμένος ανακοίνωσε χθες ότι θα λειτουργήσει φέτος για πρώτη φορά στην Κομοτηνή η Επαγγελματική Σχολή στο χώρο του 1ου ΕΠΑΛ. Το σχολείο θα λειτουργεί σε απογευματινή βάρδια με πέντε ειδικότητες και απευθύνεται σε μαθητές που έχουν τελειώσει την Α΄ τάξη Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου.

«Ιδρύουμε μια νέα σχολική μονάδα, την Επαγγελματική Σχολή, την ΕΠΑΣ. Στη Σχολή έχουν δικαίωμα εγγραφής οι μαθητές που έχουν τελειώσει την Α΄ τάξη Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου. Η φοίτηση είναι διετής και διαφοροποιείται από τα επαγγελματικά λύκεια γιατί στη σχολή αυτή γίνεται περισσότερο κατάρτιση παρά εκπαίδευση. Δεν υπάρχουν τόσο θεωρητικά μαθήματα όσο μαθήματα τεχνικής φύσεως, ώστε τα παιδιά ν’ αποκτήσουν γνωστικές ικανότητες και τεχνικές δεξιότητες, με σκοπό να μπορέσουν ν’ αντεπεξέλθουν στο επάγγελμα που θ’ ασκήσουν. Ευελπιστούμε την ανάγκη που είχαν δηλώσει από την προηγούμενη χρονιά αρκετοί μαθητές να την ικανοποιήσουμε και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τις πέντε ειδικότητες που είχαν εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για τις εξής ειδικότητες: τεχνικός αερίων καυσίμων, θερμικών εγκαταστάσεων και συντηρητών κεντρικής θέρμανσης, τεχνίτης ηλεκτρολογικών εργασιών, αισθητικής τέχνης και κομμωτικής τέχνης. Είναι ειδικότητες που ανταποκρίνονται σε γυναικεία και αντρικά επαγγέλματα, έτσι ώστε να μπορέσουν οι μαθητές που ήθελαν ν’ αποκτήσουν τεχνικές γνώσεις και δεν είχαν άλλη διέξοδο να το επιτύχουν μέσα από το σχολείο. Θα λειτουργεί σε απογευματινό ωράριο, από τις 2.30 το μεσημέρι κι έπειτα» εξήγησε. Πρόσθεσε ότι έχουν βγει τα αναλυτικά προγράμματα και προχωρούν στη διαδικασία για να τοποθετήσουν διευθυντή στο σχολείο.

Δήλωσε ότι μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα είναι όλα έτοιμα για να λειτουργήσει το σχολείο.

Υπήρξαν αρκετοί μαθητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, οι οποίοι θα εγγραφούν από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση ίδρυσης. «Όσοι μαθητές ενδιαφέρονται μπορούν από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου να προσέρχονται στο 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής ή στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης» σημείωσε.

Οι απόφοιτοι της ΕΠΑΣ παίρνουν την ειδικότητα που επιλέγουν με την ολοκλήρωση της φοίτησης και θα είναι στη συνέχεια έτοιμοι να βγουν στην αγορά εργασίας. «Στο Επαγγελματικό Λύκειο έχουν οριστεί τα μαθήματα που θα δίνουν οι τελειόφοιτοι για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το Επαγγελματικό Λύκειο είναι από φέτος ισοδύναμο με το Γενικό Λύκειο, επομένως υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασής τους στα ΑΕΙ δίνοντας έξι μαθήματα, εκ των οποίων τα δύο θα είναι ειδικότητας και τα τέσσερα μαθήματα γενικής παιδείας.

Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να δίνουν τις σχετικές εξετάσεις για την είσοδό τους στα ΤΕΙ, όπως και να βγουν απευθείας στην αγορά εργασίας με το πτυχίο τους»
κατέληξε ο Κ. Πανδρεμένος.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.