Ιδιαιτερη μνεια στο εργο της Αννας Καραμανου

Τη σύσταση Eπιτροπής Yψηλών Eκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αντικείμενο την παρακολούθηση της εφαρμογής της πολιτικής για την ισότητα των δύο φύλων, ανακοίνωσε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρός του κ. Πατ Κοξ.

Στην Eπιτροπή, οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν πριν το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος και δύο Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών κυρία Άννα Καραμάνου.

Με την ευκαιρία της χθεσινής Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, ο κ. Κοξ είπε ότι με τη σύσταση της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να στείλει “ένα καθαρό μήνυμα πολιτικής βούλησης και δέσμευσης για την ισότητα των δύο φύλων” αναγνωρίζοντας ότι “και σήμερα οι γυναίκες υφίστανται διακρίσεις”.


Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρέτισε το έργο της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο έργο της Προέδρου της κυρίας Άννας Καραμάνου.

Η κυρία Καραμάνου λαμβάνοντας το λόγο ευχαρίστησε τον κ. Κοξ για τις δηλώσεις του, ενώ ζήτησε να υπάρξει μία ισόρροπη εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Για το θέμα αυτό, η κυρία Καραμάνου αναφέρθηκε στην περίπτωση της Μάλτας, όπου οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων κατάρτισαν ήδη τις λίστες τους για τις ευρωεκλογές χωρίς να συμπεριλάβουν ούτε μία γυναίκα. Ζήτησε από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου να παρέμβει προσωπικά και να υπενθυμίσει στους πολιτικούς αρχηγούς της Μάλτας ότι θα πρέπει να σεβαστούν την αρχή της ισότητας των δύο φύλων και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία είχε πανηγυρικό χαρακτήρα προκειμένου να τιμηθεί η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, συζητήθηκε η προφορική ερώτηση που κατέθεσε η κυρία Καραμάνου εκ μέρους της Επιτροπής της, με την οποία καλούνταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του έργου της ομάδας των Επιτρόπων για την προώθηση της ισότητας, όπως και το αν προτίθεται να οριστεί ένας ή μία Επίτροπος, που θα έχει την ισότητα των φύλων ως κύριο θέμα του χαρτοφυλακίου του.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της Επιτροπής της, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι “χωρίς αμφιβολία κατά την τελευταία εικοσαετία σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε όλους τους τομείς της ισότητας των δύο φύλων χάρη στις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο”.

Ωστόσο, πρόσθεσε η κυρία Καραμάνου, “σημαντικές διαφορές και αποκλίσεις μεταξύ των δύο φύλων εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλους τους τομείς, όπως η βία κατά των γυναικών, η σωματεμπορία, η ανεργία, η ασυμβατότητα επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, η ανεπάρκεια των υποδομών για την φροντίδα των παιδιών και της τρίτης ηλικίας, η ανισότητα στις αμοιβές και στις προαγωγές στην επαγγελματική ζωή των γυναικών”.

Η κυρία Καραμάνου εξέφρασε επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι πολλά κράτη μέλη, παρ΄όλο που έχουν ενσωματώσει όλες τις κοινοτικές οδηγίες στην εθνική τους νομοθεσία, δεν δείχνουν προθυμία στο να προωθήσουν συνοδευτικά μέτρα που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη των ανισοτήτων.

Καταλήγοντας, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Συντάγματος μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα των φύλων και η Ένωση να γίνει το φωτεινό παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο και ιδιαίτερα για περιοχές του πλανήτη όπου οι γυναίκες αγωνίζονται ακόμα για τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.