Ιδιαιτερα δυσκολες οι συνθηκες ζωης στην ορεινη Ροδοπη

Με ερώτησή που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης με αποδέκτες τους Υπουργούς Γεωργίας, Υγείας, Δημόσιας Τάξης και ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. θέτει τα προβλήματα των κατοίκων του ορεινού όγκου του νομού Ροδόπης και ζητά να μάθει για τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ασφάλεια των κατοίκων του ορεινού όγκου. Στην ερώτηση τονίζονται τα εξής:

«Οι συνθήκες ζωής των κατοίκων της ορεινής Ροδόπης έχουν γίνει ιδιαίτερα δύσκολες. Η μετανάστευση του νέου κυρίως πληθυσμού έχει αυξηθεί, γιατί οι περιορισμένες ποσοστώσεις που δίδονται για την κτηνοτροφία ή την καλλιέργεια καπνού – μπασμά (μονοκαλλιέργεια) δεν επαρκούν, ενώ συχνά οι αγρότες γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας των εμπόρων.

Στα περισσότερα χωριά υπάρχει παντελής απουσία γιατρού. Ειδικότερα φέτος ήταν σοβαρά τα προβλήματα της ύδρευσης λόγω λειψυδρίας, αλλά και εξαιτίας του απαράδεκτου συστήματος υδροδότησης (π.χ. στο χωριό Χλόη λαστιχένιοι εξωτερικοί σωλήνες πηγάζουν από πηγή).

Δεν υπάρχει κανένα αποχετευτικό έργο με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγιεινή των οικισμών από λύματα που χύνονται ανεξέλεγκτα σε ακάλυπτα ρέματα.

Το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία του είναι ανολοκλήρωτο (Κάρδαμος, Άνω Βυρσίνη, Χλόη κλπ.) προκαλώντας αποκλεισμό των οικισμών το χειμώνα.

Τελευταία εμφανίσθηκαν προβλήματα και για την ασφάλεια των κατοίκων του ορεινού όγκου, διότι η μη συστηματική φύλαξη των βορίων συνόρων της Ροδόπης επιτρέπει να μπαίνουν ανεξέλεγκτα από τη Βουλγαρία και να κλέβουν μηχανάκια ή ποτιστικά μηχανήματα.

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

1.Τι μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για την ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και την ασφάλεια των κατοίκων του ορεινού όγκουσ της Ροδόπης.

Ευριπίδης Σ. Στυλιανίδης»


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.