«Ιχνη, Πολιτισμοι της Ανατολιας»

Οι πολιτισμοί της Ανατολίας παρουσιάζονται μέσα από την έκθεση «Ίχνη, Πολιτισμοί της Ανατολίας» της ζωγράφου Ασλί Ντεγέρ Σεζγκίν (Asl Deer Sezgin που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 22 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, στο Γενί Τζαμί το οποίο λειτουργεί ως Αρχαιολογικό Μουσείο.

Διοργανωτές της έκθεσης η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 5 Μαΐου είναι η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Η ζωγράφος αποσκοπεί να παρουσιάσει αποσπάσματα από την ιστορία 4 χιλιάδων χρόνων από τους πολιτισμούς που έζησαν στην Ανατολία.

Το παρών στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσαν ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή κ. Μουσταφά Σαρνίτς, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη κ.Christian Timonier, ο Υποπρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη κ. Σεζαί Τολγά Σιμσίρ, ο πρόεδρος της ΝΑΡΕ Γιώργος Μηνόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος δήμου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Ασπασίδης, μέλη ΔΣ Συλλόγων Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης αλλά και πλήθος κόσμου.

Λίγα λόγια για τη ζωγράφο

Η καλλιτέχνης γεννήθηκε στο Εσκισεχίρ και αποφοίτησε από το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Bilkent. Το ενδιαφέρον της για τη ζωγραφική εκδηλώθηκε σε πολύ μικρή ηλικία και το ταλέντο της αναπτύχθηκε με ειδική εκπαίδευση χάρη στην καθηγήτρια ζωγραφικής και καλλιτέχνιδα μητέρα της.

Η Sezgin έχει φιλοτεχνήσει σχέδια, σκίτσα, πάνω σε λινό, ακρυλικά και πολλά έργα ex libris. Επίσης, ζωγραφίζει με την τεχνική «μπατίκ», με κερί πάνω σε ύφασμα από μετάξι και συνεχίζει την εκπαίδευσή της στην τέχνη της κεραμικής.

Η καλλιτέχνης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε ιστορικά έργα όλων των χωρών του πλανήτη και τα ενστερνίζεται ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Πιστεύει στην οικουμενικότητα αυτών των έργων και γι’ αυτό το λόγο, με το δικό της προσωπικό τρόπο και την τεχνική «μπατίκ», απεικονίζει ευρήματα, τάφους, ανάγλυφα και θησαυρούς, που βρέθηκαν μετά από ανασκαφές στην χερσόνησο της Ανατολίας και ανήκουν στους πολιτισμούς των Χετταίων, Ουράρτου, Φρυγίας, Λυδίας, Καρίας, Λυκίας.

Η καλλιτέχνιδα με την προσωπική της έκθεση στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2007, με θέμα «Οι Πολιτισμοί της Ανατολίας» και με τη συμμετοχή της στην ομαδική έκθεση με έργα Τούρκων και Ελλήνων καλλιτεχνών, τόνισε την σημασία της κληροδότησης των ιστορικών έργων στις νεότερες γενιές δίχως φυλετικούς, θρησκευτικούς και γλωσσικούς διαχωρισμούς.

Η έκθεση αυτή αποτελεί συνέχεια της σειράς που ξεκίνησε το 2007 και κατά το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά τις εξαιρετικές δημιουργίες της Asli Deger Sezgin.

Ώρες και μέρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη – Παρασκευή 10:00- 14:00 & 18:00- 21:00, Σάββατο 18:00 – 21:00, Κυριακή 10:00- 14:00, (Δευτέρα κλειστά)

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.