Η ζωη του διδαχου των Σαρακατσανων Αγιου Κοσμα του Αιτωλου θα αναβιωσει στο Μεγαρο Μουσικης

Μια θεατρική παράσταση που εστιάζει στη συνδεσιμότητα της ιστορίας του «Πατροκοσμά» με τους Σαρακατσάνους

Θεατρική παράσταση από το μονόπρακτο του Ερρίκου Βλάχμπεη με τίτλο «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» θα πραγματοποιήσει ο πολιτιστικός σύλλογος «Ακουεόρα» την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσάνων.
 
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του συλλόγου «Ακουεόρα» κ. Νίκος Βεργίδης στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, σημείωσε πως «η προσπάθεια της θεατρικής παράστασης ξεκίνησε ως ιδέα πέρυσι τέτοια εποχή, όταν με τον πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας Σαρακατσάνων συναντηθήκαμε με τον Σεβασμιώτατο Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, του εκθέσαμε τη βούλησή μας να ανεβάσουμε αυτό το έργο, συμφώνησε και από τον επόμενο μήνα ξεκινήσαμε δοκιμές και κάναμε οντισιόν».
 
Όσο για τον σύλλογο, ο κ. Βεργίδης εξήγησε πως το «Ακουεόρα» είναι οι προστακτικές των ρημάτων του ακούω και οράω-ω, προσθέτοντας παράλληλα πως υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό από καλλιτέχνες οι οποίοι φοιτούν μέσα από τα τμήματα του συλλόγου σε ένα διαρκές σεμινάριο θεατρικής αγωγής που κάθε χρόνο συμπεριλαμβάνει μαθητές που καλύπτουν ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα, «άτομα τα οποία έρχονται και παρακολουθούν σεμινάρια για να επεκτείνουν τις γνώσεις τους». Την ομάδα στελεχώνουν και επαγγελματίες που χρειάζονται κατά περίπτωση για να αναλάβουν κάποιο σημαντικό ρόλο όπως προβλέπει και η οποιαδήποτε διανομή. Οι ηθοποιοί που θα συμμετέχουν στην παράσταση «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», είναι ημιεπαγγελματίες.
 
Μιλώντας για το έργο, ο κ. Βεργίδης επεσήμανε πως αυτό διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αφορά στη ψηφιακή πληροφόρηση του μέσου θεατή, για να καταλάβει ποια είναι η σύνδεση της ιστορίας του Πατροκοσμά με τους Σαρακατσάνους. «Μέσα από το ψηφιακό υλικό, που ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι προβάλλεται στην αρχή, κατανοεί συγκινησιακά και πληροφοριακά ο μέσος θεατής το τι συνέβαινε εκείνα τα ταραγμένα προεπαναστατικά χρόνια όπου ο Πατροκοσμάς βοηθούσε τους αυθεντικούς Έλληνες, όπως έχει καταγραφεί στην ιστορία και τη λαογραφία μας, οι οποίοι δεν είναι άλλοι απ’ τους Σαρακατσάνους. Τους βοηθούσε με τις διδαχές του και με τις προφητείες του στο να παραμείνουν έλληνες αμόλυντοι, να μη μιλούν άλλη γλώσσα από την ελληνική, να μην πηγαίνουν σε ξένους δικαστές αλλά μόνοι τους να λύνουν τις όποιες διαφορές» τόνισε ο κ. Βεργίδης.
 
Εν πολλοίς,  ο Πατροκοσμάς θεωρείται από πολλούς ιστορικούς και λαογράφους ως δεύτερος Ρήγας Φεραίος. «Ήταν ένας επαναστάτης έλληνας που μέσα από το ράσο, με τον σταυρό στο χέρι και με τα κηρύγματα που έκανε, εμψύχωνε κυρίως τους Σαρακατσάνους και άλλους βέβαια σε όλο τον ελλαδικό ορεινό χώρο της τότε σκλαβωμένης πατρίδας μας.
 
Όσο για το δεύτερο μέρος της παράστασης, αυτό έχει να κάνει με χαρακτηριστικές θεατρικές σκηνές του Πατροκοσμά από τη ζωή του με πρόσωπα που έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο σε αυτή μέχρι και το τέλος, όταν συνελήφθη από Τούρκους.
 
Ο κ. Βεργίδης ευχαρίστησε τον μητροπολίτη, την περιφέρεια, τον σύλλογο Σαρακατσάνων και όλους όσους συνέδραμαν στην πραγμάτωση του έργου, καλώντας καταληκτικά όλο τον κόσμο να παρευρεθεί.
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων κ. Γιώργος Νάκος σημείωσε πως ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός υπήρξε ο διδαχός των Σαρακατσάνων.  «Ήταν αυτός ο παπάς που γύριζε με έναν ξύλινο σταυρό για να δίνει ορμήνιες και διδαχές. Αυτό που τους έλεγε ήταν “να μην κιοτεύετε και να κρατάτε την πίστη σας στην καρδιά σας”. Οι Σαρακατσάνοι τον ήξεραν ως διδαχό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος τονίζοντας τέλος πως «όσοι έρθουν στην παράσταση θα φύγουν κερδισμένοι και πολύ φωτισμένοι».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.