«Η ζωη ακριβοτερη στην Ελλαδα παρα στη Γερμανια»

Η Έκα Γιαζνίν από τη Γερμανία, έρχεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα για τις διακοπές της. Ταξιδεύει με τον σύζυγό της απολαμβάνοντας τις χαρές του ελληνικού καλοκαιριού. Ωστόσο, παρατηρεί ότι η ακρίβεια στην χώρα μας είναι υψηλή και απορεί πώς οι Έλληνες που παίρνουν χαμηλότερους μισθούς επιβιώνουν. «Είναι πανέμορφη και υπέροχη χώρα η Ελλάδα. Ξεκινήσαμε όταν η κόρη μας ήταν μωρό και ακόμη συνεχίζουμε να ερχόμαστε ξανά και ξανά, τώρα είναι μεγάλη η κόρη μας, δεν έρχεται μαζί μας, αλλά εμείς συνεχίζουμε να ερχόμαστε», δηλώνει για τα ταξίδια στην Ελλάδα και προσθέτει: «Ξέρω ότι οι μισθοί είναι κατώτεροι σε σχέση με τους μισθούς στη Γερμανία και είναι πολύ δύσκολο να ζήσεις εδώ, αν είσαι Έλληνας και παίρνεις τα χρήματα που παίρνει ένας Έλληνας».

Από πού ξεκίνησε το ταξίδι σας;

Ξεκινήσαμε από τη Γερμανία, πήγαμε στη Βιέννη, στην Ηγουμενίτσα, στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στη Θάσο και τώρα Κομοτηνή και επιστρέφουμε. Έχουμε μια 1,5 εβδομάδα ακόμη διακοπών, αλλά σιγά – σιγά επιστρέφουμε θέλοντας να δούμε και την άλλη πλευρά της πατρίδας.

Έχετε ξαναέρθει στην περιοχή;

Πριν χρόνια είχαμε ξαναέρθει. Ξεκινήσαμε τα ταξίδια στην Ελλάδα το 1979 και τώρα είμαστε εδώ για 15η φορά. Πήγαμε στην Αλεξανδρούπολη για να δούμε την παλιά πόλη, αλλά δεν είναι στην Αλεξανδρούπολη τελικά, είναι στην Κομοτηνή.

Και στην Ξάνθη…

Ναι, ξέρω για την Ξάνθη, έχουμε πάει.

Σας αρέσει η Ελλάδα;

Είναι πανέμορφη και υπέροχη χώρα η Ελλάδα. Ξεκινήσαμε όταν η κόρη μας ήταν μωρό και ακόμη συνεχίζουμε να ερχόμαστε ξανά και ξανά, τώρα είναι μεγάλη η κόρη μας, δεν έρχεται μαζί μας, αλλά εμείς συνεχίζουμε να ερχόμαστε. Κατεβαίνουμε Ηγουμενίτσα, Πάτρα, Πελοπόννησος, Θάσος και μετά βλέπουμε.

Σαμοθράκη;

Ξέρω για τη Σαμοθράκη, αλλά είναι δύσκολο να πας εκεί με μεγάλο όχημα, γιατί τα μεταφορικά είναι πολύ ακριβά. Θέλουμε να πάμε στη Σκιάθο, αλλά είναι επίσης πολύ ακριβά.

Η Μέριλ Στριπ ήταν εκεί για την πιο πρόσφατη ταινία της…

Αλήθεια; Δεν το ήξερα. Είναι πολύ καλή ηθοποιός.

Η Κομοτηνή σας αρέσει;

Η Κομοτηνή μας αρέσει πολύ. Μας αρέσει το παλιό κομμάτι της πόλης και πάντα προχωράμε εκεί, αλλά έχει αλλάξει. Είμαστε εδώ για 3η φορά. Η πρώτη φορά ήταν το 1979 με τους γονείς μου, και τώρα είμαστε ξανά εδώ.

Είναι φθηνές οι διακοπές στην Ελλάδα;

Νομίζω ότι η ζωή είναι πιο ακριβή στην Ελλάδα από ό,τι είναι στη Γερμανία. Ό,τι και να συγκρίνεις βγαίνει πιο ακριβό. Ξέρω ότι οι μισθοί είναι κατώτεροι σε σχέση με τους μισθούς στη Γερμανία και είναι πολύ δύσκολο να ζήσεις εδώ, αν είσαι Έλληνας και παίρνεις τα χρήματα που παίρνει ένας Έλληνας.

Μπορείτε να αναφέρετε ένα παράδειγμα;

Αν θέλεις να αγοράσεις κάτι εδώ είναι πολύ πιο ακριβό. Για παράδειγμα, ο καφές είναι πολύ πιο ακριβός. Οι Γερμανοί παίρνουν υψηλότερους μισθούς σε σχέση με τους Έλληνες. Αν θέλεις να ζήσεις εδώ, θα πληρώσεις περισσότερα. Δεν ξέρω πώς ζουν οι άνθρωποι εδώ. Αλλά η ζωή είναι ακριβότερη σε σχέση με τη Γερμανία.

Έχει επιπτώσεις αυτό στην κίνηση;

Ναι, βλέπαμε τόσους πολλούς τουρίστες τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μας απασχολούσε η ακρίβεια και τα μεταφορικά με το καράβι, τώρα όλα αυτά τα σκεφτόμαστε. Δεν είδαμε πολλά τροχόσπιτα να έρχονται φέτος. Νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τόσο πολλά χρήματα πια. Δεν είναι τόσο εύκολο να έρχεσαι στην Ελλάδα από τη Γερμανία για δύο εβδομάδες, όπως παλιά. Χρειάζεσαι περισσότερα χρήματα από ό,τι παλιότερα.

Το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πώς το κρίνετε;

Μερικές φορές δεν είναι και τόσο «Ένωση», τα κράτη κάνουν την πολιτική τους. Είναι πολύ δύσκολο για τα μικρά κράτη, δεν μοιάζει πολύ με «οικογένεια».

Την πρώτη γυναίκα καγκελάριο της χώρας σας πώς την κρίνετε;

Η Μέρκελ είναι αρκετά καλή. Ωστόσο νιώθω ότι μερικές φορές οι πολιτικοί δεν βλέπουν τους φτωχούς ανθρώπους. Νομίζω ότι και η Μέρκελ νοιάζεται μόνο ορισμένους ανθρώπους και όχι για όλους. Είναι δύσκολη η ζωή για τους φτωχούς, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στην Αγγλία και όχι μόνο στη Γερμανία.

Το όνομα του Έλληνα Πρωθυπουργού το γνωρίζετε;

Όχι, δεν το ξέρω.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.