Η υψηλη τεχνη του κεραμευειν

O κ. Μιχάλης Τιβέριος, καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ ήταν την Τετάρτη το βράδυ ο λαμπρός προσκεκλημένος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, στην Ξάνθη. Το θέμα της ομιλίας του, ελκυστικό από τον τίτλο και μόνο – «Περίπατος σ’ ένα κεραμικό εργαστήριο της αρχαίας Αθήνας» – καθήλωσε το κοινό της εκδήλωσης που παρακολουθούσε με εξαιρετικό ενδιαφέρον την παρουσίαση, γοητευμένο από τις διαφάνειες με φωτογραφίες υψηλής τέχνης αττικών αγγείων που εναλλάσσονταν και γλαφυρά σχολιάζονταν από τον ομιλητή.

Τον κ. Τιβέριο παρουσίασε ο κ. Χριστόδουλος Χαμζάς, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας που σε συνεργασία με το Ι.Θ.Τ.& Π. διοργάνωσαν την πετυχημένη εκδήλωση. Ανάμεσα στο κοινό –ομολογουμένως μυημένο – υπήρχαν πολλοί πρώην φοιτητές όπως και συμφοιτητές του κ. Τιβέριου, οι οποίοι έσπευσαν να παρακολουθήσουν την ομιλία του παλιού συναδέλφου, τον οποίον θυμούνται από το πρώτο ήδη έτος του πανεπιστημίου, κοντά στο μεγάλο δάσκαλο Μ. Ανδρόνικο να τρέφει λατρεία και θαυμασμό για τα αρχαία αγγεία.

Ο κ. Τιβέριος, ομιλητής πράγματι χαρισματικός, με το χειμαρρώδη, άμεσο και συνάμα ζεστό του λόγο κατάφερε να μας ταξιδέψει στο γοητευτικό κόσμο των αγγείων και των δημιουργών τους. Και παρά την περιφρόνηση που η αρχαία κοινωνίας έτρεφε για τις κεραμικές ασχολίες, σήμερα η τεχνική των κεραμέων και η τέχνη των προϊόντων τους, μας μαγεύουν…

Β.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.