Η υποθεση της Βικυς Σταματη βρηκε την εφαρμογη της και στην Κομοτηνη

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ένας εκ των εμπλεκομένων για την υπόθεση του κυκλώματος ναρκωτικών που δρούσε στην περιοχή - Μετά από διάταξη αντικατάστασης της προσωρινής του κρατήσεως με περιοριστικούς όρους

Mία από τις ειδήσεις που απασχόλησαν κατά κόρον την τοπική κοινωνία το περασμένο καλοκαίρι ήταν αυτή της πολύκροτης υπόθεσης που αφορούσε στον εντοπισμό κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών το οποίο δρούσε στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης. Η εν λόγω υπόθεση είχε θορυβήσει έντονα την τοπική κοινωνία και λόγω των διαστάσεων που δόθηκαν και από τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες μετά από μία ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε όλη την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, οδήγησαν στην  εξάρθρωση 18μελούς εγκληματικής οργάνωσης, με συγκροτημένη και συστηματική δράση  γύρω  από τη διακίνηση ναρκωτικών, μεταξύ άλλων, εκ των οποίων μόλις οι δύο κρίθηκαν προφυλακιστέοι, με τους υπόλοιπους συλληφθέντες να αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφού δεν κρίθηκαν ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων.
 
Η υπόθεση αυτή επανέρχεται σήμερα στο προσκήνιο καθώς οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στον ένα εκ των προφυλακισθέντων εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σε επίπεδο δικαστηριακής πρακτικής για την περιοχή μας, καθώς μετά από μία πολύμηνη διαδικασία ο δικηγόρος του πέτυχε τον περασμένο Οκτώβριο την έκδοση διάταξης για την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με πρωτόγνωρους για την περιοχή μας όρους, η τήρηση κάποιων εκ των οποίων καθίστατο αδύνατη.
 
Μεταξύ των περιοριστικών όρων που επιβλήθηκαν ήταν η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ο κατ’ οίκον περιορισμός, η μη χρήση και κατοχή κινητού τηλεφώνου, η φυσική παρουσία κάθε Δευτέρα στο αστυνομικό τμήμα και η καταβολή εγγυήσεως ποσού 5.000 ευρώ. Ο αιτών την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης εκμεταλλευόμενος την υπ’ αριθμ. 49214/2015 κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οποία ανέστειλε έως οποιαδήποτε υποχρέωση καταβολή πάσης φύσεως εγγυοδοσιών, λόγω της επιβολής των capital controls  πέτυχε τελικά την αποφυλάκισή του χωρίς την καταβολή της εγγύησης, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην περιοχή μας. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η εν λόγω υπόθεση δημιούργησε αρχικά αναστάτωση στις εισαγγελικές αρχές που χειρίστηκαν την υπόθεση, λόγο του γεγονότος ότι η διάταξη αυτή δεν είχε εφαρμοστεί ξανά στην περιοχή μας,  η οποία ωστόσο «κάμφθηκε» μετά την παρέμβαση του δικηγόρου του αιτούντα κ. Γιάννη Δρίνη με βασικό επιχείρημα το «προηγούμενο» της γνωστής υπόθεσης της Βίκυς Σταμάτη που έκανε χρήση της ίδιας υπουργικής απόφασης περί μη καταβολής εγγυοδοσίας για να πετύχει την αποφυλάκισή της.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τροποποίηση της αρχικής διάταξης  που αφορούσε στην εφαρμογή των υπολοίπων περιοριστικών όρων οι οποίοι εμφάνιζαν δυσκολίες εφαρμογής, όπως για παράδειγμα ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από την οικία του, καθώς απαιτούσε την 24ωρη παρακολούθηση του από τις αρχές κάτι το οποίο ήταν ανέφικτο, αναδεικνύοντας ζητήματα διάστασης του γράμματος του νόμου και της πραγματικότητας. Για τους λόγους αυτούς λοιπόν και κατόπιν κατανόησης των δυσκολιών εφαρμογής των παραπάνω περιοριστικών όρων από πλευράς των αρμόδιων δικαστικών αρχών, μόλις πριν από δύο εβδομάδες επετεύχθη και η τροποποίηση της αρχικής διάταξης που αφορούσε στον περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού του αιτούντα. 

Γιάννης Δρίνης «Ως προς την ουσία της υπόθεσης δεν στοιχειοθετείται το έγκλημα της συμμετοχής και δράσης στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης κάτι το οποίο θα αποδειχθεί και κατά την ακροαματική διαδικασία»

Κληθείς να σχολιάσει την πορεία της εν λόγω υπόθεσης ο δικηγόρος του κατηγορούμενου κ. Γιάννης Δρίνης έκανε λόγο για μία «πολύκροτη υπόθεση που απασχόλησε για μέρες την τοπική κοινωνία με τους κατηγορούμενους και μη να βρίσκονται στο στόχαστρο κάθε είδους κριτικής» για να επισημάνει πως « η προσωρινή κράτηση που επιβλήθηκε αρχικά στον πελάτη μου αντικαταστάθηκε με ιδιαίτερα επαχθείς περιοριστικούς όρους, κάποιοι μάλιστα από τους οποίους αποδείχθηκαν ανεφάρμοστη στην πράξη και έτσι πετύχαμε την τροποποίηση τους. Όσο αναφορά την ουσία της υποθέσεως, κατά την προσωπική μου γνώμη δεν στοιχειοθετείται το έγκλημα της συμμετοχής και δράσης στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης κάτι το οποίο πιστεύω θα αποδειχθεί και κατά την ακροαματική διαδικασία».  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.