Η υποθεση σηκωνει… τσιγαρο;

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία! Γνωστόν, αλλά πώς αποφασίζει κανείς να το κόψει, όταν, αν δεν υπάρχει πακέτο απόθεμα, τον κυριεύει σύγκρυο, όταν το πρωί αν δεν έχει τσιγάρο αρχίζει ο εκνευρισμός, όταν κυκλοφορούν φήμες για κιλά που σωρεύονται, και όταν κάθε φορά που επιχειρεί να το κόψει, ένα τσιγάρο στριφογυρίζει συνεχώς στο μυαλό, συνοδεύοντάς τον ακόμη και στα όνειρά του. Η άτακτη, λοιπόν, υποχώρηση, με επιδρομή στο πρώτο περίπτερο ή ψιλικατζίδικο αποτελεί την άμεση συνέπεια. Οπότε… «την υγειά μας να ’χουμε να καπνίζουμε!».

Το 1980 ο καθηγητής Lamberto στο Bergamo της Β. Ιταλίας δημιουργεί μία ηλεκτρονική συσκευή ικανή να εξουδετερώσει τη συνήθεια του καπνίσματος. Το 1986 η μέθοδος τελειοποιείται με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων, κατοχυρώνεται διεθνώς με το όνομα Elektromeridian Kobra, και το 1997 μετά από δέκα χρόνια κλινικής έρευνας βρίσκει τον δρόμο προς το ευρύ κοινό.

Ενα παγκόσμιο δίκτυο σε δεκαπέντε χώρες με 1380 Κέντρα απεξάρτησης από τη νικοτίνη δημιουργούνται και απευθύνονται, πλέον, όχι σε ισχυρούς χαρακτήρες, αλλά σε συνειδητοποιημένα άτομα που ζητούν να απαλλαγούν από τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος, με τη βοήθεια της εφαρμοσμένης ηλεκτρονικής.


Ο υποψήφιος, κατά το παρελθόν πια καπνιστής, μέσω μιας ηλεκτρονικής συσκευής δέχεται κατάλληλη ποσότητα ηλεκτρομαγνητικών ερεθισμάτων στο ακουστικό πτερύγιο, με θεαματικά αποτελέσματα, ώστε μία και μόνη εφαρμογή να είναι αρκετή.

Η μέθοδος με την επωνυμία Antismoking Elektromeridian Kobra εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται και στην Ελλάδα σε 21 Κέντρα, ενώ στην Κομοτηνή αντιπροσωπεύεται από το την κ. Χατζηαντωνιάδου Θεοδώρα, η οποία δίνει περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή της: «Η μέθοδος βασίζεται στην ωτοθεραπεία. Είναι μια σύγχρονη τεχνική θεραπείας εφηρμοσμένης ηλεκτρονικής, που χρησιμοποιεί τα ειδικά αντανακλαστικά χαρακτηριστικά που διαθέτει το ακουστικό πτερύγιο του αυτιού. Η μέθοδος είναι ανώδυνη, σίγουρη και χωρίς παρενέργειες, καταγράφοντας επιτυχία της τάξης του 98%.

Καταρχήν ετοιμάζεται ο προσωπικός φάκελος του ατόμου που έχει συνειδητά αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα. Καταγράφονται πληροφορίες όπως η ηλικία του, πόσο χρόνο καπνίζει, ο αριθμός των τσιγάρων σε ημερήσια βάση κτλ.

Ακολουθούν ειδικές εξετάσεις λειτουργικότητας των πνευμόνων, λαμβάνεται ο καρδιακός παλμός και τα αποτελέσματα αναλύονται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Με βάση αυτά τα στοιχεία καθορίζεται η ένταση της ηλεκτρομαγνητικής θεραπείας που είναι κατάλληλη για τον υποψήφιο μη καπνιστή.

Με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος τα ηλεκτρομαγνητικά ερεθίσματα προκαλούν στα όργανα του σώματος ένα είδος μικρομασάζ, που διαλύει ταχύτατα την πίσσα και νικοτίνη, ενώ παράλληλα με την ενεργοποίηση εγκεφαλικών κυττάρων αυξάνει η παραγωγή ενδορφινών στον οργανισμό – φυσικές ουσίες που παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό – βοηθώντας τον να απελευθερωθεί από το κάπνισμα, χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα στέρησης. Επίσης, μετά τη θεραπεία προσφέρεται υποστηρικτική αγωγή αποτοξίνωσης του οργανισμού και απομάκρυνσης της πίσσας και νικοτίνης με φυτοθεραπευτικά προϊόντα».

Η μέθοδος είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Αντικαπνιστική Εταιρεία και δίνεται η δυνατότητα επανάληψης της θεραπείας έως και τέσσερις φορές, χωρίς χρηματική επιβάρυνση, σε περίπτωση που η πρώτη προσπάθεια αποτύχει. Η κ. Χατζηαντωνιάδου συμπληρώνει: «Είναι τόσο σίγουρα τα αποτελέσματα της μεθόδου που προσφέρεται εγγύηση επιστροφής χρημάτων, αν μετά από έξι μήνες δεν κατορθώσει κάποιος να σταματήσει το κάπνισμα. Το πλεονέκτημα της μεθόδου βρίσκεται στο ότι δεν εμφανίζεται το στερητικό σύνδρομο, που καταλαμβάνει όσους κόβουν το κάπνισμα από μόνοι τους».

Το τσιγάρο, το πιο διαδεδομένο καταναλωτικό προϊόν του 20ου αιώνα, άνθησε στη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Οι πρώτες μηχανές μαζικής παρασκευής τσιγάρων είχαν μόλις εφευρεθεί και έτσι τα εμπόλεμα στρατόπεδα χορηγούσαν τσιγάρα στους στρατιώτες για να ανεβάσουν το ηθικό τους. Ο Τζον Πέρσινγκ, διοικητής του αμερικανικού εκστρατευτικού σώματος στο εξωτερικό, έγραψε στο Γενικό Επιτελείο: “Με ρωτάτε τι χρειάζεται για να κερδίσουμε τον πόλεμο: σφαίρες και τσιγάρα”.

Στο μεσοπόλεμο, το κάπνισμά έγινε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης. Οι καπνοβιομηχανίες το αποκάλεσαν “πυρσό ελευθερίας” και έφτιαξαν διαφημίσεις ειδικά για γυναίκες οι οποίες τόνιζαν ότι το κάπνισμα βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, το κάπνισμα γνώρισε πραγματική έκρηξη. Ένα βρετανικό μυστικό σχέδιο που είχε σχεδιασθεί από τον Ουίστον Τσόρτσιλ και το επιτελείο του, προέβλεπε ότι σε περίπτωση γερμανικής εισβολής στη Μ. Βρετανία, θα έπρεπε να δίνονται τροφή και 45 τσιγάρα την εβδομάδα σε κάθε πολίτη.

Τις πρώτες δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου, οι γιατροί βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία επιδημία καρκίνων του πνεύμονα. Ορισμένοι επιστήμονες διέγνωσαν γρήγορα τη σχέση με το κάπνισμα, αλλά οι καπνοβιομηχανίες αντέδρασαν με την πιο μεγάλη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Πλήρωσαν γιατρούς και πολιτικούς που υποστήριζαν ότι δεν υπήρχαν επιστημονικές αποδείξεις για της βλαβερές συνέπειες του καπνού. Έτσι, η ανθρωπότητα συνέχισε αμέριμνη να καπνίζει…

Προκειμένου να εντοπίσουν τους λόγους για τους οποίους πολλά νεαρά κορίτσια ξεκινούν το κάπνισμα, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από 2.000 νεαρά κορίτσια (1.213 από τη μαύρη φυλή και 1.166 από τη λευκή) ηλικίας 9 και 10 ετών (κατά την έναρξη της μελέτης) για μία χρονική περίοδο 10 ετών.

Κατά την περίοδο παρακολούθησης όλα τα κορίτσια συμμετείχαν σε ετήσιες συνεντεύξεις, στις οποίες έδιναν στοιχεία για τις καπνιστικές τους συνήθειες, τη σωματική άσκηση, την αυτοεκτίμηση και την οικογενειακή τους ζωή. Παράλληλα υποβάλλονταν και σε εξετάσεις.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κορίτσια τα οποία στην ηλικία των 18-19 ήταν καπνίστριες, τα απασχολούσε πολύ το να έχουν χαμηλό σωματικό βάρος στην ηλικία των 11-12 ετών, ενώ παρουσίαζαν και περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Επιπλέον τα κορίτσια τα οποία ήταν καπνίστριες στην ηλικία των 18-19 ετών, προέρχονταν κυρίως από γονείς με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, ή από οικογένειες με έναν γονέα.

Κάθε τσιγάρο που καπνίζουμε αφαιρεί 5 1/2 από τη ζωή μας. Κάθε δέκα 10 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει στη γη εξαιτίας του καπνίσματος. Το 1994 υπήρξαν 3 εκατομμύρια θύματα ενώ το 2025 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια. Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι πρώτη σε καπνιστές σε όλη την Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο μετά την Κύπρο και την Κούβα. Το 43% του ελληνικού πληθυσμού καπνίζει, γεγονός που κοστίζει 15.000 θανάτους το χρόνο. Απ αυτούς 3.500 θάνατοι ανδρών και 500 θάνατοι γυναικών οφείλονται στον καρκίνο του πνεύμονα.

Στον καπνό του τσιγάρου περιέχονται περισσότερες από 2.000 διαφορετικές ουσίες. Από τις ουσίες αυτές τη μεγαλύτερη τοξική δράση, με σημαντική ευθύνη στην πρόκληση ορισμένων νόσων παρουσιάζουν το μονοξείδιο του άνθρακα, η νικοτίνη και η πίσσα.

Lights ή κανονικά τσιγάρα;

Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα λεγόμενα lights (ελαφριά) τσιγάρα προκαλούν λιγότερες βλάβες από τα κανονικά. Στην πραγματικότητα όμως κατι τέτοιο δεν υφίσταται.Το τσιγάρο βλάπτει τον οργανισμό με κάποια συγκεκριμένα συστατικά τα οποία περιέχει, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο παράγεται στην καύση και είναι το ίδιο τόσο στα lights όσο και στα κανονικά τσιγάρα.

Συνεπώς, για τα άτομα που έχουν προδιάθεση, έχει βρεθεί ότι η επίδραση του τσιγάρου έχει ως αποτέλεσμα τα κύτταρά τους να παράγουν ένα ένζυμο, το οποίο εν συνεχεία τα μετατρέπει σε καρκινικά.


Έφη Μωραΐτου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.