Η βροχη εκανε τη δουλεια αλλων…

Το «κουφάρι» μιας παλιάς μονοκατοικίας, στη γωνία των οδών Εγνατίας και Αχαιών, «μούσκεψε» από τα νερά της χθεσινής νεροποντής και τελικά δεν άντεξε και κατέρρευσε. Το ευτύχημα ήταν πως την ώρα που υποχωρούσε η πρόσοψη του κτίσματος, δεν κινούταν στο πεζοδρόμιο κάποιος πεζός συμπολίτης μας. Τα χαλάσματα εξάλλου κάλυψαν πάνω από το μισό πλάτος του πεζοδρομίου, προκαλώντας μάλιστα και μικρές φθορές σε αυτοκίνητο, που βρισκόταν παραδίπλα σταθμευμένο. Ο φακός του «ΠτΘ» συνέλαβε περιοίκους να προσπαθούν να απομακρύνουν τα μπάζα από το πεζοδρόμιο, ενώ όπως μάθαμε, για το συμβάν ενημερώθηκαν και οι ιδιοκτήτες του κτίσματος.
 
Επρόκειτο για το προδιαγεγραμμένο τέλος ενός κτίσματος, που όπως μαρτυρούν οι εικόνες που παρατίθενται, είχε εγκαταλειφθεί από καιρό από τους ιδιοκτήτες του. Ενός κτίσματος δε, που για να καταρρεύσει υπό το βάρος των νερών της βροχής, προφανώς αντιμετώπιζε πρόβλημα στατικότητας και το προηγούμενο διάστημα. Επομένως, θα έπρεπε να είχε από καιρό χαρακτηριστεί ως «επικίνδυνο ετοιμόρροπο κτίσμα» και να είχε κατεδαφιστεί σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για το κοινωνικό σύνολο.
 
Το συγκεκριμένο συμβάν έρχεται να μας υπενθυμίσει τους σοβαρούς κινδύνους, που εγκυμονεί η παρουσία αρκετών- εμφανώς ετοιμόρροπων- κτισμάτων σε διάφορα σημεία του κέντρου και των γειτονιών της Κομοτηνής. Εξ όσων γνωρίζουμε, ο δήμος Κομοτηνής αναθέτει σε ετήσια βάση εργολαβίες με αντικείμενο την κατεδάφιση παρόμοιων κτισμάτων-«παγίδων», αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως μας είχε δηλωθεί σε ανύποπτο χρόνο, συναντούν γραφειοκρατικά εμπόδια κατά την εκτέλεση του έργου τους, κυρίως στις περιπτώσεις που πρόκειται για ιδιωτικές περιουσίες και οι ιδιοκτήτες τους δεν κατοικούν πλέον στην Κομοτηνή.
 
Όπως και να έχει, το ζήτημα κρίνεται σοβαρό και οι αρμόδιοι οφείλουν να κινητοποιηθούν εντονότερα, με αφορμή και το χθεσινό περιστατικό, και να αναζητήσουν δραστικές λύσεις για την παράκαμψη των ανωτέρω εμποδίων. Ως «ΠτΘ» θα αναζητήσουμε ακριβή και λεπτομερή ενημέρωση για το νομικό πλαίσιο που διέπει τις κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτισμάτων, όπως επίσης για τις ενέργειες του δήμου στο συγκεκριμένο ζήτημα, και θα επανέλθουμε σε αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.