Η βουλευτης Εβρου Αναστασια Γκαρα για την επιδοτηση του 12%

«Να κρατήσουμε χαμηλά τους τόνους για να μην επαναληφθούν καταστάσεις “πακέτου Χατζηγάκη”» - «To κόστος για τις επιχειρήσεις αν κάτι πάει στραβά θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το οποιοδήποτε κομματικό ή αντιπολιτευτικό όφελος μπορεί να υπάρξει»

«Σκληρή γλώσσα» απέναντι στην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μαρία Σπυράκη και σε όσους έχουν κάνει «σημαία» την απάντηση που έλαβε από την Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε. αναφορικά με την επιδότηση τους μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις της Θράκης, χρησιμοποίησε η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αναστασία Γκαρά, στη συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο Ράδιο Παρατηρητής και στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β». Για το θέμα του 12%, που επανήλθε στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, η κ. Γκαρά αμφισβήτησε ως αίολα τα συμπεράσματα περί συμβατότητας της ενίσχυσης με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ενώ συνέστησε σε όλους τους εμπλεκόμενους, πολιτικούς και επιχειρηματικούς φορείς, να διατηρήσουν «χαμηλούς τόνους» στη δημόσια συζήτηση για την επιδότηση του μισθολογικού κόστους, προειδοποιώντας ότι μπορεί η χώρα μας να βρεθεί προ νέων δυσάρεστων καταστάσεων, όπως συνέβη και στην περίπτωση του λεγόμενου «πακέτου Χατζηγάκη» για τους αγρότες.
 
«Κανένας δε διαφωνεί με την επιδότηση της εργασίας σε μειονεκτικές και παραμεθόριες περιοχές», υπογράμμισε καταρχήν η βουλευτής Έβρου, επιμένοντας ωστόσο ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν πληροί τις προϋποθέσεις, που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Πράγμα που όπως έσπευσε να επισημάνει ίσχυε εδώ και χρόνια και ήταν γνωστό στις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Το 2011 ήταν η τελευταία φορά, που εγγράφηκαν κονδύλια στον εθνικό προϋπολογισμό για το συγκεκριμένο μέτρο», ξεκαθάρισε η κ. Γκαρά, υποστηρίζοντας ότι και συνάδελφοί της, από προηγούμενες κυβερνήσεις, αναγνωρίζουν πως το μέτρο, έτσι όπως είχε στηθεί, ήταν προβληματικό. «Δεν ενημερώθηκε ποτέ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτό το μέτρο», συνέχισε, «και γι’ αυτό δεν ενέγραφαν τα αντίστοιχα κονδύλια στον προϋπολογισμό. Οι δυσκολίες, που είχαν, ήταν μάλλον ότι δεν μπορούσαν να το διαχειριστούν απέναντι στις επιχειρήσεις και άφηναν να αιωρείται η υπόσχεση ότι κάποια στιγμή θα πάρουν τα χρήματα, χωρίς να τους λένε ότι στην πράξη το μέτρο έχει καταργηθεί. Γι’ αυτό έχουμε πει ότι πλέον χρειάζεται ειλικρίνεια». 

«Η κ. Σπυράκη ή δεν διάβασε ή δεν ήθελε να αντιληφθεί την απάντηση της κ.Βεστάγκερ για το 12%»»

Εστιάζοντας στο ζήτημα, που ανέκυψε με την απάντηση που έλαβε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κ. Γκαρά σχολίασε με νόημα ότι «ακούγοντας κι εγώ την κ. Σπυράκη και έχοντας μπροστά μου την απάντηση της κ. Βεστάγκερ, νομίζω ότι η κ. Σπυράκη ή δεν διάβασε ή δεν ήθελε να αντιληφθεί την απάντηση». Παραπέμποντας στην πρώτη πρόταση του σχετικού κειμένου, όπου αναφέρεται ότι «βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί το μέτρο στο οποίο αναφέρεται η κ. ευρωβουλευτής», η βουλευτής Έβρου διέκρινε πως αυτή «επιβεβαιώνει ακριβώς όσα έλεγε ο κ. Σταθάκης στους προέδρους των Επιμελητηρίων, όταν συναντηθήκαμε για το συγκεκριμένο θέμα, ότι η Κομισιόν δεν έχει ενημερωθεί ποτέ για αυτό το μέτρο».
 
Συνεχίζοντας τον σχολιασμό επί της απάντησης Βεστάγκερ, επικέντρωσε στα αποσπάσματα που αναφέρουν ότι «Τα εν λόγω μέτρα ενίσχυσης μπορούν να εφαρμοστούν από το κράτος – μέλος χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση στην Επιτροπή, υπό τον όρο ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στον Γενικό Κανονισμό Απαλλαγής κατά κατηγορία, αριθ. 651/2014» και « εάν ένα μέτρο κρατικής ενίσχυσης δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις του εν λόγω κανονισμού, μπορεί μολοντούτο να εγκριθεί ως συμβατή ενίσχυση από την Επιτροπή, κατόπιν κοινοποίησης του μέτρου από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος και με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις συμβατότητας». Κατόπιν αυτής της παραπομπής η κ. Γκαρά παρατήρησε ότι τόσο η κ. Σπυράκη, όσο και ο συνάδελφός της, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, που είχε ανακινήσει το θέμα, «δεν έχουν αντιληφθεί ότι δεν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού κανονισμού». 

«Να κρατήσουμε χαμηλά τους τόνους και να αντιληφθούμε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα»

Επιμένοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο είχε δομηθεί στρεβλά και υπενθυμίζοντας πως ο Υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, έχει γνωστοποιήσει ότι αναζητούνται άλλοι τρόποι για την παροχή κινήτρων στις υφιστάμενες ή στις νέες επιχειρήσεις της περιοχής μας, η κ. Γκαρά συνέστησε χαμηλούς τόνους και ψυχραιμία στη διαχείριση του όλου ζητήματος. «Αυτό που πρέπει να προσέχουμε όλοι μας και κυρίως οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης», υπογράμμισε, «είναι ότι πρέπει να κρατάμε χαμηλά τους τόνους, με το συγκεκριμένο ζήτημα, για να μην ζήσουμε και να μην επαναληφθούν καταστάσεις όπως αυτές του «πακέτου Χατζηγάκη» για τις παράνομες επιδοτήσεις των αγροτών». «Διότι, αν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ανακαλύψουν» ή βάλουν μπροστά τον έλεγχο για το 12%», συνέχισε, «ο κίνδυνος είναι να ζητηθούν από τις επιχειρήσεις ανακτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων, από την περίοδο του 1990. Όλοι αυτοί οι φορείς και οι εκπρόσωποι των φορέων πρέπει να δείξουν μία σοβαρότητα. Να κρατήσουμε χαμηλά τους τόνους και να αντιληφθούμε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα. Γιατί μπορεί να βολεύει σε επίπεδο μικροπολιτικής, μικροσυμφερόντων, μικροκομματικού διαλόγου και αντιπαράθεσης, αλλά το κόστος για τις επιχειρήσεις, αν κάτι πάει στραβά, θα είναι πολύ μεγαλύτερο και ξεπερνάει το οποιοδήποτε κομματικό ή αντιπολιτευτικό όφελος μπορεί να υπάρξει». 

«Στις προθέσεις της κυβέρνησης να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις παραμεθόριες περιοχές»

Στη διάρκεια της συνέντευξης η κ. Γκαρά αναφέρθηκε και στο φλέγον ζήτημα του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού, που υφίστανται από τις γειτονικές χώρες οι επιχειρήσεις της Θράκης, ένα ζήτημα που φαίνεται ότι απασχολεί και το Υπουργείο Οικονομικών, όπως επιβεβαίωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αναπληρωτής Υπουργός, κ. Τρύφων Αλεξιάδης. «Εμείς θέτουμε συνέχεια το πρόβλημα που υπάρχει με τον ανταγωνισμό με τις γειτονικές χώρες», υπογράμμισε η κ. Γκαρά, για να επισημάνει ότι «ειδικά στον Έβρο έχουμε και την Τουρκία και την Βουλγαρία και γνωρίζουμε ότι είναι ένας ανταγωνισμός, που δύσκολα μπορείς να τον ξεπεράσεις». «Από την άλλη υπάρχει και ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός, που δεν είναι ευέλικτος και δε σου επιτρέπει να κάνεις πάρα πολλά πράγματα», διευκρίνισε. «Παρόλα αυτά έχουμε επισκεφθεί πάρα πολλές φορές και τον κ. Αλεξιάδη και τον κ. Σταθάκη», επισήμανε, «και ζητάμε συνεχώς να δοθούν κίνητρα στις περιοχές αυτές, είτε επενδυτικά είτε ενίσχυσης εργασίας είτε φορολογικά». «Ήδη ο κ. Αλεξιάδης», συνέχισε, «έχει ανακοινώσει και δημόσια ότι εξετάζει τους τρόπους, με τους οποίους θα δοθούν φορολογικά κίνητρα σε παραμεθόριες περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνισμού, κυρίως με την Βουλγαρία. Ταυτόχρονα ο κ. Σταθάκης εξετάζει τα κίνητρα, που μπορούν να δοθούν σε νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, αλλά και την ενίσχυση για το κόστος εργασίας σε παραμεθόριες περιοχές. Γνωρίζουμε ότι ο Μάρτιος είναι ένας δύσκολος μήνας, είναι ο μήνας της διαπραγμάτευσης και τα υπουργεία ασχολούνται με αυτήν. Μέχρι να περάσουμε την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με την εκτίμησή μου, δεν μπορεί να ανακοινωθεί φορολογικό μέτρο. Πρέπει να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και από κει και πέρα να ανακοινωθεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός υπάρχει για επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα. Ήδη όμως είδαμε ότι στον αναπτυξιακό νόμο, που βγήκε σε διαβούλευση, υπάρχουν ειδικά κίνητρα για τις παραμεθόριες περιοχές. Επομένως η πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται σε αυτό το βήμα». 

«Η ΕΒΖ είχε καταντήσει ένα “πολιτικό μαγαζί”»

Ένα τρίτο σημαντικό ζήτημα, το οποίο κλήθηκε να σχολιάσει η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά στην τύχη της πολύπαθης Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Η κ. Γκαρά έκανε λόγο για μια από τις «σκληρότερες μάχες που δίνουμε», η οποία όπως εκτίμησε έχει φτάσει σε ένα κομβικό σημείο. Ανατρέχοντας στο παρελθόν της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας, παρατήρησε ότι «κατάντησε να γίνει ένα «πολιτικό μαγαζί,» όπου υπήρχε κακοδιαχείριση, πολιτική και διαχειριστική, από τις εκάστοτε διοικήσεις». «Κανένας δεν σκεφτόταν πώς αυτή η εταιρεία θα είναι κερδοφόρα και βιώσιμη», επισήμανε, «πώς θα αναπτυχθεί και σε άλλες δράσεις». 

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τη συγχώνευση της Αγροτικής με την Τράπεζα Πειραιώς, παρέδωσαν την ΕΒΖ ουσιαστικά στην Τράπεζα Πειραιώς»

Διαβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μάχη για την υλοποίηση της δεδηλωμένης πρόθεσης να διατηρηθεί εν ζωή η ΕΒΖ και γενικότερα η τευτλοπαραγωγή στην περιοχή μας, η κ. Γκαρά εξήγησε πως οι δυσκολίες που υπάρχουν απορρέουν από το γεγονός ότι «οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τη συγχώνευση της Αγροτικής με την Τράπεζα Πειραιώς, παρέδωσαν και την ΕΒΖ ουσιαστικά στην Τράπεζα Πειραιώς, με αποτέλεσμα η όποια διοίκηση να μην μπορεί από μόνη της να πάρει αποφάσεις». «Όλα πρέπει να γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας Πειραιώς, με αποτέλεσμα εκεί να υπάρχει και “εκβιασμός”», σχολίασε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε τη μάχη πιέζοντας και την Τράπεζα Πειραιώς να συνειδητοποιήσει ότι η ΕΒΖ έχει πάρα πολλές δυνατότητες». 

«Χρειάζονται σταθερά και μικρά βήματα για την επαναλειτουργία της ΕΒΖ»

Καταλήγοντας υπογράμμισε πως το σχέδιο αναδιάρθρωσης, που έχει κατατεθεί από τον πρόεδρο της ΕΒΖ, «περιλαμβάνει μια εξυγίανση στα οικονομικά, μια μεγάλη μείωση του κόστους, μια αναδιάρθρωση των μισθών των εργαζομένων, αλλά και του κόστους λειτουργίας- κυρίως του ενεργειακού κόστους- αλλά και την αναδιάρθρωση του χρέους». «Διότι η ΕΒΖ έχει ένα χρέος 150 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς», υπενθύμισε, «που είναι ένα τεράστιο ποσό για βιομηχανία και έχει προταθεί η αναδιάρθρωσή του». «Χρειάζονται σταθερά και μικρά βήματα», έσπευσε να τονίσει, δηλώνοντας ωστόσο «πάρα πολύ αισιόδοξη» για τις εξελίξεις, αφού όπως εξήγησε, «στο σημείο, που βρισκόμαστε τώρα, πιέζουμε την Πειραιώς να εκδώσει ένα δάνειο ώστε να πληρωθούν άμεσα οι παραγωγοί, για να μπουν ξανά στα χωράφια και να μη χάσουμε την περίοδο και να έχουμε πρώτη ύλη. Έχει γίνει αποδεκτό το σχέδιο από την Τράπεζα Πειραιώς, ωστόσο, και η Τράπεζα έχει τις δικές της αργές και δυσλειτουργικές διαδικασίες». «Παραμένω όμως αισιόδοξη, γιατί μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες», επανέλαβε κλείνοντας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.