«Η Βορεια Ελλαδα και ιδιαιτερα η Κομοτηνη μπορει να ειναι προτυπο για ολες τις αλλες χωρες στην περιοχη»
Την πρόθεση του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη να συμβάλει στην υλοποίηση δύο προγραμμάτων στη Ροδόπη γνωστοποίησε για μια ακόμη φορά χθες ο κ. Χόιτ Μπράιαν Γι (Hoyt Brian Yee), Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή με τον Νομάρχη Ροδόπης, κ. Άρη Γιαννακίδη. Απαντώντας σε ερωτήσεις του «Π.τ.Θ.», ο κ. Χόιτ Μπράιαν Γι γνωστοποίησε ότι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή προωθεί πρόγραμμα εναλλακτικών καλλιεργειών στη Ροδόπη, ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των αμερικανών επενδυτών για αξιοποίηση φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας και ότι στόχος είναι και η προσέλκυση τουριστών μέσω προγραμμάτων Eco-τουρισμού και αγροτουρισμού.
Υπάρχει αντικείμενο δράσης στην περιοχή μας για την χώρα σας;
Είχαμε μια κρίσιμη συνάντηση με το Νομάρχη Ροδόπης για τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ του Προξενείου και της περιοχής, όσον αφορά στην εμπορική συνεργασία. Θέλουμε να προσελκύσουμε τους αμερικανούς τουρίστες, τους αμερικανούς επενδυτές, να έρθουν εδώ και να μάθουν για τις ευκαιρίες που υπάρχουν για επενδύσεις και συμπράξεις. Μιλήσαμε ιδιαίτερα για τη δυνατότητα να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Νομού. Στόχος της συνεργασίας θα είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών καλλιεργειών που θα βοηθήσει τους γεωργούς στην περιοχή. Έχουμε πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση για να προωθηθούν εναλλακτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα. Επίσης, πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες στην περιοχή. Υπάρχει ο Eco-τουρισμός, ο αγροτουρισμός. Πάλι η Αμερικανική Σχολή στη Θεσσαλονίκη έχει ένα καινούργιο πρόγραμμα που αφορά στην εκπαίδευση γι’ αυτά τα θέματα και νομίζω ότι θα είναι ενδιαφέρον για την περιοχή να προωθηθεί η συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή.
Πόσο σύντομα βλέπετε να υλοποιούνται τα επενδυτικά – ερευνητικά σχέδια στην περιοχή;
Εξαρτάται και από τις δύο πλευρές, και από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και από το Νομό Ροδόπης. Πιστεύουμε ότι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος θα επισπεύσουν την συνεργασία, ήδη έχουν συμφωνήσει να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό business plan για την προώθηση εναλλακτικών καλλιεργειών. Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις στο Νομό Ροδόπης ότι θέλουν αυτή την συνεργασία.
Η ασφάλεια είναι σημαντικός παράγοντας για να επιλέξουν οι αμερικανοί επενδυτές να επενδύσουν στην περιοχή της Θράκης;
Είναι πολύ σημαντικό για τους αμερικανούς επενδυτές οι συνθήκες ασφάλειας που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή της Θράκης. Εκτός από την ασφάλεια, στην περιοχή υπάρχει και μορφωμένο, καταρτισμένο, ικανό, επιστημονικό προσωπικό. Είναι ικανοί στο management και έχει η περιοχή πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες γειτονικές με την Ελλάδα χώρες. Ανασταλτικός παράγοντας για τους Αμερικανούς επενδυτές είναι η γραφειοκρατία, αλλά όλες οι αρχές και οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα κάνουν προσπάθειες για να μειώσουν την γραφειοκρατία και αυτό, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι σημαντικό βήμα.
Το γεγονός ότι συνυπάρχουν αρμονικά διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες χώρες;
Η Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κομοτηνή μπορεί να είναι πρότυπο για όλες τις άλλες χώρες στην περιοχή. Πρότυπο και παράδειγμα τόσο για την πολυπολιτισμικότητα όσο και για την συνύπαρξη ανθρώπων από διαφορετικές περιοχές, θρησκείες και γλώσσες. Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Και η Αμερική είναι χώρα πολυπολιτισμική και αντιμετωπίζει δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά, όπως στην Βόρειο Ελλάδα, έτσι και στην Αμερική προσπαθούν να βελτιωθούν οι καταστάσεις στο χώρο της συνύπαρξης.
Οι αμερικανικές εκλογές είναι, πιστεύετε, μια χρυσή αφορμή να αγαπήσει η υφήλιος την Αμερική;
Πάντα υπάρχει αγάπη μεταξύ των Αμερικανών και των Ελλήνων. Οι εκλογές είναι μια ευκαιρία για μια καινούργια αρχή, αλλά δεν πιστεύω ότι οι σχέσεις είναι κακές. Η διάθεση για συνεργασία, φιλία, αμοιβαία κατανόηση υπάρχει πάντα και οι σχέσεις είναι καλές. Υπάρχουν πάντα, όμως, περιθώρια βελτίωσης.
Μαρία Νικολάου
Επίσκεψη του προξένου των ΗΠΑ στον Γιώργο Πεταλωτή
Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, δέχθηκε χθες, 25 Σεπτεμβρίου, στο πολιτικό του γραφείο τον Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, κ. Χόιτ Μπράιν Γι, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Κομοτηνή.
Στη συνάντηση γνωριμίας, ανάμεσα στα άλλα, οι δύο άνδρες συζήτησαν κυρίως αναπτυξιακά θέματα της Ροδόπης και της ευρύτερης περιοχής, συμφωνώντας για το γεγονός ότι εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα επιχειρηματικής ελκυστικότητας, αλλά και δυνατότητα υπέρβασης των προβλημάτων.
Η ανταλλαγή απόψεων κατέληξε σε μια διαβεβαίωση εκατέρωθεν για τη συνέχιση της ειλικρινούς επικοινωνίας και του καλού κλίματος στο πλαίσιο των ρόλων τους.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
