Η βιολογικη κτηνοτροφια χτυπαει την πορτα της Θρακης

Υπόσχεται υγιεινά προϊόντα για τον καταναλωτή, με υπεραξία έως 50% για τον παραγωγό

Η βιολογική κτηνοτροφία έχει αναπτυχθεί έντονα τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στη χώρα μας επεκτείνεται με δειλά βήματα, αφού οι βιολογικοί κτηνοτρόφοι υπολογίζονται σε 1.000 έως 2.000 αυτήν την περίοδο. Οι περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες βιολογικής εκτροφής εντοπίζονται σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας, όπως στη Δράμα, στις Σέρρες και στη Χαλκιδική.
 
Ο κ. Κυριάκος Παλασίδης,  γεωπόνος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων «ΒΙΟΕΛΛΑΣ», επιχείρησε  με τη συμμετοχή και την ομιλία του στην ημερίδα με θέμα «Η κτηνοτροφία στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης» να συστήσει τη βιολογική κτηνοτροφία και στους παραγωγούς της περιοχής μας. Ο κ. Παλασίδης περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί μια κτηνοτροφική εκτροφή να πιστοποιηθεί ως βιολογική και αναφέρθηκε στην υπεραξία που μπορεί να αποκτήσει το προϊόν, είτε αυτό είναι κρέας είτε είναι γάλα, εφόσον υπάρχει η σχετική πιστοποίηση.

Κυριάκος Παλασίδης
 
«Παράγεται ένα προϊόν υγιεινό για τον καταναλωτή και πιο φιλικό προς το περιβάλλον και δίνεται μια υπεραξία στο τελικό παραγόμενο προϊόν»

Βασικός παράγων για να επιδιώξει ένας κτηνοτρόφος να πιστοποιηθεί ως βιολογικός είναι η χρήση πιστοποιημένων βιολογικών ζωοτροφών, δηλαδή χωρίς τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. «Με αυτόν τον τρόπο παράγεται ένα προϊόν που είναι υγιεινό για τον καταναλωτή και πιο φιλικό προς το περιβάλλον», εξήγησε ο κ. Παλασίδης, «και επιπλέον δίνεται μια υπεραξία στο τελικό παραγόμενο προϊόν». Ακόμη, σε βιολογικές κτηνοτροφικές μονάδες οι κτηνιατρικές αγωγές πρέπει να είναι ελεγχόμενες και περιορισμένες. «Δεν απαγορεύονται τα φάρμακα», διευκρίνισε ο κ. Παλασίδης, «αλλά γίνονται πάντα με την καθοδήγηση κτηνιάτρου και δεν δίδονται άσκοπες κτηνιατρικές αγωγές». «Στη συμβατική κτηνοτροφία ένας κτηνοτρόφος μπορεί να βάζει προληπτικά αντιβιοτικό μέσα στη ζωοτροφή», επισήμανε, «αλλά αυτό στη βιολογική κτηνοτροφία αποκλείεται». «Χρησιμοποιούνται φάρμακα μόνο στην περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για τα ζώα που νοσούν», συνέχισε, «και σε αυτήν την περίπτωση ο χρόνος αναμονής μέχρι να σφαχτεί το ζώο ή να συλλεχθεί το γάλα είναι διπλάσιος από ό,τι στη συμβατική κτηνοτροφία, προκειμένου το φάρμακο να μην υπάρχει στο τελικό προϊόν».

Οικονομική επιβάρυνση, κυρίως για κτηνοτρόφους που χρησιμοποιούν αγοραζόμενες ζωοτροφές

 
Η μετατροπή μιας κτηνοτροφικής μονάδας από συμβατική σε βιολογική συνεπάγεται και ορισμένο κόστος. Αυτό εξαρτάται από το κατά πόσον η μονάδα είναι αυτάρκης σε ζωοτροφές, σύμφωνα με τον κ. Παλασίδη, αφού όπως εξήγησε «ένας κτηνοτρόφος που παράγει ο ίδιος τις ζωοτροφές του, όπως καλαμπόκια, στάρια ή κτηνοτροφικά όσπρια, δεν επιβαρύνεται ουσιαστικά με επιπλέον κόστος, παρά μόνο με το κόστος πιστοποίησης, το οποίο είναι ελάχιστο και σίγουρα όχι απαγορευτικό». «Στην περίπτωση των κτηνοτρόφων, που βασίζουν τη διατροφή των ζώων τους στις αγοραζόμενες ζωοτροφές», αντέτεινε, «εκεί υπάρχει μια οικονομική επιβάρυνση της τάξης 10-20%».
 

«Αξίζει τον κόπο η ενασχόληση με τη βιολογική κτηνοτροφία»

 
Στον αντίποδα, η υπεραξία που δίνει η βιολογική πιστοποίηση στην κτηνοτροφική παραγωγή είναι της τάξεως του 20%, όσον αφορά στην τιμή του γάλακτος, και κινείται σε επίπεδα έως και 50% αναφορικά με την τιμή του κρέατος. Αυτό συμβαίνει γιατί η ζήτηση, κυρίως του γάλακτος, εμφανίζεται αυξημένη, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς επίσης και στις αγορές της Αμερικής και λοιπών τρίτων χωρών. Στη χώρα μας, ακόμα και στην περίοδο της οικονομική κρίσης που διανύουμε, η ζήτηση των βιολογικών προϊόντων  φαίνεται να αντέχει στις πιέσεις και, σύμφωνα με τον κ. Παλασίδη, δεν έχει υποχωρήσει περισσότερο από όσο έχει υποχωρήσει οριζόντια για όλα τα τρόφιμα. Υπό το πρίσμα αυτό, ο ίδιος εκτίμησε ότι αξίζει τον κόπο ένας κτηνοτρόφος να στραφεί στη βιολογική κτηνοτροφία. Ειδικά αν πρόκειται για παραγωγό αιγοπρόβειου γάλακτος, που χρησιμοποιείται για φέτα, όπως επισήμανε, αφού αυτό παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για το βιολογικό κρέας εκτίμησε ότι θέλει ακόμα λίγη δουλειά, ώστε να «κερδίσει» τον έλληνα καταναλωτή, παρόλα αυτά έχει υψηλή ζήτηση στο εξωτερικό.  
 

Γόνιμο έδαφος στη Θράκη για την επέκταση της βιολογικής κτηνοτροφίας

 
Τέλος, ο κ. Παλασίδης υποστήριξε ότι στη Θράκη υπάρχει γόνιμο έδαφος για επέκταση της βιολογικής κτηνοτροφίας, ιδίως στην περιοχή του Έβρου όπου οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι παράγουν οι ίδιοι τις ζωοτροφές τους και δεν θα επιβαρυνθούν με υψηλό κόστος παραγωγής. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.