Η βια κατα των γυναικων ηρθε για να φυγει

Σεμινάριο για την βία κατά των γυναικών και τα δικαιώματά τους διοργάνωσαν η ELSA Κομοτηνής και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανευρωπαϊκής έρευνας του 2014 από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των φύλων, 1 στις 3 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σωματικής – σεξουαλικής βίας στην ηλικία των 15 ετών, 1 στις 5 έχει πέσει θύμα βιασμού, 50 γυναίκες κάθε χρόνο στην Ευρώπη χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της έντονης ενδοοικογενειακής βίας και το 85% των γυναικών έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας τους. Την ίδια ώρα το ποσό που δαπανάται ετησίως για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου ξεπερνά τα 225 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά, αποτέλεσαν την αφορμή για την εκκίνηση των συζητήσεων γύρω από τα δικαιώματα των γυναικών, μία εκ των οποίων έλαβε χώρα στο σεμινάριο που διοργάνωσε η E.L.S.A. Κομοτηνής το απόγευμα της Παρασκευής, 16 Μαρτίου, σε συνεργασία με την ομάδα νέων του Europe Direct Κομοτηνής, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ροδόπης.

Καλεσμένοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η κ. Μαρία Γιαννακάκη, Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Στυλιανός Γονατάς-Παπαγεωργίου, Αναπληρωτής καθηγητής Ποινικού Δικαίου Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ-Δικηγόρος, η κ. Έφη Γουντουδάκη, κοινωνική λειτουργός, η κ. Λιζέτα Λιούρτα, ψυχολόγος και η κ. Ελευθερία Παπατσιότσου, νομικός, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης  κι η κ. Λουίζα Σαλτσίδου, Δικηγόρος κι υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής.

Μαρία Γιαννακάκη «Ο αγώνας για την κατάκτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αέναος» 

Ως ένα κείμενο εξαιρετικά φιλόδοξο και πρωτοπόρο, για την καταστολή της βίας απέναντι στις γυναίκες αλλά και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους, παρά την όποια καθυστέρηση έκδοσή του,  χαρακτήρισε την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η κ. Μαρία Γιαννακάκη, η οποία μετέφερε στην έναρξη της τοποθέτησή της, χαιρετισμό του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντονή.
 
Η ίδια χαρακτήρισε «Οδύσσεια» την Σύμβαση που υπεγράφη πρώτη φορά στις 11 Μαΐου του 2011 και θα πάρει σάρκα και οστά, με το νόμο που θα ψηφιστεί στις 27 Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Η Σύμβαση αυτή κατονομάζει την έμφυλη βία, τη βία με βάση το φύλο και δίνει έτσι το εναρκτήριο λάκτισμα για την ποινικοποίηση της οποιαδήποτε μορφής κακοποίησης κατά των γυναικών.

Εξηγώντας τι ακριβώς προβλέπει η Σύμβαση αυτή και τι αλλαγές αυτή θα επιφέρει, η κ. Γιαννακάκη εξήγησε πως αρχικά, η οποιαδήποτε επίκληση σε ήθη, έθιμα, θρησκεία και παραδόσεις παύουν να αποτελούν ελαφρυντικά, καθώς πλέον δεν έχουν τη δύναμη να μειώσουν την ποινή του κακοποιού, με τα ανθρώπινα δικαιώματα να βρίσκονται στο επίκεντρο. Ταυτόχρονα ποινοκοποιείται ο ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, όπως το γνωστό-βάρβαρο «έθιμο» της κλειτοριδεκτομής που εξακολουθεί να συμβαίνει σε συγκεκριμένες κοινωνίες, ενώ πλέον τιμωρείται και ο εξαναγκασμός ενός ανηλίκου σε γάμο, φαινόμενο στο οποίο η Θράκη κατέχει πρώτη θέση, όπως και η παρακολούθηση (stocking) μιας γυναίκας για οποιοδήποτε λόγο. Τέλος απαγορεύεται στο εξής η διατήρηση αδείας όπλου σε άτομο το οποίο είχε το ρόλο του θύτη σε φαινόμενα οικογενειακής βίας και καταργείται οριστικά η διάταξη του άρθρου 339 ΠΚ η οποία υπονοούσε την παύση ποινικής δίωξης για ασέλγεια σε περίπτωση που υπήρχε γάμος, που αποτέλεσε τρόπο υπεκφυγής στην εκδίκαση πολλών υποθέσεων.

Βέβαια όπως επισήμανε η ίδια «ο αγώνας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι αέναος, γεγονός που αποτελεί και τη γοητεία του, καθώς η πλήρης κατάκτηση δεν θα επέλθει ποτέ». «Η ενδοοικογενειακή βία είναι μάστιγα καθώς συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, ανεξαρτήτου επιπέδου και υπόβαθρου» συνέχισε κάνοντας λόγο για «το πλέον αταξικό φαινόμενο».

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου δεν παρέλειψε να σχολιάσει το ζήτημα της Σαρία και την κριτική που ασκείται για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών. «Η Κυβέρνηση έχει ήδη κάνει ένα πρώτο βήμα, να καταστήσει το μουσουλμανικό νόμο προαιρετικό. Μία κίνηση κατάργησής του όπως είναι λογικό θα είχε ως στόχο την αρνητική αντίδραση κι εξαγρίωση της μειονότητας» τόνισε υπογραμμίζοντας πως « το να βαφτίζω κάποια κοινωνική ομάδα ως μειονότητα δεν κρύβει αθώα κίνητρα αφού έχει ως αποτέλεσμα να “συνομιλεί” το Κράτος με τον Αρχηγό της κι όχι με την ίδια» για να σημειώσει τέλος πως «η Ελλάδα δε στερείται νομοθετικών ρυθμίσεων, αλλά στερείται απλά εφαρμογής τους». 

Τη βραδύτητα της νομοθετικής λειτουργίας διαπίστωσε εξίσου και ο κ. Γονατάς επικρίνοντας τη στάση του Έλληνα νομοθέτη, ο οποίος «παραμένει ουραγός των ομολόγων του». Συνεχίζοντας ο ίδιος ξεκαθάρισε πως μπορεί η γυναικεία ύπαρξη να εξυμνείται κατά καιρούς από καλλιτέχνες και να αποτελεί ένα θαύμα της φύσης, αυτό όμως δε σημαίνει πως αποκτά κανείς το δικαίωμα να δράσει με τρόπο κακοποιητικό επάνω της. 

Οι κακοποιημένες γυναίκες έχουν την τάση να θεωρούν τον εαυτό τους υπεύθυνο για ό,τι συνέβη

Τον λόγο έλαβαν έπειτα οι  εκπρόσωποι του Κέντρου Συμβουλευτικής Κομοτηνής οι οποίοι προσπάθησαν να ορίσουν το προφίλ του δράστη και του θύματος. Σύμφωνα με τα όσα «κατέθεσαν» οι ταυτότητες αυτών των δύο ρόλων είναι αβέβαιες χωρίς να παρουσιάζουν κάποια κραυγαλέα χαρακτηριστικά. Κοινός τόπος των ομιλητριών αποτελεί το γεγονός ότι οι γυναίκες που υφίστανται οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης συχνά έχουν την τάση να θεωρούν τον εαυτό τους υπεύθυνο για ό,τι συνέβη και να περικυκλώνονται από ενοχές και ντροπή. Οι γυναίκες αυτές δε επιλέγουν να μην μιλήσουν, αλλά να συγκαλύψουν τη κατάσταση πείθοντας ακόμα και τον εαυτό τους ότι όλα βαίνουν καλώς.
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι τρείς ομιλήτριες από το Κέντρο Συμβουλευτικής παρουσίασαν ανώνυμες υποθέσεις ζευγαριών όπου σκιαγραφούνταν διάφορες μορφές βίας, σχολιάζοντας επ’ αυτών με την ενεργό συμμετοχή του κοινού. Ακολούθησε σύντομο θεατρικό από τους εθελoντές του Europe Direct Κομοτηνής με τίτλο «Ο κύκλος της ζωής μιας Κακοποιημένης Γυναίκας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.