Η βασιλοπιτα της παραταξης «Κομοτηνη Νεα Εποχη»

Ο Δάμων Δαμιανός, επικεφαλής της παράταξης «Κομοτηνή Νέα Εποχή» προχώρησε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη της εκδήλωσης κοπής της βασιλόπιτας της παράταξης το βράδυ της Κυριακής, ενώ στη συνέχεια στην ομιλία του προχώρησε σε απολογισμό της δράσης τους στο διάστημα της θητείας, αλλά και σε κριτική ενάντια στη συμπολίτευση αναφορικά με τα μεγάλα έργα που χρονίζουν, όπως είναι η μετεγκατάσταση των αθιγγάνων του Αλάν Κογιού. Επιπλέον, καυτηρίασε τη στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά «είμαστε οι μόνοι που κάνουμε αντιπολίτευση στο Δήμο Κομοτηνής».

Ο Δ. Δαμιανός εξήγησε ότι η εκδήλωση είναι μια λογοδοσία της παρουσίας τους στη διάρκεια της τρέχουσας θητείας και σχολίασε ότι από τα ψηφίσματα και τις προτάσεις που κατέθεσαν σε γενικές γραμμές «τίποτε δεν προχώρησε, γιατί η σημερινή δημοτική αρχή είναι σε εντελώς άλλη κατεύθυνση ως προς το σκέφτεσθαι και το πράττειν από εμάς.

Προχώρησε το θέμα του ψηφίσματος που καταθέσαμε πέρυσι το χειμώνα σε σχέση με κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ικανοποιώντας ένα αίτημα των πολιτών της περιοχής της ΧΕΝ για να κατέβει η κεραία. Το ψήφισμα έγινε ομόφωνα δεκτό από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου και είχαμε μια ευμενή ανταπόκριση.

Από εκεί και πέρα, τα προβλήματα της Κομοτηνής είναι πάρα πολλά, είναι προβλήματα φυσιογνωμίας, ανάπτυξης του πολεοδομικού ιστού και των οικισμών της πόλης, προβλήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον του τόπου και της νεολαίας μας.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα δεν είχαμε τίποτε περισσότερο από καθημερινή διαχείριση των πραγμάτων, χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο και χωρίς προοπτική κι ένα βόλεμα ημετέρων. Βολεύτηκαν τα δικά μας παιδιά, γέμισε ο τόπος γαλάζια παιδιά αλλά δεν συνιστά αυτοδιοικητική πολιτική πρόταση και κατάθεση με προοπτική και μέλλον για κανένα δήμο το ν’ αντικαθιστούμε τα πράσινα παιδιά με τα γαλάζια και το αντίθετο. Αυτό κάνει η σημερινή δημοτική αρχή. Ελπίζω ν’ αλλάξει ρότα αυτή τη χρονιά» δήλωσε ο Δ. Δαμιανός,
ενώ θέλησε να θυμίσει ότι εάν δεν γίνει έργο ούτε αυτή τη χρονιά ξεκινάει προεκλογική περίοδος την επόμενη. «Ας μην ξεχνάμε ότι τα πιο γόνιμα χρόνια μιας θητείας είναι τα δυο πρώτα. Εάν δεν γίνουν πράγματα αυτά τα δυο χρόνια αρχίζουν με επιθετικότερο τρόπο να ικανοποιούνται ρουσφέτια».

Να μην επικαλούνται τη γραφειοκρατία

Απέναντι στο επιχείρημα του δημάρχου Κομοτηνής Δημήτρη Κοτσάκη ότι κάποια σημαντικά προβλήματα, όπως η μετεγκατάσταση των αθιγγάνων του Αλάν Κογιού, σημείωσε ότι όντως είναι το σημαντικότερο θέμα και μάλιστα ζήτημα πολιτισμού, ανθρωπισμού και ηθικής τάξης. «Δε μπορεί να καθυστερεί άλλο. Σε καμιά περίπτωση δε μπορούν γραφειοκρατικά ή άλλου είδους εμπόδια, κωλύματα και προσχώματα που ενίοτε τίθενται να οδηγούν τη δημοτική αρχή το να καθυστερεί σε μια πολιτική που είναι καθοριστική για τη φυσιογνωμία και την πολυπολιτισμικότητα και τον ανθρωπισμό της περιοχής».

Ο κ. Δαμιανός
θύμισε ότι εκκρεμεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, η καθυστέρηση του οποίου δημιουργεί διαρκώς συνθήκες ανισορροπίας μεταξύ των οικισμών και των συνοικισμών της πόλης, με αποτέλεσμα να έχουμε πόλη δύο και τριών ταχυτήτων.

Εκείνο που είναι κορυφαίο είναι η επαφή της κοινωνίας των πολιτών με τη δημοτική αρχή. Δεν υπάρχει, δεν υπήρχε ούτε στην προηγουμένη διοίκηση και διαπιστώνω με λύπη ότι η κοινωνία των πολιτών είναι απούσα». Μετέφερε στη συνέχεια με ικανοποίηση την είδηση ότι ο δήμαρχος κάλεσε «επώνυμους» Κομοτηναίους να συζητήσει μαζί τους για τις εκδηλώσεις στα «Ελευθέρια Θράκης». Σχολίασε πως είναι ένα θετικό βήμα, με την προϋπόθεση οι προτάσεις τους να τύχουν ανταπόκρισης.

Στον τομέα μάλιστα του πολιτισμού, ο Δ. Δαμιανός χαρακτήρισε τις επιλογές «άνοστο φαγητό, με μεγάλες δόσεις πασπαλίσματος από συλλόγους, λαογραφία, προγονοπληξία. Δεν μηδενίζουμε την παράδοση και το έργο των συλλόγων απλά αυτό δεν είναι το καθοριστικό προαπαιτούμενο για ν’ ανεβάσεις τον πολιτισμό και να φέρεις περισσότερους ανθρώπους κοντά στη δράση». Επ’ αυτού κατέθεσε την πρόταση της παράταξής τους οι «σύλλογοι να μετατραπούν σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς που θα έχουν τη δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων αλλά και χρηματοδότησης από το δήμο Κομοτηνής».

Εξήγησε ότι αυτό που επιβάλλεται να κάνει η δημοτική αρχή είναι η λογοδοσία σε μια δημόσια συνεδρία «για να θέσει ο δήμαρχος ενώπιων των πολιτών το έργο της προηγούμενης χρονικής περιόδου». Έθεσε ως στόχο να φέρουν την κοινωνία της Κομοτηνής στο προσκήνιο την επόμενη χρονιά, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι αντιπολιτευόμενοι θα είναι θεατές στο δημοτικό συμβούλιο και οι πολίτες κομπάρσοι – απόντες.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.